Ceny potravin v Česku stouply v meziročním srovnání o desítky procent. V polovině dubna si lidé nejvíce připlatili za pšeničnou mouku, která zdražila zhruba o 60 procent. Asi o třetinu pak byly oproti loňskému dubnu dražší chléb a bílé pečivo a zhruba o čtvrtinu víc stojí nyní máslo nebo brambory. Vyplývá to z dat na webu Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Za kilogram hladké pšeničné bílé mouky si zákazníci v 15. týdnu letošního roku připlatili v průměru zhruba osm korun, meziročně zdražila na téměř 21 korun. Na začátku roku přitom stála ještě 15,50 Kč. Analytici upozorňují na to, že celosvětové ceny pšenice žene vzhůru válka na Ukrajině, zdražují tak i navázané produkty jako mouka či pečivo. Rusko s Ukrajinou totiž patří mezi největší světové producenty, Rusko vyváží své obiloviny spíše do Afriky a Asie, Ukrajina primárně do Evropy.
Svaz pekařů a cukrářů už dříve uvedl, že prudké zdražení pšenice prohlubuje problémy pekařů, kteří se potýkají s rostoucími cenami energií a pohonných hmot.
Výrazný meziroční nárůst cen byl v dubnu patrný také například u másla, brambor, cukru či mléčných výrobků.
Kupte se slevou Cukr krystal.
Skoro o pětinu pak na pultech obchodů zdražila například slepičí vajíčka.
Z dat ČSÚ průměrných spotřebitelských cen potravin oproti minulému roku naopak nepatrně zlevnilo výčepní lahvové pivo světlé z 12,67 Kč na 12,57 za půllitr.
(Zdroj: ČTK/ČSÚ)