Kdysi se jim přezdívalo řízky chudých. Dnes se jedná o poměrně exkluzivní lahůdku. Dá se totiž jíst jen jednou za rok, a to právě v období května, kdy se začínají keře bezu černého obsypávat bílými květy. Nezmeškejte tuto příležitost a vyrazte si pár bezinek natrhat. Smažené kosmatice si můžete vychutnat jak naslano, tak nasladko. Máme pro vás dva recepty na základní těstíčko i podrobný návod, jak si kosmatice připravit.
Dozlatova a dokřupava usmažená květenství bezu černého se s oblibou jedla už za našich babiček a prababiček. Lidový název je odvozen od slova „kosmatý“ neboli chundelatý či chlupatý. Správně připravené kosmatice by si totiž i po obalení v těstíčku a usmažení měly zachovat svůj košatý, nadýchaný a „rozcuchaný“ tvar. Rozhodně by neměly připomínat jednolitou placku.
Kosmatice jsou velmi oblíbené také pro svou jednoduchou a rychlou přípravu. Suroviny vás vyjdou jen na pár korun a tu hlavní si natrháte zadarmo.
Černý bez začíná kvést zhruba od poloviny května do začátku června. Záleží samozřejmě na tom, zda převažuje počasí slunečné, či deštivé a chladné.
Na bezinky vyrazte nejlépe do čisté přírody – ideálně by se totiž neměly před smažením omývat. Sbírejte velká a bohatá květenství a při stříhání či odřezávání jim nezapomeňte nechat několik centimetrů dlouhý stonek, za který je budete při obalování a smažení držet.
Základem je jeho hustota. Konzistencí by mělo připomínat o něco málo hustší těsto na palačinky. Příliš řídké nebude na květech nebude držet. Když bude naopak příliš husté, kosmatice nebudou nadýchané a budou připomínat spíše už zmíněnou placku.
Dále musí obsahovat tukovou složku – ať už v podobě másla, vysokoprocentní smetany či plnotučného mléka. Někdo také pro lepší chuť dává víno či pivo. Ostatní suroviny se přimíchávají i podle toho, zda se rozhodnete dělat kosmatici naslano, nebo nasladko.
Dvěma recepty na základní (neochucenou) variantu těstíčka se můžete inspirovat níže.
Na cca 10 květů budete potřebovat: 2 vejce, 250 ml plnotučného mléka, 125 g hladké mouky a špetku soli.
Postup: V míse metličkou rozšlehejte vejce, mléko a sůl dohladka a poté postupně přidávejte a zašlehávejte mouku, dokud nevznikne hladká, akorát hustá směs.
Na cca 15 květů budete potřebovat: 125 ml smetany ke šlehání, 1 žloutek, 1 bílek (sníh), 30 g hladké mouky a asi 100 ml plnotučného mléka.
Postup: Do vyšlehané šlehačky postupně metličkou zamíchejte žloutky, hotový sníh z bílku a nakonec také mouku. Mlékem těstíčko řeďte, dokud nebude připomínat hustou smetanu či výše zmíněné těsto na palačinky (množství mléka v receptu proto berte jen orientačně).
Low carb kuřecí řízky, po kterých se jen zapráší? S naším receptem to nebude žádný problém. Tyto kuřecí řízky můžete připravit kdykoli a při jakékoli příležitosti, třeba jako zdravější alternativu slavnostní vánoční tabule.
Pokud patříte mezi milovníky smažených cuket, mohl by se vám líbit i tento recept na patizonové řízečky, které jsou stejně jako cuketa vynikající zeleninovou pochoutkou, skvěle se doplňující s jakoukoliv bramborovou přílohou. Připravte si je jako oběd nebo večeři, jsme přesvědčeni o tom, že si pochutnáte.
Zda smaženými bezinkami potěšíte své sladké, či slané chuťové pohárky se můžete rozhodnout už při míchání těstíčka (tedy přidáním sladkých, či slaných surovin). Ale i v případě, že si je připravíte s těstíčkem univerzálním, dají se jíst na oba způsoby.
Naslano se s oblibou podávají k bramborám či bramborové kaši a okurkovému nebo hlávkovému salátu. Výborné jsou ale i samotné, třeba namáčené do česnekového či bylinkovo-jogurtového dipu.
Jako sladký dezert je vyzkoušejte posypané moučkovým cukrem, podávané s kopečkem šlehačky či vanilkové zmrzliny a s čerstvým ovocem nebo s domácí marmeládou.
Zdroj: Kupi, Kuchařka pro dceru, Prima FRESH