Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Nemůžete se zbavit ekzému? Částečně uleví i správné jídlo, sýry a houby ho mohou zhoršovat

Tatyana Soares / Shutterstock.com

Trápí vás nebo vaše děti atopický ekzém? Pak víte, jak nepříjemné toto onemocnění může být. Úlevu od svědění a začervenání kůže ale můžete částečně nalézt i ve vhodné stravě. Pojďme se podívat, které potraviny vám mohou pomoci a kterým je lepší se vyhnout.

Přečtěte si také

6 největších módních faux pas: Na co si dát pozor, abyste byla za dámu?

Boj s ekzémem je běh na dlouhou trať

Odborně se atopický ekzém nazývá atopická dermatitida. Patří k nejčastějším kožním onemocněním u dětí a je chronické, takže postiženého do jisté míry provází celý život. Projevuje se silným svěděním kůže, které se ještě zhoršuje případným škrábáním – přesvědčit malé děti, aby si bolavé místo neškrábaly, však bývá velmi obtížné.

Síla onemocnění se v různých obdobích mění. Typicky se zhoršuje v chladném zimním počasí. Naopak horké letní dny, ideálně s pobytem u moře, pacientům prospívají.

Pokud vy nebo vaše děti atopickým ekzémem trpíte, je nutné v prvé řadě navštívit kožního lékaře, případně i alergologa. Ten vám předepíše vhodné masti nebo krémy, které vaší pokožce uleví. Zároveň vám poradí i další tipy pro zlepšení vašeho stavu. Jedním z nich bývá obvykle i úprava jídelníčku.

bubutu / Shutterstock.com

Potraviny, které mohou škodit

Při atopickém ekzému se velmi často stává, že je pacient alergický přímo na konkrétní potraviny. V takovém případě je pomoc více než jasná – tyto potraviny musí z jídelníčku nadobro pryč. Ke zjištění „závadné“ potraviny lékaři obvykle doporučují takzvanou eliminační dietu. Pacient při ní vysazuje právě vysoce alergenní potraviny, a to na dobu několika týdnů. Během tohoto období pozoruje, zda nastane zlepšení stavu.

A které potraviny patří k těm problematickým? Obvykle se jedná o ty, jež v těle zvyšují hladinu histaminu. Ten se totiž při ekzému uvolňuje z buněk a způsobuje ono nepříjemné svědění. Patří mezi ně například kyselé ovoce, mléko, vejce, aromatické sýry, houby, uzeniny, koření, čokoláda nebo kakao. Vhodné je omezit kyselá jídla obecně, stejně jako sůl a cukr. Důležité je dodržovat pitný režim.

Eliminační dietu navrhuje na svých stránkách jako jedno z řešení, které mohou pomoci, i Mgr. Eva Hájková, MBA, specialistka v preventivní, funkční medicíně a výživě. „Vyřadíme nejproblematičtější potraviny a pobavíme se o tom, jak je nahradit,“ uvádí v textu, který se věnuje atopickému ekzému u dětí.

„Například kravské mléko nahradíme rostlinným mlékem, jako je mandlové, kokosové anebo z kešu ořechů (pokud na ně dítě není alergické), pečivo nahrazujeme luštěninami, škrobovou zeleninou, raw semínkovými chleby anebo pečeme bezlepkové chleby. Rafinovaný cukr nahradíme přírodními sladidly, jako je surový med.“

Chursina Viktoriia / Shutterstock.com

Potraviny, které prospívají

A které potraviny mohou naopak pomoct? Pozitivní vliv mohou při léčbě atopického ekzému mít nenasycené mastné kyseliny. Ty najdeme především v tučných rybách, jako jsou losos, tuňák, makrela, sleď nebo sardinky. Ovšem pozor – ryby nejsou při atopickém ekzému vhodné pro každého, takže jejich konzumaci je nutné konzultovat s lékařem.

Nenasycené mastné kyseliny najdeme ale také ve lněném, olivovém či řepkovém oleji. Pochutnat si tedy můžete na lněných či slunečnicových semínkách nebo na semínkách chia. Často se doporučuje také pupalkový či brutnákový olej.

Eva Hájková doporučuje také zinek, který je dobrý pro kůži a můžeme ho tělu dodat prostřednictvím dýňových semínek. Vhodné je dbát také na přísun vitamínů A, C a E, které regenerují kůži a posilují imunitu. Najdeme je třeba v mrkvi, listové zelenině, paprice, brokolici nebo rakytníkovém oleji.

Mějte na paměti, že stravování a jeho vliv na zdravotní stav člověka s atopickým ekzémem je velmi individuální záležitost. Proto je potřeba případnou dietu vždy konzultovat s lékařem či se zkušeným výživovým poradcem.

Zdroje: Eva Hájková, Healthline, Medical News Today