Sýry patří k nejoblíbenějším pochoutkám. Mají širokou škálu využití jak ve studené kuchyni, tak při přípravě teplých pokrmů. Možná máte svoje oblíbence, ale co takhle zkusit něco nového? Pojďme se inspirovat do zemí, které výrobu sýrů dotáhly téměř k dokonalosti.
Francie je sýry proslulá. Vyrábí se tu až neuvěřitelných 400 druhů a mnohé z nich si získaly celosvětový věhlas. Svými vlastními sýry se pyšní prakticky každý region. Představme si některé z těch nejznámějších delikates, na nichž si pochutná každý gurmán.
Camembert se zrodil v Normandii v 18. století. Vyrábí se z nepasterovaného kravského mléka, má bílou kůrku a uvnitř měkkou, téměř tekutou hmotu charakteristické vůně. Pravý camembert se smí vyrábět jen ve vybraných francouzských departementech. Jeho jemně pikantní chuť se hodí pro studenou i teplou kuchyni. Dá se přidávat do salátů i sýrových mís nebo třeba zapékat. Nezapomeňte si k němu dát i dobré víno.
Tento měkký sýr se smí vyrábět výhradně v departementu Seine-et-Marne. Na povrchu má bílou plíseň, zatímco uvnitř je světle šedivý. Vyrábí se z nepasterovaného kravského mléka a zraje na suchých slaměných rohožích. Jeho chuť nejlépe vynikne v kombinaci s ovocem – například s hruškami nebo jablky – a se sklenkou červeného vína.
Roquefort je velmi oblíbený ovčí sýr typický svou modrou plísní. Jméno získal po městečku Roquefort-sur-Soulzon v jižní Francii. Poblíž se nacházejí jeskyně, v nichž se sýr nechává zrát. Stěny jeskyní pokrývá plíseň Penicillium roqueforti, která je zodpovědná za finální podobu i výraznou, ostrou chuť sýra. Roquefort si nejlépe vychutnáte jen tak, spolu se skleničkou kvalitního červeného vína. Dá se ale použít i do smetanových omáček.
Kupte se slevou Sýr Camembert Président.
Z Francie se přesuneme jen o kousek vedle, do Švýcarska. I tato země má ideální geografické podmínky pro chov krav, koz a ovcí, z jejichž mléka potom produkuje vynikající sýry. Najdete jich tu až 450 druhů a některé mají historii dlouhou stovky let.
Švýcarský ementál se rozhodně nedá srovnávat s tím levným, který si běžně koupíte v supermarketu. Pravý ementál pochází z kantonu Bern, z údolí řeky Emme, po níž dostal svůj název. Vyrábí se z kravského mléka, má žlutou barvu a typické dutiny, které vznikají v průběhu zrání. Běžně se jí samotný jako součást sýrových mís, ale dá se přidat i do salátu nebo použít do zapékaných pokrmů.
Tato delikatesa pochází ze stejnojmenného města. Jedná se o tvrdý sýr žluté barvy vyráběný opět z kravského mléka. Vychutnat si jej můžete spolu s těstovinami, v salátu nebo z něj můžete připravit fondue.
Raclette patří ke středně tvrdým sýrům. Vyrábí se z kravského mléka a je typický jemnou oříškovou příchutí. Konzumuje se buď samotný, nebo jako součást stejnojmenného pokrmu, kdy se rozpustí a servíruje se s vařenými bramborami, případně s dalšími přílohami.
Přesuňme se na jih Evropy do slunného Řecka. Mnozí z nás tam možná zavítají na letní dovolenou a to je skvělá příležitost, jak tamní sýry ochutnat. Jsou totiž součástí mnoha tradičních pokrmů a Řekové na ně zkrátka nedají dopustit.
Feta je pravděpodobně historicky nejstarším řeckým sýrem, protože ji popsal už Homér ve své Odysseji. Připravuje se obvykle z ovčího sýra a zraje v solném roztoku. Je velmi oblíbená především v salátech, ale dá se také zapékat nebo jíst samotná s čerstvým pečivem.
Kupte se slevou Sýr Feta Dodoni.
Tradiční postup výroby tohoto tvrdého sýra sahá zhruba do středověku. Připravuje se z ovčího a kozího mléka, má světlounce žlutou barvu a pikantní slanou chuť. Bývá součástí tradičních řeckých jídel, například musaky. Hodí se ale také na strouhání – na pizzu nebo do salátů.
Tento měkký sýr se vyrábí z ovčího mléka. Je velmi jemný, má lehce citrusovou vůni a poměrně vysoký obsah tuku. Bohužel jej nelze dlouho uchovávat, proto je nejlepší si na něm co nejrychleji pochutnat. Dává se do salátů, ale můžete jej vyzkoušet i na sladko – třeba s medem a oříšky.