Mnoho zanícených pivařů tvrdí, že pivo je skvělý nápoj a není potřeba ho již ničím vylepšovat, přidávat do něj jakékoli další přísady nebo vytvářet prazvláštní kombinace. Na druhé straně jsou tu ale i ti, kteří pivu příliš nefandí, ale na takovém pivním koktejlu si pochutnají. A že to je nějaká novinka? Vůbec! Pivní koktejly mají i svou historii, která údajně sahá do 19. století, kdy byl v Irsku poprvé namíchán Black Velvet.
Pivní sýr, pivní rohlíky, pivní marmeláda, pivní zmrzlina. To vše a ještě mnohem víc lze z národního nápoje Čechů připravit a určitě už to vyzkoušelo mnoho z nás. Slyšeli jste ale o pivních koktejlech – drincích namíchaných s pivem?
Možná, že slyšeli, ale nikdy neochutnali, a vlastně se ani není čemu divit. Pivní koktejly v Česku rozhodně nepatří mezi frekventované kategorie míchaných drinků. Pojďme si jich pár představit.
Koktejl Black Velvet představuje unikátní spojení šampaňského (nikoli sektu, prosecca ani jiného šumivého vína) a silného tmavého piva. A že to není spojení vůbec špatné, dokládá i fakt, že v roce 2018 se tento drink objevil mezi 50 nejprodávanějšími koktejly světa v žebříčku Annual Brands Report, který každoročně připravuje britská společnost Drinks International.
O to, kdy přesně tento „černý samet“ vznikl, se vede tak trochu spor. Jeden příběh praví, že drink poprvé namíchal číšník v londýnském Brook’s Clubu, když po smrti prince Alberta (14. prosince 1861), manžela britské královny Viktorie, usoudil, že i šampaňské by mělo držet smutek.
Druhá verze vzniku koktejlu se datuje do roku 1880. Podle tvrzení Fernanda Castellona, který se věnuje historii barů a míchaných drinků, byl tehdy podáván pod názvem Champagne Velvet.
Do vychlazené sklenice na šumivé víno nejprve nalijte pivo a poté velmi pomalu po stěně sklenice přilévejte šampaňské. V ideálním případě by vrstvy měly při podávání nápoje zůstat oddělené.
Kdo by neznal radler, osvěžující spojení piva s citronovou limonádou. Tento drink lze v běžné obchodní síti koupit většinou v plechovce, ale dopřát si ho můžete i v některých restauracích. Kořeny má údajně v Bavorsku, kde vznikl na počátku 20. století naprostou náhodou a tak trochu jako záchrana hospodského. Když mu pro nečekaný nával žíznivých cyklistů začalo docházet pivo, rozhodl se ho začít „řezat“ právě citronovou limonádou.
Nejprve do sklenice nalijte limonádu a poté do ní pomalu po stěně přilévejte pivo. Pozor si musíte dávat na to, aby vám pivo nezačalo příliš pěnit.
Tip: Pivo nemusíte míchat jen s citronovou limonádou. Můžete sáhnout po kolové limonádě, pak budete pít koktejl Diesel, případně po Spritu, který ve spojení s pivem vykouzlí long drink Shandy.
Pojďme se z Evropy přesunout za oceán, do slunného Mexika. Tam si v místních barech můžete objednat drink Michelada, který v sobě spojuje snad všechny chutě světa – slanou, sladkou, kyselou, hořkou i pálivou. Na první napití nechutná snad nikomu, ale nenechte se odradit. Stačí pár loků a přijdete jí na chuť. Pokud vám tento drink něco připomíná, pak máte pravdu, je to taková alternativa klasického koktejlu Bloody Mary.
Nejprve si připravte sklenici, její vršek potřete limetou a obalte v soli (sůl můžete případně smíchat i s mletým chilli) tak, aby vám vznikla krusta. Tu nechte lehce zaschnout.
Do sklenice pak dejte led (s ledem je Michelada více osvěžující a jemnější v chuti), vymačkejte šťávu z jedné limetky a stranou si z druhé limetky nechte pár koleček na ozdobu drinku. Poté přidejte rajčatovou šťávu, maggi, worcesterovou omáčku, tabasco a důkladně promíchejte. Nakonec opatrně po stěně sklenice přilijte pivo, můžete opět promíchat a hned servírujte.
Zdroj: Gastro&Hotel, Cestolino, Michelada.mx