Sangría, tradiční španělský nápoj, si získala srdce mnoha milovníků osvěžujících letních drinků po celém světě. Tento míchaný koktejl z červeného vína, ovoce a dalších ingrediencí v sobě snoubí chuť sluncem zalitého Středomoří a relaxovanou atmosféru španělských barů. Ať už jste sangríu ochutnali během dovolené ve Španělsku, nebo jste o ní pouze slyšeli, připravit si ji můžete snadno i v pohodlí domova. Stačí následovat originální recepty z oblíbených španělských destinací, jako jsou Lloret de Mar nebo Madrid, a rázem se přenesete do prosluněných uliček Pyrenejského poloostrova. Nechte se inspirovat a vpusťte do svého domova kousek Španělska s osvěžující sangrií.
Kamkoli ve Španělsku přijdete, buďte si jistí, že když si objednáte sangríu, nikde nedostanete úplně stejný drink, ale všude si pochutnáte. Aby v parných dnech osvěžila, podává se studená s pořádnou dávkou ledu a čerstvého, především citrusového ovoce.
Překvapit vás ale někde může její „síla“. Obsah alkoholu v sangríi se totiž může pohybovat od 4,5 do 12 %. A co z toho plyne? Jen to, že sangría má mnoho podob, a snad i proto je tak oblíbená. Podle CNN dokonce obsadila 11. místo v žebříčku nejoblíbenějších světových drinků.
Existují dva příběhy, které vypráví, jak vlastně sangría vznikla. Zda je některý z nich pravdivý, nebo je ještě jiná varianta, zřejmě nikdo nezjistí, ale ono to vlastně není tak úplně důležité.
První příběh nás zavede do období okolo roku 1800 na pyrenejský venkov, kdy se rolníci na polích potřebovali v horkých letních dnech během práce osvěžit a ochladit. A jak jinak než tím, co měli při ruce: víno, broskve, citrusy…
V druhém příběhu, který je údajně ještě o století starší, hrají hlavní roli britští námořníci a jejich kreativita při pašování alkoholu. Jejich cílem bylo alkohol převézt bez povšimnutí, a to tak, že ho vydávali za ovocnou šťávu. Nejčastěji rum míchali s medem, kořením a s lokálním ovocem nakrájeným na kousky.
Opravdu neexistuje ten jediný správný a pravý recept. Sangría se liší rodina od rodiny, bar od baru a region od regionu. Používají se vždy lokální ingredience a to, co je pro danou oblast typické. Jedinou jistotou tak je to, že v žádné sangríi nikdy nechybí víno, cukr a ovoce.
Nejznámější typ sangríe je připravován z červeného vína, ale například v Katalánsku můžete ochutnat i sangríu připravenou nikoli z vína červeného, ale ze španělského šumivého vína Cava – Sangría de Cava. Pojďme tedy na první originální recept z jednoho baru v centru katalánského města Lloret de Mar.
Do džbánku dejte nejprve led, cukr a ovoce nakrájené na malé kousky (citrusy zvolte ideálně v bio kvalitě, případně je před použitím pořádně umyjte) a důkladně promíchejte, aby ovoce pustilo šťávu.
Poté přidejte obě limonády, gin, likér i brandy a opět promíchejte, aby se všechny chutě spojily. Nakonec pomalu přilijte víno Cava tak, aby příliš nepěnilo a na sangríi nevznikla vrstva pěny.
Jahodové daiquiri je sladký alkoholický koktejl z jahod, na kterém si zaručeně pochutnáte. Tento nápoj je mezi míchanými drinky velmi oblíbený a jeho příprava není vůbec složitá, stačí vám jen dobrý mixér.
Pomerančová limonáda se zázvorem, limetkami a mátou vás v letních parných dnech příjemně osvěží, dodá ztracenou energii a potřebné vitamíny. Její chuť si určitě zamilujete.
Do připraveného džbánu nalijte celou lahev vína, pomerančovou limonádu a brandy (případně pomerančový likér). Promíchejte a přidejte nakrájenou polovinu citronu, skořici, anýz a cukr. Opět pořádně promíchejte tak, aby se cukr úplně rozpustil.
Omyjte a nakrájejte ostatní ovoce na menší kousky a přidejte do džbánu. Pokud máte čas, dejte takto připravený džbán do lednice a nechte ideálně 1–2 dny odležet, aby se chutě propojily. Před podáváním nakrájejte pomeranče na plátky, část z nich přidejte do džbánu a zbytek rozdělte do jednotlivých sklenic s ledem. Teď můžete sangríu podávat a vychutnat si ji.
Zdroje: Kupi, Enrique Tomás