Pampelišky patří mezi jedny z prvních poslů jara. Někteří je vnímají jako krásnou ozdobu přírody, pro jiné je to plevel, který vyroste i uprostřed chodníku. Věděli jste, že celou pampelišku můžete sníst? Od květu až po kořen je jedlá a nejen to, má velké množství využití, které z ní dělají doslova žlutý poklad. Jaké má pampeliška přínosy a jak ji můžete využít?
Pampelišku můžeme trhat od jara až do podzimu. Jde o dvouděložnou rostlinu z čeledi hvězdnicovitých, která je známá také jako smetánka.
Smetánka se označuje podle svého mlíčí, které v pampelišce najdeme, když rozlomíme stonek. Věřte tomu nebo ne, ale jde také o dobrý zdroj kaučuku.
Pampelišky jsou považovány za plevel, protože dokážou vyrůst téměř všude, ale preferují půdy bohaté na dusík. Typický je pro ně masivní a dlouhý kořen, který ztěžuje odstranění této rostliny ze záhonu.
Také jste chodili sbírat s babičkou pampelišky a potom z nich vyráběli sladký pampeliškový med? Není to samozřejmě med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem, nicméně je levný a velice dobrý. Příprava je velmi jednoduchá, takže si ho doma zvládne připravit opravdu každý.
Dokřupava usmažené zelníky neboli zelné placky jsou skvělou obměnou klasických bramboráků. Díky kysanému zelí, které obsahuje spoustu živin a vitamínů, jsou krásně vláčné, velmi chutné a ještě prospějí vašemu zdraví. Hodí se jako rychlý oběd nebo večeře a jejich příprava je velmi jednoduchá.
Ačkoliv se pampeliška neoznačuje tradičně jako superpotravina, je horkým kandidátem. Je bohatá na vitamíny A, B, C, E a K. Z minerálů obsahuje železo, draslík, hořčík a vápník. V listech najdeme také zdraví prospěšné polyfenoly a vlákninu.
Jako doplněk stravy můžete utrhnout i pampelišku u cesty, ale je vhodné ji nejprve opláchnout, protože na ní ráda odpočívá celá škála hmyzu. Nikdy nesklízejte ani nepoužívejte rostliny z trávníků, kde byly použity pesticidy a herbicidy. Pampeliška se odedávna používá jako potravina i lék a je dobré vědět, kdy jednotlivé části rostliny sbírat.
Kořeny pampelišky mohou být použity k léčbě problémů s játry, ledvinami a žlučníkem. Jsou vhodné i pro diabetiky, protože jak kořeny, tak i listy mohou při konzumaci snížit hladinu glukózy v krvi, zejména nalačno. Polyfenoly v listech bojují proti zánětům v těle.
Některé sloučeniny v pampelišce mohou snižovat hladiny triglyceridů a cholesterolu, které jsou klíčovými rizikovými faktory pro srdeční onemocnění. Četné studie zjistily, že extrakt z pampelišek má tendenci zpomalovat růst rakovinotvorných buněk. Pampeliška má antivirové a antibakteriální vlastnosti. V neposlední řadě dokáže chránit před poškozením kůže způsobeným sluncem, stárnutím a akné.
Obecně jsou pampelišky považovány za bezpečné. Jelikož se k léčbě i konzumaci používají tisíce let, je to jeden z nejrozšířenějších a nejznámějších léků. Ve vzácných případech mohou ale způsobit alergickou reakci nebo reagovat s některými léky, proto nejprve vyzkoušejte menší množství. Neexistují přesná doporučení ohledně dávkování, ale neměli byste překračovat následující denní množství:
Na výrobu 1 litru medu použijte 200–300 otevřených květů pampelišek, 1 litr vody, 1 citron, 1 pomeranč a 1 kilogram cukru. Květy s vodou dejte do hrnce spolu s nakrájeným citronem a pomerančem. Vařte 20 minut, pak směs nechte odležet. Druhý den sceďte a přidejte cukr. Vařte a míchejte, dokud směs nezhoustne.
Používá se jako lék a jeho výroba není o nic těžší než výroba medu. Cca kilogram květů povařte ve 2,5 litru vody a nechejte louhovat do druhého dne. Následně tekutinu sceďte. V jiné nádobě povařte 2 litry vody s 1,5 kilogramu cukru a po vychladnutí tuto oslazenou vodu smíchejte s pampeliškovým vývarem. Přidejte nakrájený citron a kostku droždí. Poté stočte do lahví a zakryjte kvasnou zátkou. Ke konzumaci bude víno připravené, až kousky citronu klesnou ke dnu.
Pomáhá při detoxikaci i hubnutí. Nejlepší je čaj z kořene, ale můžete ho připravit i z listů nebo květů. Stačí zalít horkou vodu a nechat louhovat 5–10 minut. U kořene postačí 1 lžička na šálek, u listů zhruba hrst lístků na šálek a u květů asi 10 kusů na šálek. Kořen pampelišky můžete usušit, dát do nádoby a čaj si udělat kdykoliv během roku.
Zdroje: Medical News Today, Bylinky, Healthline, Česká televize