Korejská superpotravina plná vitamínů a minerálů, která v posledních letech dobývá i kuchyně v českých domácnostech. Nezáleží na tom, zda si fermentovaný zelný salát připravujete doma sami, nebo si ho raději kupujete v obchodě, zdravotní benefity jsou v něm ukryty vždy. A že je to trochu nuda jíst tento salát jen tak? Možná, ale věřte, že samotný ho určitě jíst nemusíte. Zkuste si v kuchyni trochu zaexperimentovat. Přinášíme vám pár jednoduchých receptů.
Rychlá večere nebo super svačina? Zakousnout se do skvělého nakyslého kváskového chleba s osvěžujícím kimchi a dokonale rozteklým cheddarem, ementálem nebo třeba krásně se táhnoucí mozzarellou? To je prostě dokonalá kombinace.
Budete potřebovat:
Jednodušší už to nemůže být. Na jeden plátek chleba dejte sýr (množství necháme na vás, ale čím více, tím lépe), poté tolik kimchi, kolik uznáte za vhodné, na něj opět sýr, přiklopte druhým krajícem chleba a dejte zapéct do trouby, případně do toustovače. Pak už jen vychutnejte.
Kolikrát se vám už stalo, že nevíte, co si dát k obědu? Tato rychlovka vás nejen mile překvapí, ale pokud máte rádi asijskou kuchyni, uspokojí i vaše chuťové pohárky.
Budete potřebovat:
Kupte se slevou Vejce M.
Rýži uvařte tak, jak máte rádi. Než bude hotová, připravte si na pánvi dvě volská oka, případně opečte na plátky či kostičky nakrájené uzené tofu. A máte skoro hotovo. Teď už stačí jen naservírovat.
Do misky, ideálně takové, která je určena třeba na ramen (velmi hezké a funkční jsou misky od australské značky Made in Japan, případně od značky JPa) dejte rýži, na ni kimchi (můžete ho do rýže zamíchat), volská oka nebo tofu, vše posypte opraženým sezamem a čerstvou jarní cibulkou nakrájenou na kolečka.
Tip: Rýži můžete trochu dochutit sójovou omáčkou případně tamari.
Placičky a lívanečky všeho druhu – slané i sladké – jsou velmi populární a hlavně jednoduché na přípravu. Jejich výhodou je nejen rychlost přípravy, ale také to, že se dají vykouzlit téměř ze všeho. Výjimkou tak není ani kimchi.
Budete potřebovat:
Nejprve si smíchejte vodu s moukou v takovém poměru, aby vzniklo těsto ne příliš hutné, ale ani ne tekuté jako třeba na palačinky. Do těstíčka pak vmíchejte nakrájené kimchi. Záleží na vás, jak velké kousky chcete v lívancích mít, podle toho volte hrubost nakrájení. Směs případně dosolte a nechte chvilku odstát, aby mouka začala pracovat. Asi po 15 minutách můžete začít smažit na pánvi či lívanečníku.
Je to taková slovensko-korejská fúze, ale velmi povedená. Nevěříte? Tak to zkuste sami!
Budete potřebovat:
Pomazánka, která vám udělá radost na večeři, ale překvapí i návštěvu, když s ní připravíte jednohubky. Stačí jen v mističce smíchat brynzu s kimchi, které předtím nakrájíte najemno. Velké kousky zelí nebo mrkve v pomazánce nikdo nechce. Servírujte s čerstvým pečivem.
Polévky jsou obecně dobrým pomocníkem pro boj s bacily nebo kocovinou. Pro tu s kimchi to ale platí dvojnásob. O ní se rozhodně dá říct staré dobré: „Ta by postavila na nohy i mrtvého.“
Budete potřebovat:
Kupte se slevou Polévkové nudle 8vaječné Penny.
Surovin je hodně, ale příprava je opět velmi jednoduchá. V hrnci rozpalte olej a na něm opečte nadrobno nakrájenou uzenou slaninu. Přidejte zázvor, česnek, nechte trochu rozvonět a přisypte houby. Chvilku orestujte.
Teď přichází čas na kimchi. Přidejte ho do hrnce i se šťávou a opět nechte chvilku zarestovat. Zalijte vývarem a nechte asi 15–20 minut povařit. Vedle v hrnci si uvařte polévkové nudle dle návodu. Do hotové polévky přidejte na klínky nakrájený salát pak choi a dochuťte sójovou omáčkou a sezamovým olejem. Při servírování, ideálně opět v míse, ještě přidejte rozkrojené uvařené vejce, posypte restovaným sezamovým semínkem a čerstvou jarní cibulkou nebo klíčky.