Možná vás to překvapí, ale lidé po celém světě nejčastěji kradou sýr. Je oblíbenou ingrediencí při přípravě teplé i studené kuchyně, je snadno dostupný v obchodech a nabízí se v několika variantách. V Kupi.cz jsme pro vás sepsali nejzajímavější informace o sýru, které vás možná ohromí. Věděli jste o všech?
To, že je sýr díky vysokému obsahu vápníku dobrý pro zuby a kosti, asi většina z nás ví. Kromě toho však sýr také stimuluje tvorbu slin, které z úst vylučují cukr a kyseliny, jež zabraňují vzniku zubního kazu.
Strach z některých zvířat nebo tmy je běžný. Věděli jste, že existuje také nekontrolovaný strach ze sýru? Tato nemoc se nazývá turofobie. I přesto, že touto fobií trpí jen malé procento lidí, jde o vážný problém.
Pojem tyrozemiofilie je naopak označení pro hobby, které spočívá ve sbírání štítků ze sýru.
Odhaduje se, že nejdražším je sýr pule. Jeho výroba začala už v 18. století v Srbsku. Vyrábí se z balkánského oslího mléka a jeho cena se pohybuje okolo 1 200 eur/kg.
Čekali jste, že největší milovníci sýru jsou Italové? Není tomu tak. Na první příčce v konzumaci sýru jsou Dánové, kteří v přepočtu na jednu osobu spotřebují až 28,1 kg/rok. Na druhém místě se umístil Island a následuje Finsko. Česká republika se v žebříčku umístila na 15. pozici.
Kupte se slevou Sýr Niva zlatá Jihočeská 60% Madeta.
Sochař David Bradley vytvořil sýrovou sochu zpěvačky Beyoncé. Inspiroval se fotografií, kterou sama zpěvačka při oznámení těhotenství zveřejnila na sociálních sítích. Ke zhotovení bylo použito 20 kg jemného čedaru a celá výroba trvala skoro 30 hodin. Socha dostala příznačný název Brie-oncé.
Obraz s názvem Persistence paměti patří k nejznámějším dílům malíře Salvadora Dalího. Malba údajně vznikla po konzumaci sýru camembert. Právě tekutý charakter tohoto druhu se stal inspirací pro hodiny na obrazu, které mají „roztečený“ tvar.
Skutečně existuje a nese název casu marzu, který je možné přeložit jako „shnilý sýr“. Vyrábí se z ovčího mléka a při přípravě je infikován larvami sýrohlodky drobné. Podává se ve vysokém stadiu rozkladu spolu s živými larvami. Konzumace sýru je bezpečná, sýr se však musí sníst včas, dokud jsou larvy ještě živé.
Máte rádi sýry? Jaký je váš oblíbený? Na světě existuje více než 2 000 druhů sýru. Mezi nejoblíbenější patří švýcarský ementál, mozzarella, gorgonzola, parmezán, čedar, camembert, feta a niva. Nezapomeňte se podívat na aktuální akční nabídky a doplňte si zásoby sýrů za zvýhodněné ceny.