Voní po lékořici, chutná výjimečně. Ne každý jej však využívá, což je velká škoda. Že by byl ten pravý čas se blíže seznámit? Voňavý fenykl má blahodárné účinky pro tělo a ozvláštní vaši kuchyni. Co vše se dá připravit z této zajímavé zeleniny a jak si fenykl vypěstovat na zahrádce?
Fenykl patří mezi zeleninu, která je využívána už po tisíciletí. Vždyť první zmínky pochází z Mezopotámie. Zvláštní rostlina se do Evropy dostala až s Římany a původně byla symbolem úspěchu.
A úspěch můžete zažít i při pěstování nebo v kuchyni – stačí vyzkoušet, co dokáže fenykl. A co s ním dokážete vykouzlit vy sami!
Fenykl se sklízí, jakmile vykvete. Sbírá se celý, dokonce i semena, ze kterých si můžete připravit čaj proti nadýmání. Čerstvý fenykl je skvělý do salátů, jeho chuť však ladí také s rybím a drůbežím masem. Zmíněná semínka je možné usušit. V takovém případě jsou vhodná jako přísada při pečení domácího pečiva či koláčů a jako ozdoba při přípravě chutných salátů. Bulva se však nejí jen čerstvá – stejně skvěle chutná zpracovaná tepelně.
Tip: Nakrájený fenykl můžete použít místo pečiva jako předkrm. Namáčejte jej do kvalitního olivového oleje, abyste nastartovali chuťové buňky. A vaše menu si vychutnáte naplno!
Věděli jste, že když si dáte k obědu fenykl, získáte denní dávku vitaminu C, 50% dávku draslíku a vitaminu B, slušnou dávku vlákniny, a dokonce i kyseliny listové? Kromě dobré výživové hodnoty je fenykl považován za léčivou rostlinu. Má protizánětlivé vlastnosti. Chutný vařený fenykl pomáhá snížit krevní tlak.
A že vás trápí jarní kašel? Zkuste náš recept na sirup z fenyklu: Nakrájenou rostlinu včetně bulvy nakrájejte na drobné kousky. Do zavařovací sklenice přidejte fenykl a tři lžíce cukru. Uzavřenou sklenici schovejte do tmy a tepla, aby zelenina pustila šťávu. Hotový sirup za dva dny přelijte do skleničky a uchovávejte ho v lednici. Užívejte jej několikrát denně.
Chcete-li pěstovat fenykl florentinský (řapíkatý), je potřeba se vybavit propustnou lehkou půdou. Najděte fenyklu umístění na slunci. Jak s pěstováním začít? Můžete zasít semínka – právě jaro je ideální čas. Výsev provádějte do hloubky 2 cm přímo v záhonu do řádků ve vzdálenosti asi 30 cm. Na co si dát při pěstování pozor? Fenykl nemá rád přímé hnojení, zato miluje dostatek vláhy. Pokud se zadaří, v září se můžete těšit na první sklizeň.
Tip: Kde koupit čerstvý fenykl? Běžně jej zakoupíte v supermarketech v oddělení ovoce a zeleniny. Akční ceny můžete ověřit ještě před cestou na nákup na Kupi.cz. Stačí zadat klíčové slovo a vyhledávač vám ukáže, kde najdete zboží v akci.
Dali byste si delikátní těstoviny? Objevte chuť a sílu fenyklu. Náš chutný recept obsahuje také ricottu a parmezán. Potřebujete:
Kupte se slevou Těstoviny semolinové Premium Billa.
Fenykl důkladně očistěte a nakrájejte nadrobno. Nať nevyhazujte, nechte si část zeleně na ozdobu. Těstoviny uvařte doměkka a mezitím nakrájejte česnek a chilli papričku na drobné plátky. Na olivovém oleji zprudka orestujte fenykl, dokud nezměkne. Zeleninu okořeňte a přidejte citronovou kůru. Uvařené těstoviny slijte, malé množství vody si nechte.
V pánvi smíchejte těstoviny s fenyklem, přidejte ricottu a malé množství vody z vařených těstovin. Promíchejte, aby se propojily chutě. Nakonec těstoviny podávejte posypané parmezánem a ozdobené fenyklovou natí. Přejeme vám dobrou chuť!