Co si místo sladkého dezertu ke kávě vyrobit výborné karamelové bonbony? Karamelky se stále těší velké oblibě a jejich neodolatelnou chuť milují po celém světě. Máme pro vás jednoduchý recept, díky kterému si můžete oblíbené karamelky připravit i doma.
První příprava karamelu sahá až do středověku. Už v této době lidé objevili cukrovou třtinu a snažili se ji smažit na ohni. Tehdejší karamel jen matně připomínal ten dnešní, který cukráři získávají rozpuštěním cukru. Karamelové bonbony jsou oblíbené už několik generací, a to ve všech formách – měkké i tvrdé.
K přípravě měkkých a velmi chutných karamelek budete potřebovat:
Postup je velmi jednoduchý, nejdříve smíchejte vychlazenou smetanu s cukrem a následně uveďte k varu na mírném ohni. Směs nezapomeňte neustále míchat. Jakmile začne hnědnout a pomalu houstnout, je čas hrnec z ohně odstavit. Následně přidejte máslo a vyšlehejte do hladké hmoty.
Pro vytvoření pravidelných bonbonů využijte formičky na led nebo celou směs rozetřete na pečicí papír a nakrájejte. Následně dejte přibližně na hodinu do lednice. Po vychlazení jsou karamelky připravené ke konzumaci.
Kupte se slevou Med květový Milerski.
Pro vytvoření medových karamelek si připravte následující suroviny:
V hrnci smíchejte cukr, med a vodu, přiveďte za občasného míchání k varu a nechte povařit 2–3 minuty. Smetanu ke šlehání přiveďte k varu ve druhém hrnci. Následně do vařící smetany postupně přidávejte směs s medovým karamelem. Jakmile bude směs dokonale hladká a hnědá, přidejte lžíci másla a odložte hrnec z plotýnky. Karamelky nalijte do formy nebo na pečicí papír a nechte vychladnout.
Karamelky si můžete připravit také s mákem nebo ořechy. Postup je velmi podobný, jako tomu bylo u předchozích receptů. Budete potřebovat:
Opět si připravte hladkou karamelovou směs jako u předchozích receptů. Po stažení z ohně přidejte ořechy nebo mák a důkladně rozmíchejte. Směs nalijte do formiček nebo na pečicí papír. V případě, že jste zvolili vylití na pečicí papír, nezapomeňte bonbony rozkrájet. Po vychladnutí by se totiž s karamelovým plátem velmi špatně pracovalo.
Tip: Zabalte vyrobené bonbony do celofánu a potěšte své blízké. Můžete také vyzkoušet směs vylít do silikonových formiček, přidat špejli a překvapit děti chutným karamelovým lízátkem.
Dostali jste na karamelky chuť, ale nechce se vám trávit čas jejich přípravou? Nevadí! Podívejte se na nabídku obchodů a najděte si balení karamelových bonbonů v akci.