Chystáte oslavu nebo jen hledáte zdravou svačinku? Vyzkoušejte naši tortillovou roládu se špenátem a lososem! Tato rychlá a chutná bleskovka vás překvapí svou svěžestí a jednoduchostí. Kombinaci tortilly, krémového sýra, voňavých bylinek a lahodného uzeného lososa si zkrátka zamilujete. Připravte si ji jako lehké občerstvení pro návštěvy nebo si ji vezměte s sebou do práce či do školy. Uvidíte, že si ji oblíbí celá rodina!
Tortilla je báječný pokrm španělské a mexické kuchyně. Původ tohoto skvělého jídla není zcela objasněn. Je možné, že Španělé tortillu okopírovali od Arabů, podle jiné teorie byla součástí tradičního jídelníčku Aztéků a Mayů, původních obyvatel Střední Ameriky. Slovo tortilla se španělsky vyslovuje jako tortija a znamená to dortík. Arabové placky vyráběli z cizrny. Ve Španělsku se pod pojmem tortilla zpravidla rozumí omeleta ze silného bramborového těsta.
Španělé tyto placky přivezli v rámci svých zámořských objevů do Nového světa, kde původní obyvatelé už odnepaměti pěstovali kukuřici. Tato plodina byla součástí jídelníčku tamních kultur prokazatelně už tisíc let před naším letopočtem. Příslušníci starověkých národů Střední Ameriky kukuřici považovali za božský dar a byla jejich základní potravinou. V Mexiku se dodnes tortilla peče z kukuřičné mouky.
Kukuřičné placky zmiňují už mayské legendy, v aztéčtině se tortille říkalo tlaxcalli. Pro Mexičany je tortilla totéž co pro nás chléb nebo pro Asiaty rýže. Podobá se české omeletě, ale připravuje se jinak. Velkou výhodou pro nás je, že tortilly jsou vyráběny a prodávány ve formě polotovarů. A právě z nich si připravíme rychlé jídlo, které báječně chutná a blýsknete se s ním i před návštěvou. Tak pojďme nachystat tortillové jednohubky, po kterých se vaši hosté budou olizovat až za ušima!
Plněná tortilla je skvělá k obědu i k večeři, případně jako chutná a sytá svačina na cesty. Její příprava je velmi jednoduchá, výsledek vás zasytí a lehce ji zabalíte s sebou. Navíc do ní můžete přidat cokoliv, co máte rádi.
Tip: Do tortilly můžete vždy nejdříve píchnout párátko a 1 centimetr za ním ukrojit.
Zdroj: Kupi, autorský recept Kupi