Mnoho lidí si osvojilo zvyk mýt potraviny před jejich konzumací i před vařením. V případě mnoha potravin je to důležité, například u ovoce a zeleniny můžete smýt nebezpečné bakterie, ale i pesticidy a hnojiva. Je stejně dobrým zvykem mýt i syrové maso? Řada z nás to považuje za samozřejmost, ale studie ukazuje, že je tento zvyk velmi nebezpečný.
Lidé při přípravě pokrmů myjí především drůbeží maso a panuje mezi nimi častý mýtus, že by se mělo vždy důkladně umýt, aby se z povrchu masa odstranily nebezpečné bakterie. Právě tento krok však nebezpečné bakterie pomáhá přenášet. Nejvíce ohroženým místem je dřez, ve kterém maso oplachujete. Snadno se odsud bakterie dostanou na další nádobí.
Plněná tortilla je skvělá k obědu i k večeři, případně jako chutná a sytá svačina na cesty. Její příprava je velmi jednoduchá, výsledek vás zasytí a lehce ji zabalíte s sebou. Navíc do ní můžete přidat cokoliv, co máte rádi.
Ohrožené je veškeré vybavení kuchyně, se kterým přijde syrové maso do styku. Jedním z největších přenašečů bakterií jsou však ruce, kterými se masa dotýkáte. Nebezpečí mytí masa zkoumala autorka studie, Ellen Shumaker, ve spolupráci s univerzitou v Jižní Karolíně. Studie byla provedena za účelem testování účinnosti vzdělávací intervence při mytí spotřebitelské drůbeže.
Účastníci studie byli pozorováni při vaření kuřecích stehen naočkovaných sledovatelnou nepatogenní bakterií Escherichia coli a přípravě salátu, aby se zjistilo, zda umyli kuře a jaký je rozsah křížové kontaminace salátu a oblastí kuchyně. Studie se zúčastnilo 300 lidí, 158 kontrolních a 142 informovaných účastníků. Ti poslední obdrželi informaci, která zahrnuje doporučení od ministerstva zemědělství USA, aby kuře před přípravou nemyli. 93 % informovaných účastníků kuře nemylo. Z kontrolní skupiny neumylo kuře pouze 39 % účastníků.
U účastníků, kteří kuře umyli, bylo 26 % salátu kontaminováno u kontrolní skupiny a 30 % u informované. U účastníků, kteří kuře neumyli, bylo 31 % salátu kontaminováno u kontrolní a 15 % u poučené skupiny. Vysoké hladiny E. coli ve dřezu a na salátu naznačují, že mikroby přenesené do dřezu z kuřete, obalů nebo kontaminovaných rukou jsou větším důvodem k obavám než výskyt kontaminovaných tekutin z kuřete na pultu.
„Myslíme si, že salát byl kontaminován kvůli nesprávnému mytí rukou po manipulaci se syrovým kuřetem, anebo špatné dezinfekci dřezu a okolních povrchů před mytím salátu a jeho úpravou. Bez ohledu na to, zda lidé v rámci studie omývali kuře, či ne, byly kuchyňské dřezy kontaminovány bakteriemi ze syrového kuřete, zatímco okolní pulty byly kontaminovány relativně málo. To bylo pro nás trochu překvapivé, protože jsme obecně předpokládali, že riziko spojené s mytím kuřete spočívá v tom, že voda při mytí kuřete stříká a kontaminuje okolní povrchy. Místo toho jsme ale zjistili, že i když kuře nebylo omýváno, dřez byl stejně kontaminován,“ řekla Ellen Shumaker.
Studie ukazuje, že mytí kuřete vede ke kontaminaci dřezu. Nebezpečné bakterie jsou při tepelné úpravě zničeny a mytí kuřete nemá efekt, pouze zbytečně přenese bakterie do dřezu. Po manipulaci se syrovým drůbežím masem je důležité si vždy důkladně umýt ruce dezinfekčním mýdlem, v opačném případě se nebezpečné bakterie přenáší na další jídlo, se kterým přijdou naše ruce do styku.
Zdroje: National Library of Medicine, Science Direct, Bezpečnost potravin MZ