Znáte ovoce, které díky své oranžové dužině a sladké chuti získalo přezdívku „tropická broskev“? Už jen jeho jméno v mnohých z nás evokuje pocit exotiky. Jedná se o mango – plod, který se pěstuje v tropických oblastech na stromě zvaném mangovník. V našich obchodech i na trzích je běžně k dostání, avšak často narážíme na problém s jeho zralostí. Není nic horšího než oloupat tvrdé, nazelenalé a kyselé mango s nadějí, že si pochutnáte. Víte, jak rozeznat skutečně zralé mango? Jak ho správně skladovat a proč byste neměli vyhazovat jeho pecku?
Mango je plod exotického stromu mangovník s oranžovou dužinou a sladkou chutí. Na světě je známo zhruba 1000 druhů manga, což u ovoce nebývá úplně běžné. Všechny plody mangovníku mají oválný tvar, ale liší se barvou, chutí, vůní, váhou i velikostí. Ty nejmenší mají okolo 5 centimetrů, a naopak ty největší mohou být až pětinásobné a mohou vážit i jeden kilogram.
Vzhledem k tomu, že zralé plody jsou velmi náchylné k poškození, protože jsou měkké a plné šťávy, pro transport se sklízejí manga ještě nezralá a zelená. Abyste si na nich pochutnali, je nutné koupit ty s označením „ready to eat“, případně je nechat v domácích podmínkách plně „dojít“.
Zralé mango vás přiláká omamnou, nasládlou vůní. Pokud v obchodě nic necítíte, musíte po příchodu domů nechat plod ještě dozrát. Ideálních podmínek pro dozrání manga ovšem není snadné dosáhnout – potřebuje totiž teplotu 25–30 °C. Proto je někdy nezbytné pomoci si malými zlepšováky.
Zelené, tvrdé mango zabalte po příchodu z obchodu do papírového pytlíku a počkejte 2–3 dny. Během nich by měl plod dozrát a změknout.
Tento trik s rýží je původem z Indie, odkud mango pravděpodobně pochází (jeho původ totiž není znám přesně). Princip dozrávání je vlastně stejný, jako když plod zabalíte do papírového sáčku. Ethylen působí na mango, a to dozrává rychleji.
Tímto způsobem mango dozraje za zhruba dva dny. V létě to může být i rychleji, proto je dobré ovoce průběžně kontrolovat, aby nepřezrálo.
Pokud potřebujete mít mango zralé do druhého dne, doporučujeme opět použít metodu s papírovým pytlíkem, jen do něj k mangu ještě přidat banán či jablko. Ty totiž také uvolňují ethylen a proces zrání tak urychlí.
Mangu se nejlépe daří při vyšších teplotách. Pro uchovávání zralých plodů, ale i těch určených k pozdějšímu dozrání, je potřeba zajistit teplotu okolo 15 °C. Naopak teploty velmi nízké, pod 13 °C, plody poškodí. Pokud je jim vystaveno dlouho, nejspíš už nikdy nedosáhne plné zralosti. Proto rozhodně mango nikdy nenechávejte v lednici.
A co když ho nesníte celé? Pak ho raději nakrájejte na kousky a dejte do mrazáku. Tak si z něj můžete příště připravit skvělý sorbet nebo smoothie.
U zralého manga si vystačíte s obyčejnou polévkovou lžící. Stačí ho rozkrojit na půl a lžicí po obvodu slupky mango vyloupnout. Pokud je plod nezralý, pak musí přijít na řadu ostrý nožík.
Při krájení si můžete vzít na pomoc speciální kráječ na mango, vystačíte si ale i s nožem. Mango překrojte na půl a poté ho pomocí ostrého nožíku rozkrájejte příčně a podélně. Pak jej stačí promáčknout a po převrácení vám vznikne „ježek“, kterého pak nožem seříznete.
Mangovník sice mezi běžné pokojovky, které můžete koupit v obchodě, nepatří, ale pokud tomu dáte trochu času, můžete si ho vypěstovat doma z pecky.
Zdroj: Kupi