Ze statistik z loňského roku vyplývá, že si lidé napříč světem každý rok v průměru dopřejí 0,9 kilogramů čokolády. Jejími největšími milovníky jsou Němci, kteří s 11 kily čokolády na osobu ročně značně zvyšují průměr. Patříte i vy k milovníkům čokolády? Pak vás možná taky zajímá, na jaké neobvyklé příchutě čokolád můžete narazit.
K nejčastěji kupovaným značkám čokolád u nás patří podle průzkumu z roku 2019 Milka, Orion a Kinder, dále lidé také často zmiňovali značky Figaro a Lindt. Co se týče druhů čokolád, 60 % dotázaných nejčastěji kupuje mléčnou čokoládu, 39 % hořkou a 50 % čokoládu s přísadami.
V dnešní době je nabídka čokolád opravdu obrovská a některé příchutě, které nás dříve překvapovaly, jsou dnes poměrně běžné a nabízí je u nás hned několik výrobců. Jedná se například o čokolády s mořskou solí nebo o čokoládu s chilli. Mezi oblíbené příchutě čokolád patří také kokosová, oříšková, karamelová, pomerančová, citronová, malinová nebo třeba třešňová příchuť.
Kupte se slevou Čokoláda Milka.
Teď už se však pojďme podívat na příchutě čokolád, na které jen tak nenarazíte. Díky nim můžete okusit čokoládu v podobě, kterou jste ještě nikdy nezažili. Jaké příchutě čokolád vás tedy mohou překvapit?
Levandule nejen skvěle voní, ale některé značky vyrábějící čokolády si také všimly, že i velmi dobře chutná v kombinaci s čokoládou. Když dosáhnete té správné rovnováhy, získáte výjimečně chutnou sladkost. Podle odborníků levandule nejlépe chutná v kombinaci s hořkou čokoládou, která její velmi výraznou chuť jemně neutralizuje. Levandulovou čokoládu u nás najdete například pod značkami Dolfin, Lavandia nebo třeba Čokoládovnou Troubelice.
Na brambůrky nebo arašídy s wasabi dnes narazíte už běžně. Napadlo vás ale, že se vyrábí i čokoláda s příchutí wasabi? Věřte, že na tuto neobvyklou kombinaci vaše chuťové pohárky jen tak nezapomenou.
Představte si, že po ránu popíjíte svůj oblíbený zelený čaj a k němu přikusujete čokoládu. Zní to docela dobře, že? Tak proč tyto příchutě nespojit? Sladké pochoutky s příchutí zeleného čaje jsou naprosto běžné v asijských zemích a postupně se dostávají i do Evropy, protože spojení čokolády a zeleného čaje spolu překvapivě dobře funguje. U nás ji nabízejí například značky Dolfin, CONACADO nebo Cacao Sampaka.
Zatímco nad čokoládou s chilli se dnes už téměř nikdo nepozastaví, čokoláda s ovocem a pepřem možná ještě některé překvapí. Oblíbená je zejména kombinace sladké čokolády, mírně kyselkavých malin a pikantního pepře.
Pokrmy s hmyzem jsou v posledních letech čím dál tím oblíbenější. Podle zprávy OSN z roku 2013 hmyz jako součást tradiční stravy konzumují zhruba dvě miliardy lidí. A hmyz se nevyhnul ani čokoládám, narazíte jak na čokoládu s červíky, tak i se cvrčky, a dokonce i s kobylkami.
Při pátrání po neobvyklých tabulkách čokolády jsme narazili například také na jednu s příchutí pizzy, dále na čokoládu inspirovanou sushi, kterou na trh uvedla značka Kit Kat, nebo čokoládu s příchutí slaniny, která si dala za cíl napodobit oblíbenou snídani v podobě palačinek, javorového sirupu a křupavé slaniny. V Japonsku značka KitKat představila také čokoládu s bramborovou příchutí a v Irsku se zase prodává čokoláda s příchutí sýrových a cibulových lupínků. Co říkáte na tyto netradiční příchutě?
Na jakou překvapivou příchuť čokolády jste narazili vy? A chutnala vám?