Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Kedluben: Jarní superzelenina, která má jen pár kalorií, spoustu vlákniny a je skvělá nejen na hubnutí

Melica / Shutterstock.com

S příchodem jara se na zahrádce objevuje kedluben, tahle lahodná superzelenina, kterou byste rozhodně neměli minout. Nejen že skvěle chutná – ať už syrový nebo vařený – ale taky je napěchovaný vitamíny a dalšími zdraví prospěšnými látkami. Přestože průměrný Čech sní jen asi 2,5 kilo kedluben ročně, my vám ukážeme, proč by to mělo být mnohem víc. V našem článku najdete spoustu jednoduchých a chutných receptů i všechno, co potřebujete vědět, aby se kedluben stal vaším oblíbencem. Připravte se na pořádnou dávku inspirace a zjistěte, proč by měl být kedluben pevnou součástí vašeho jarního menu!

Přečtěte si také

Stačí denně vypít 2–3 litry vody? Pro někoho je to málo! Vypočítejte si, kolik tekutin potřebujete vy

Co byste měli vědět o kedlubnu?

Možná vám vrtá hlavou, jestli je to kedluben, nebo kedlubna – v češtině jsou správně obě verze. V Evropě se tato zelenina používá už stovky let, původem ale pochází z jižní a jihovýchodní Asie.

Pěstování

Kedluben je snadno rozpoznatelný díky své velké, kulaté "bulvě". Nejběžnější je bílý kedluben, který je šedozelený, a pak modrý kedluben, který má výrazně fialovou barvu. Pěstování kedlubnu není žádná věda, ale potřebuje dostatek vody, aby nebyl dřevnatý. Ale pozor, když to s vodou přeženete, může popraskat.

Brent Hofacker / Shutterstock.com

Co kedluben obsahuje?

Kedluben se vyznačuje především množstvím zdraví prospěšných látek, které obsahuje – v jeho 100 g najdete třeba 350 mg draslíku, 24 mg vápníku a 19 mg hořčíku. Stejné množství obsahuje i 62 mg vitamínu C, a to při pouhých 27 kaloriích.

Na co je dobrý?

Podpora imunity

Kedluben obsahuje širokou škálu antioxidantů, jako je vitamín C, antokyany a glukosinoláty. Tyto rostlinné sloučeniny chrání buňky před poškozením volnými radikály, které by jinak mohlo zvýšit riziko onemocnění. Slupka fialové kedlubny má zvláště vysoký obsah antokyanů, jejichž vysoký příjem je spojen s nižším rizikem srdečních onemocnění a může také prospívat mozkové činnosti.

Lepší trávení

Vláknina v něm obsažená vám může výrazně zlepšit trávení, pomáhá totiž rozpohybovat vaše střeva, snižuje riziko zácpy, křeče i nadýmání. Obecně zlepšuje i kvalitu gastrointestinálního systému a zároveň maximalizuje efektivitu příjmu živin.

Pomoc při hubnutí

Jde o ideální zeleninu při hubnutí, protože má nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny a je nabitá prospěšnými živinami. Vláknina vám dává pocit sytosti, takže toho spořádáte mnohem méně.

Nungning20 / Shutterstock.com

Nabije energií

Tato zelenina je bohatá na draslík, který je jedním z klíčových hráčů v chování svalů a nervů v těle. Pomáhá nám každý den pohybovat se, dýchat, reagovat a fungovat. Přiměřené množství tohoto minerálu může být skvělým doplňkem vašeho jídelníčku, abyste byli bdělí, energičtí a ve skvělé kondici.

Regulace krevního tlaku

Draslík v kedlubnu funguje také jako tzv. vazodilatátor, který snižuje zátěž kardiovaskulárního systému tím, že uvolňuje napětí krevních cév a tepen. To může zvýšit oběh v celém těle, okysličit klíčové oblasti a snížit riziko kardiovaskulárních příhod, jako jsou mrtvice nebo infarkty.

Kedlubnovo-mrkvový salát
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Kedlubnovo-mrkvový salát

Kedlubnovo-mrkvový salát je chutným a vyváženým jídlem. Nejenže vás osvěží, ale také prospívá trávení a dodá vlákninu a vitamíny. Jeho příprava je navíc rychlá a snadná.

Kedlubnovo-mrkvový salát
Kedlubnová polévka
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Kedlubnová polévka

Kedlubnová polévka s česnekem má velmi jemnou, lahodnou chuť, kterou si zajisté zamilujete. Skvěle se hodí jako rychlý oběd nebo večeře, která vás hezky zahřeje a zasytí. Pojďte si ji s námi připravit, není to vůbec nic složitého.

Kedlubnová polévka
Polévka z pečených kedluben
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Polévka z pečených kedluben

Polévka z pečených kedluben vás krásně zasytí a díky smetaně je její chuť příjemně jemná a krémová. Příprava se může zdát lehce náročnější, s trochou snahy ji však jistě zvládnou i méně zdatní kuchaři.

Polévka z pečených kedluben

Boj s anémií

Významné množství železa v kedlubnách jde ruku v ruce s obsahem draslíku – železo pomáhá zvyšovat počet červených krvinek v těle, které jsou nezbytné pro prevenci anémie. Vápník obsažený v kedlubnách může také pomoci zlepšit vstřebávání železa vaším tělem.

Pevnost kostí

Vysoký obsah manganu, železa a vápníku podporuje pevnost kostí, což je vhodné zejména v pokročilém věku.

Zdraví očí

Kedlubny jsou bohatým zdrojem karotenů, včetně betakarotenu, který v těle působí jako antioxidační sloučenina, zejména v oblasti očí. Vitamín A může zase pomoci předcházet makulární degeneraci a šedému zákalu.

C Teubner / Shutterstock.com

Jak připravit kedluben v kuchyni?

  • Samotný i na chleba: Už jste vyzkoušeli chléb s tvarohem a syrovými plátky kedlubnu? Je to pochoutka. Můžete ho také nakrájet na kostky a zobat u televize – když ho lehce posolíte, jeho chuť bude ještě výraznější.
  • Kedlubnový salát: Nastrouhejte kedluben a smíchejte ho se zeleninou, kterou máte doma, třeba se strouhanou mrkví, čínským zelím, rajčetem a paprikou. Vznikne vám chutný a zdravý salát plný vitamínů.
  • Kedlubnové bramboráčky: Vezměte si recept na bramboráky a brambory nahraďte kedlubny. Můžete je také s bramborami smíchat, výsledek bude lahodný.
  • Kedlubnové zelí: Kedlubnové zelí je skvělé zejména k masu – stačí zeleninu nastrouhat do hrnce, podlít vodou, přidat sůl, pepř, kmín, trochu cukru a dusit, dokud nezměkne.
  • Kedlubny na smetaně: Nakrájejte si kedlubny na kostičky, v kastrolu je podlijte vodou, duste a postupně přimíchejte smetanu na šlehání a zahustěte jíškou. Podávat můžete třeba s bramborem.
  • Plněné kedlubny: Nechte kedlubny na několik minut vařit ve vroucí vodě, pak je vydlabejte, naplňte je směsí sýru nebo uzenin a nechte v předehřáté troubě péct asi půl hodiny na 180 °C.
NoirChocolate / Shutterstock.com
  • Smažené kedlubny: Kedlubny nakrájejte na silnější plátky, obalte v trojobaluusmažte je dozlatova.
  • Kedlubnová polévka: Nahrubo nastrouhané kedlubny dejte na pánev, na které jste si na másle nechali zpěnit cibuli. Chvíli restujte, poté přidejte mouku a zalijte vývarem. Přidejte muškátový oříšek, sůl, pepř a petržel. Vařte cca 10 minut a přidejte smetanu, chvíli míchejte a poté můžete podávat.

Zdroj: Kupi.cz, Healthline, WebMD