Také se vám už několikrát stalo, že jste si domů přinesli balíček tortill, k obědu spotřebovali jen polovinu a zbylé placky jste po dvou dnech museli vyhodit, protože byly tvrdé nebo je napadla plíseň? Aby se to už nikdy nestalo, poradíme vám pár zajímavých, rychlých receptů, které vám skvěle poslouží a zachrání tortilly z otevřeného balíčku před zkázou. Je jen na vás, jestli sáhnete po slané nebo netradiční sladké variantě.
Nejčastěji balíček tortill kupujeme, když chceme připravit něco z mexické kuchyně, u ní to ale rozhodně nemusí skončit. Víte, co si přichystat, když vám nějaká ta pšeničná placka po dobrém obědě zbude?
Pokud ji necháte jen tak ležet na vzduchu, velmi rychle ztvrdne a pak ji můžete vyhodit. Což by byla škoda. Přinášíme pár zajímavých, rychlých receptů, které vám skvěle poslouží a zachrání tortilly z otevřeného balíčku před zkázou.
Pizza to samozřejmě není, ale nápad inspirovat se Itálií je geniální a rychlou záchranou jak pro tortillu, tak i pro vás, když nevíte, co si připravit třeba ke svačině nebo večeři.
Nejprve si rozpalte troubu (horkovzdušná, 180 °C). Plech si vyložte pečicím papírem, na něj dejte tortillu a potřete ji rajčatovým protlakem. „Pizzu“ ozdobte tím, co máte rádi, a dejte zapéct. Stačí 10 minut a máte hotovo.
Tortilla je jako svačinka nebo rychlá večeře vždy dobrou volbou. Kombinaci s čerstvým sýrem, bylinkami a uzeným lososem si zamilujete!
Tortilly s kuřecím masem si v kuchyni oblíbíte. Jsou totiž velmi snadné na přípravu, skvěle chutnají a máte je hotové za chvilku, hodí se tedy jako rychlý oběd nebo večeře.
Jednodušší už to nemůže být. Zbylé tortilly nakrájejte na trojúhelníčky, které na plechu vystlaném pečicím papírem potřete nebo postříkejte avokádovým olejem. Naprosto skvěle poslouží olej ve spreji.
Naolejované trojúhelníčky můžete posypat solí, pepřem, chilli kořením nebo třeba kořením na mexické fajitas. Skvěle funguje také, když je posypete trochou nastrouhaného čedaru nebo parmazánu. Dejte péct do rozpálené trouby na 5–10 minut. Nachos by měly mít díky oleji krásně zlatou barvu a měly by skvěle křupat. Ideální jsou s domácím guacamole nebo hummusem.
K obědu jste měli mexické tacos a teď vás honí mlsná? Sáhněte po zbylých tortillách a udělejte si takovou česko-mexickou fúzi – jablečný závin z tortilly.
Tortillu namažte z jedné strany čerstvým sýrem (typu žervé), posypte cukrem a skořicí. Malé jablko oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle, případně ho můžete nakrájet na malé kostičky. Pokud pustí jablko tekutinu, trochu jí vymačkejte. Jablko pak smíchejte s hrozinkami, oříšky a cukrem se skořicí (nebojte, toho není nikdy dost).
Směsí naplňte tortillu a zabalte ji ideálně jako rolku s uzavřenými konci. Malinko ji potřete rozpuštěným máslem a v pečicím papíru dejte zapéct do toustovače.
Pokud máte doma plech na pečení muffinů, tento recept zvládnete levou zadní. Nejprve ze zbylé tortilly vykrájejte kolečka o takové velikosti, abyste je mohli vložit do muffinové formy a vytvořit z nich košíček. Předehřejte si troubu (horkovzdušná, 200 °C). Jakmile budete mít plech košíčků připravený, vložte ho na 3 minuty do trouby. Košíčky z tortilly trochu ztvrdnou. Mezitím si připravte náplň, která může být jak sladká, tak slaná.
Plněná tortilla s pomazánkou z červené řepy vás dokonale zasytí a obohatí vaše tělo o spoustu vitamínů. Příprava je velmi rychlá a jednoduchá, zvládne ji tedy i úplný začátečník.
Plněná tortilla je skvělá k obědu i k večeři, případně jako chutná a sytá svačina na cesty. Její příprava je velmi jednoduchá, výsledek vás zasytí a lehce ji zabalíte s sebou. Navíc do ní můžete přidat cokoliv, co máte rádi.
Jako sladká varianta je ideální vaničkový tvaroh smíchaný s vejcem a cukrem. Směsí pak naplníte košíčky a navrchu je můžete ozdobit ovocem – ideální je bobulové, které může být i mrazené. Takto připravené vrátíte košíčky do trouby na 10 minut.
Slanou variantu můžete také připravit na mnoho způsobů. Jako základ opět nejlépe funguje vajíčko, které promícháte se strouhaným sýrem, šunkou, sušenými rajčaty, kukuřicí, paprikou nakrájenou na kostičky nebo třeba hráškem a ochutíte solí a pepřem. Kdo chce, může přidat i chilli. Směs opět nalijete do košíčků a vrátíte zhruba na 10–12 minut do trouby.
Tato kombinace je možná pro trochu odvážnější. Ale jak se říká: „Risk je zisk!“ Kromě zbylé tortilly budete potřebovat ještě Nutellu, případně arašídové máslo nebo karamelovou pomazánku a banán. Tortillu namažete Nutellou a do ní zabalíte oloupaný banán v celku. Vznikne rolka, kterou rozkrájíte na kolečka, a máte rychlou, netradiční svačinu.
Zdroj: Kupi