Sušení potravin, včetně masa, je jednou z nejstarších metod konzervace. Tato technika, známá od dob amerických indiánů a jejich jerky z bizoního masa, či africké varianty zvané biltong, se dočkala renesance v dnešní době. Sušené maso už není jen výsadou sportovců - tato proteinová bomba se stává oblíbenou svačinou pro každodenní život, ať už jste na dovolené, výletě nebo mezi pracovními schůzkami. Objevte, jak tato tradiční pochoutka nachází své místo v moderním stravování.
Přestože jerky patřilo původně do jídelníčku vojáků a sportovců, v posledních letech si našlo své příznivce i u běžných spotřebitelů.
Jde o zdravou svačinku plnou bílkovin, která má vysokou energetickou hodnotu, a dokáže tak okamžitě dodat energii. Hodit se vám bude nejen jako svačina na výletě, ale i v práci mezi poradami.
Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší patří mezi jídla, která se připravují velmi snadno. Stačí jen uzené maso uvařit společně se zeleninou, připravit cibulku, bramborovou kaši a můžete servírovat. Z vývaru pak jednoduše připravíte třeba uzenou polévku s kroupami.
Sušení masa je jednou z nejstarších technik konzervace jídla. V minulosti jej takto konzervovaly lovecké národy z celého světa. K nejznámějším z nich patří jerky, které připravovali američtí indiáni. Název vznikl ze slova „ch'arqui“, jak plátky sušeného masa nazvali španělští kolonizátoři. Nejčastěji se jerky připravovalo z hovězího, bizoního, drůbežího či vepřového masa, které se před sušením nařezalo na tenké plátky a marinovalo v koření.
Obdobou jerky je africký biltong, který se vyráběl z hovězího, pštrosího masa či divočiny. Biltong se od jerky liší především tím, že se suší v celku a nikdy se nepřipravuje nasladko.
Pokud si chcete vyrobit sušené maso, které by vám nejeden indián záviděl, vyberte si pěkný kus hovězího, nejlépe falešnou svíčkovou nebo rumpsteak, a dejte jej na chvilku do mrazáku, bude se vám pak lépe krájet.
Pokud sušičku na ovoce nemáte, můžete jerky vyrobit i v horkovzdušné troubě.
Zdroj: Kupi, Fine Gusto, Maso here