Potravinářská komora ČR nedávno ve spolupráci s Českou technologickou komorou vydala publikaci Mléko a mléčné výrobky – rozdíly a souvislosti s výrobky rostlinnými, ve které popisují složitou problematiku rostlinných alternativ mléka. Cílem je ukázat, že oba druhy mléka mají svoje výhody i nevýhody a ani jedno nemůže to druhé nahradit.
I když jde o velmi rychle se rozvíjející sektor, potřebné zákony zatím chybí. Výrobci tedy běžně píší o tom, jak rostlinné náhražky prospívají našemu zdraví a nikdo se nad tím nepozastavuje. Málokdo si už ale hledá přesné složení a obsah výživných látek v daných nápojích. I proto má běžným spotřebitelům v orientaci pomoct nová Platforma pro alternativní potraviny a nápoje.
„Když porovnáme obsah nasycených mastných kyselin, sacharidů i bílkovin, jasně vidíme, že výživově tyto výrobky rovnocenné nejsou. Vstřebatelnost vápníku z mléka navíc nelze přirovnat ke vstřebatelnosti fortifikovaného vápníku z rostlinných alternativ,“ vysvětluje Šárka Horáková z VŠCHT.
Kupte se slevou Ovesný nápoj Bio Scotti.
Producenti často zdůrazňují jen zdraví prospěšné složky rostlinných mlék, ale už se nezmiňují o náročném průmyslovém zpracování většiny z nich. Některé samozřejmě obsahují výhradně přírodní ingredience, to se pak ovšem promítá ve výsledné ceně, která je i čtyřikrát vyšší než u kravského mléka. Nižší příjmové skupiny si je tedy nemohou dovolit.
Jiný problém řeší vegani, pro které nejsou vyšší nutriční hodnoty kravského mléka rozhodující. Zaměřují se hlavně na etické hledisko jeho výroby, a pokud chtějí alternativu ve vysoké kvalitě, raději si za ni připlatí nebo si sami vyrábějí různá oříšková mléka. Vegansky se u nás ale zatím stravuje jen asi 5 % lidí.
Zato flexitariáni jsou zastoupeni podstatně více. V naší populaci se jedná zhruba o 21 % lidí a předpokládá se, že jich bude rychle přibývat. Rostlinná mléka si kupují většinou proto, že se zajímají o udržitelnost a původ potravin, které konzumují. Mnohdy jen chtějí ochutnat něco nového a zpestřit si jídelníček, přesto mohou svým nákupním chováním trh výrazně ovlivnit.
Nejen, že v kravském mléce najdete mnohem více bílkovin a dalších živin, které umí lidské tělo zpracovat lépe než rostlinné proteiny. Mlékárenský průmysl navíc dává práci milionům lidí na naší planetě a přispívá k biodiverzitě, rozvoji venkova i zachování tradičního rázu krajiny.