Fermentovaná ovesná kaše je skvělým způsobem, jak si zpestřit snídaňové menu a zároveň udělat něco pro své zdraví. Díky procesu kvašení se v ovesných vločkách rozloží hůře stravitelné látky, maximalizují se živiny a zvýší se jejich vstřebatelnost. Připravte si tento snídaňový zázrak snadno doma a vychutnejte si jeho lahodnou chuť i blahodárné účinky na vaše trávení.
Namáčet ovesné vločky předtím, než se vrhnete na přípravu oblíbené kaše, lívanců nebo třeba i chleba. Kdo by to dělal? Ten, kdo zná kouzlo fermentace a jejích blahodárných účinků na naše tělo a trávení. A rozhodně to není žádná novinka a moderní výmysl.
Už naši předkové při přípravě obilných pokrmů namáčeli celá zrna do vody, kde je nechali po několik hodin pracovat. Možná se to může zdát zbytečné a časově náročné, ale výsledek rozhodně stojí za to.
Díky procesu kvašení se ovesné vločky, ostatně jako všechny další obiloviny, stávají snadněji stravitelnými a do těla se také dostávají cenné živiny. Pokud proces fermentace vynecháme, naše tělo není schopné je z obilovin získat. Na „vině“ jsou totiž antinutriční látky, které v rostlině fungují jako ochrana před predátory. V lidském těle tak blokují vstřebatelnost a využitelnost živin i minerálních látek, a to dokonce i z jiných zdrojů potravin.
Z ovesných vloček tak získáme podstatně více benefitů, pokud je před samotnou konzumací namočíme a necháme při pokojové teplotě fermentovat. Stačí pár hodin (8–12), během nichž dojde k částečnému štěpení škrobů, a kaše je pak nejen lépe stravitelná, ale i zesládne.
Pokud si tedy chcete kaši dopřát ráno, je ideální ovesné vločky namočit, než půjdete spát, a fermentace přes noc udělá své. Ráno pak stačí ovesnou kaši připravit dle vlastní chuti – uvařit, případně do fermentovaných vloček přidat pouze jogurt nebo tvaroh s ovocem a máte hotovo.
Jáhlová kaše s ovocem vás zasytí na celé dopoledne, nebudete tedy potřebovat svačinu a dáte si s chutí až oběd. Tato kaše totiž obsahuje vyvážený poměr sacharidů, zdravých tuků i vitamínů a rozhodně stojí za vyzkoušení.
Ovesné vločky nasypte do misky nebo hrnce (záleží, zda je pak budete vařit, či nikoli), zalijte vlažnou vodou, promíchejte, přikryjte malým talířkem nebo poklicí a nechte 8–12 hodin fermentovat na kuchyňské lince. Pokud chcete proces fermentace trochu urychlit, je dobré k vločkám přidat lžíci startéru – to může být třeba kefír nebo kombucha. Není to ale nutné. Vločky rozhodně nedávejte do lednice, v chladu se proces fermentace téměř zastaví.
Ráno stačí k vločkám přidat ostatní ingredience dle vaší chuti a preferencí a studenou fermentovanou kaši si vychutnat. Pokud ale dáváte přednost té teplé, není nic jednoduššího než fermentované vločky v hrnci zalít trochou vody nebo mléka (množství záleží na tom, kterou konzistenci máte nejraději – zda kaši hutnou, nebo tekutější).
Dále přidejte koření, jako je třeba skořice, vanilka nebo kardamom, přiveďte k varu, nechte chvíli probublat (maximálně 2 minuty), abyste ve vločkách zachovali co nejvíce vitamínů (některé, jako například vitamín B1 nebo kyselina pantotenová či kyselina listová, nejsou tepelně odolné).
Hotovou kaši přelijte do misky, doslaďte medem nebo sirupem, navrch můžete dát čokoládu, ořechy či semínka a čerstvé ovoce, případně pro doplnění bílkovin i lžíci tvarohu nebo bílého jogurtu.
Zdroj: National Library of Medicine, MDPI