V obchodech můžeme stále častěji narazit na plody mučenky jedlé. Nic vám to neříká? Možná pro vás bude známější jako marakuja. Na první pohled nezajímavý vejčitý plod v sobě ukrývá tak sladký a neodolatelný obsah, že budete jen slastně mlaskat. Není divu, že se jí anglicky říká passion fruit. Marakuja je nejen neuvěřitelně lahodná, ale také zdravá a můžete ji využít k mnoha receptům.
Kde se mučenka vzala?
Samotná mučenka je rod rostlin, který čítá přes 500 druhů. Mnoho z nich se pěstuje k okrasným účelům, protože se vyznačují krásnými květy. Většinu lidí však zajímají spíše druhy, které plodí sladké bobule.
Plody mučenky mají tuhou vnější kůru a šťavnatý střed, který je plný semen. Toto tropické ovoce pochází z Jižní Ameriky, ale dnes se už pěstuje po celém světě. Svůj český název má mučenka poněkud bizarní – samotné květy připomínají trnovou korunu, deset lístků pak apoštoly, blizny zase hřeby. Konzumace tohoto ovoce ovšem mučením rozhodně není.
Pokud jste zdatní, můžete si mučenku pěstovat dokonce i u nás, třeba ve skleníku nebo na zimní zahradě. Existuje jí více typů, které plodí sladké bobule. Nejběžnější jsou:
- Mučenka jedlá (Passiflora edulis) – Plodí malé kulaté nebo oválné plody s fialovou slupkou.
- Mučenka žlutá (Passiflora flavicarpa) – Má kulaté nebo oválné plody se žlutou slupkou, které jsou obvykle větší než fialová odrůda.
Nutriční informace
Možná vám bude marakuja připadat malá, ale navzdory své velikosti je plná antioxidantů a vitamínů. Také obsahuje mnoho rostlinných sloučenin, které prospívají zdraví, zejména karotenoidy a polyfenoly. Jeden plod dále představuje například:
- Vitamíny: 9 % doporučení denní dávky vitamínu C a 8 % vitamínu A
- 2 % doporučené denní dávky železa a draslíku
- 17 kalorií, 2 gramy vlákniny
Mezi další významné složky patří i hořčík, fosfor, foláty a vitamíny skupiny B. Namísto čokoládového bonbónu je tedy marakuja rozhodně lepší – má jen minimum kalorií a je tak sladká, že vám bude stačit možná jeden jediný plod. Je v ní také více polyfenolů než v banánech, liči, mangu nebo i ananasu.
Zdravotní přínosy marakuji
Díky vysokému množství účinných látek má toto tropické ovoce pozitivní vliv na mnoho zdravotních oblastí. Které jsou ty nejvýznamnější?
- Posiluje imunitu: Vysoký obsah vitamínu C a antioxidantů posílí vaši imunitu. Najdeme zde antioxidanty alfa-karoten a beta-kryptoxantin, které neutralizují volné radikály a snižují oxidační stres.
- Podporuje zdraví srdce a snižuje krevní tlak: Vláknina, vitamíny C a B6 a draslík jsou svou povahou vhodné pro ochranu srdce. Vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku zase uvolňují krevní cévy a zlepšují průtok krve. Šálek mučenky obsahuje 821 mg draslíku.
- Udržuje hladiny inzulínu: Mučenka má nízký glykemický index 30 a cukr z ní se pomalu vstřebává do krevního oběhu, díky čemuž nedochází k prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi.
- Podporuje spánek, léčí nespavost a stres: Díky léčivým alkaloidům mučenka uklidňuje, což se může promítnout nejen na spánku, ale i při pocitech neklidu či úzkosti.
- Podporuje růstu plodu: Marakuja je obzvláště vhodná pro nastávající maminky, protože obsahuje potřebné živiny pro zdravý vývoj plodu.
- Dále posiluje kosti, střeva a má pozitivní dopad na zdraví očí.
Pohlídejte si, aby vám akce na ni neutekla
Jak ji využít a k čemu se hodí?
- Snězte ji syrovou: Jednoduše plod rozkrojte a sladký obsah vyjezte lžičkou
- Přidejte ji do dezertu, smoothie nebo jogurtu: Díky své exotické chuti perfektně vylepší bílý jogurt či zdravé smoothie, při pečení ji zase využijete, abyste ušetřili na cukru – ať už u palačinek, muffinů či jiných zákusků.
- Vyrobte si z ní zmrzlinu nebo džem: Pokud vás láká chladné osvěžení, rozmixujte dužinu z mučenky, kelímek řeckého jogurtu, šálek zahuštěné smetany, cukr a výslednou směs dejte zamrazit. Pro domácí džem zase postačí povařit dužinu z několika plodů, do které přidáte cukr a trochu citrónu.
- Další využití: Dužinu můžete přidávat také všude, kde je potřeba zajistit sladkou chuť, tedy v ovocných salátech, sladkých omáčkách a mnoha sladkých receptech.