Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zbyla vám rýže? Rýžová kaše není vaší jedinou možností, známe lepší recepty

kungverylucky / Shutterstock.com

Zajisté to znáte sami – uvaříte chutný oběd s rýží, ale v hrnci vám jí ještě mnoho zůstane. Je těžké odhadnout její přesné množství a většina lidí jí raději uvaří více, než aby chyběla. Zbylou rýži nicméně nikdy nevyhazujte. Jednak by to bylo zbytečné plýtvání potravinami a jednak existuje nespočet chutných způsobů, jak s ní naložit. Jak ji můžete využít?

Přečtěte si také

Ušetřete: Drahý sýr mascarpone jde levněji nahradit, třeba ve skvělém malinovém dortu!

Zužitkujte ji hned, nebo nechte na později

Když vám zbude rýže, neměli byste zbytečně otálet a využít ji. Hodí se buď na celou škálu receptů, anebo ji můžete uschovat na později.

Skladování

Jestli se chcete pustit do vaření, rýži v hrnci zatím přikryjte, aby vám neoschla. Pokud ji nicméně nevyužijete hned, je třeba ji vhodně uskladnit, a to v lednici nebo v mrazáku, vždy ve vzduchotěsné nádobě či sáčku. V lednici ji neskladujte déle než 2–3 dny, poté se totiž začne kazit, což poznáte na chuti i konzistenci.

Ačkoliv to někteří nedoporučují, rýži můžete i zamrazit – stačí počkat, dokud zcela nevychladne. V mrazáku ji však neskladujte déle než měsíc, protože následně příliš vysychá a ztrácí svou chuť. K jejímu rozmrazení použijte mikrovlnnou troubu, vždy se ovšem vyhněte opakovanému ohřívání – to může vytvořit podmínky potřebné pro růst nežádoucích bakterií.

DronG / Shutterstock.com

Jednoduché tipy pro využití zbylé rýže

Vždy se řiďte množstvím rýže, které vám zbylo. Pokud vám jí na recept zbylo příliš málo, uvařte nějakou navíc.

Smažená rýže

Ano, rýži můžete skvěle smažit. Nejprve si k ní osmahněte cibulku, po ní můžete přidat i maso. Skvěle chutná zejména s kuřecím nebo třeba s krevetami. Chutnou volbou je také rýže s vajíčkem – jednoduše přidáte na pánev olej, vajíčka, přisypete rýži a vše dostatečně dlouho mícháte.

Rizoto

Na rizoto neexistují standardy a můžete do něj přidat ingredience, které máte zrovna v lednici. Zbylou rýži lze smíchat se zeleninou, s nakrájenou šunkou, sýrem či dalšími ingrediencemi.

Pravé italské rizoto
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Střední

Pravé italské rizoto

Rizoto je tradičním italským pokrmem, kde hlavní roli hraje rýže. Ta by se vždy měla vařit ve vývaru až do krásné krémové konzistence. Pak záleží už jen na vaší chuti, jakými dalšími surovinami si rizoto vylepšíte.

Pravé italské rizoto
Chřestové rizoto
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Chřestové rizoto

Chřestové rizoto je lahodným pokrmem, který spojuje bohatou chuť chřestu s krémovou konzistencí rýže a dalších ingrediencí. Svěží zelené chřestové hlavičky se perfektně kombinují s bílým vínem a parmazánem. Tento výživný pokrm je skvělou volbou pro milovníky chřestu, kteří si rádi dopřávají jemnou a vyváženou kombinaci chutí.

Chřestové rizoto
Houbové rizoto podle Emanuela Ridiho
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Houbové rizoto podle Emanuela Ridiho

Rizoto u nás patří mezi velmi oblíbená jídla. Je rychlé na přípravu a můžete do něj dát cokoliv. Rizoto se řadí mezi italská národní jídla a jeho příprava má svá pravidla. Nejdůležitějším z nich je správný výběr rýže. Do pravého italského rizota se totiž hodí jen pár druhů. Výborný přehled o tom má známý italský kuchař Emanuel Ridi. A právě podle jeho receptu si připravíme italské rizoto s houbami!

Houbové rizoto podle Emanuela Ridiho

Rýžový salát

Rýže skvěle pasuje také do mnoha zdravých salátů. Jejich obměny mohou být nekonečné. Stačí k ní přidat zeleninu, ideálně rajčata, papriky, salát, cibuli, ředkvičky nebo čínské zelí. Skvěle k ní sednou také vajíčka nebo tuňák.

OlgaBombologna / Shutterstock.com

S mletým masem

Rýže se dobře kombinuje s každým mletým masem. Pokud plánujete rajskou s knedlíčky nebo plněnými paprikami, jednoduše smíchejte mleté maso s rýží. Lze ji využít i do karbanátků či ke španělskému ptáčku.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta
Čas přípravy: 5 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta

Připravte si s námi vynikající rajskou omáčku s hovězím podle českého šéfkuchaře Přemka Forejta, na které si zajisté náramně pochutnáte. Příprava se na první pohled může zdát náročnější, ale nebojte, s trochou snahy ji zvládnou jistě i méně zdatní kuchaři.

Rajská omáčka s hovězím podle Přemka Forejta

Do polévky

Rýže skvěle pasuje do širokého spektra polévek, zejména do vývarů, třeba do kuřecího nebo hovězího. Přidejte do polévky kopeček rýže a rázem bude chutnější, výživnější a více vás zasytí.

Hovězí vývar
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Snadný

Hovězí vývar

Hovězí vývar, klasiku mezi polévkami, neuspěcháte. Aby získal poctivou, výraznou chuť a tu správnou barvu, je potřeba jej nechat táhnout ideálně několik hodin. Jeho příprava je však jinak vcelku jednoduchá – potřebujete jen maso, zeleninu, koření a dostatek času. Výsledek ale rozhodně stojí za to.

Hovězí vývar
Kuřecí vývar
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Snadný

Kuřecí vývar

Poctivý kuřecí vývar zlatavé barvy neuspěcháte. Když si na něj však vyhradíte dostatek času a necháte jej dlouze táhnout na mírním ohni, získáte skvělou polévku plnou živin a výborné chuti.

Kuřecí vývar

Rýžové placičky

Rýžové placičky můžete připravit na mnoho způsobů – pro základ stačí smíchat alespoň 300 gramů rýže s 2–3 vejci a několika lžícemi mouky. Další ingredience jsou podle vaší chuti. Ideální je najemno nakrájená zelenina, můžete použít i uzeniny a do placiček přidat nakrájenou slaninu, šunku, klobásu, ale klidně i kuřecí maso. Placičky je třeba správně okořenit, vhodná je zejména kurkuma a červená paprika.

Africa Studio / Shutterstock.com

Sladké recepty

Nejznámější rýžovou pochoutkou je nákyp a rýžová kaše.

  • Rýžová kaše – Rýži za stálého míchání vařte v mléce, dokud vám nevznikne kaše, do které vmíchejte několik lžic cukru nebo medu pro doslazení. Následně servírujte na talíři posypanou skořicí, kakaem a cukrem. Ozdobte nakrájeným máslem, které se na kaši krásně rozteče. Pro chuť můžete přidat i rozinky.
  • Nákyp – Opakujte recept na rýžovou kaši, ale namísto servírování do ní vmíchejte 100 g másla. Připravte si 3 vejce, žloutky vmíchejte do rýže a z bílků udělejte sníh. Rýžovou směs poté dejte do vymaštěného pekáče a přidejte kompotované ovoce podle chuti. Dále přidejte připravený sníh a pečte 45 minut na 150 °C.

Rýžový nákyp s meruňkami
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Rýžový nákyp s meruňkami

Tento recept kombinuje pečenou rýži se sladkými meruňkami s nádechem skořice a zlatavou krustou bílkového sněhu na povrchu. Rýžový nákyp s meruňkami se přímo rozplývá na jazyku a je ideálním dezertem nebo obědem pro letní období, kdy jsou meruňky v sezóně. Dopřát si ho ale můžete po celý rok, stačí meruňky nahradit jakýmkoliv jiným čerstvým nebo kompotovaným ovocem.

Rýžový nákyp s meruňkami

Další recepty

Existuje nespočet dalších možností, jak zbylou rýži využít. Vyzkoušet můžete rýžové lívance, rýžové koláčky, hamburgery, krokety aj. A pokud rádi experimentujete, inspirujte se zejména asijskou kuchyní, která nabízí nespočet možností využití této suroviny.

Zdroj: Bezpecnostpotravin, dTest, Kupi