Filtrovaná káva se stává stále oblíbenější, a jestli si pro „překápko“ nechcete neustále běhat do své oblíbené kavárny, není nic jednoduššího než si ho připravit doma. A že nebude tak dobré? Pokud dodržíte pár základních pravidel, sáhnete po kvalitní zrnkové kávě a dáte tomu péči, určitě i u vás v kuchyni připravíte skvělý filtr.
Na rozdíl od espressa, jehož příprava vyžaduje mnohdy drahý a velký kávovar, je příprava překapávané kávy velmi jednoduchá. Jak z názvu vyplývá, princip spočívá v jemném nalévání horké vody na mletou kávu, která pak přes nejčastěji papírový filtr (může být i látkový, plastový či kovový) protéká do hrnku, karafy nebo konvičky.
Filtrovanou kávu lze připravit za pomoci elektrického překapávače – v kavárnách ji najdete pod označením batch brew. U domácí přípravy ale nejčastěji vyhrává hand brew, tedy filtrovaná káva nachystaná za pomoci dripperu, chemexu, aeropressu nebo french pressu.
Drippery neboli překapávače k nám přišly z Asie. V současné době jsou jednou z nejpoužívanějších pomůcek pro přípravu filtrované kávy. Asi nejznámějším „trychtýřem s drážkami“ je japonský Hario V60, který firma uvedla na trh v 60. letech 20. století. K dostání bývá v klasickém keramickém, ale i plastovém, skleněném či kovovém provedení.
Práce s dripperem je velmi jednoduchá. Potřebujete jen papírový filtr, skvělou správně namletou kávu, kuchyňskou nebo baristickou váhu a konvici s horkou vodou o ideální teplotě 94 °C.
Po vložení filtru do dripperu je nutné ho propláchnout vodou – odplaví se tak papírová chuť a překapávač i konvička nebo hrnek na kávu se zahřejí na provozní teplotu. Vodu vylijeme a do filtru nasypeme hrubě namletou kávu (připomíná krupicový cukr). Na 300 mililitrů kávy potřebujete 24 gramů zrnek.
Mletou kávu nejprve zalijeme 35–50 mililitry vody, aby „vykvetla“, chvilku počkáme a poté pomalu krouživými pohyby zaléváme zbylou horkou vodou. Nemělo by to trvat déle než 3 minuty.
Vypadá jako skleněná váza, ale jen na květiny by ho byla škoda. Chemex je designovou ikonou ve světě filtrované kávy a svou premiéru měl v USA v roce 1940, kdy ho představil chemik Peter Schlumbohm.
Filtry na chemex jsou nejen silnější než ty klasické papírové, které se používají například v dripperech, ale také jsou vyrobeny z jiného materiálu, jenž nepropustí žádnou kávovou sedlinu, ale projde jím maximum esenciálních olejů. Proto je výsledná chuť kávy velmi jemná a aromatická.
Kupte se slevou Zrnkové kávy L'or.
Po vložení do chemexu je nutné filtr pořádně propláchnout horkou vodou, jen tak se zbavíte papírové chuti, kvůli které byste si kávu rozhodně nevychutnali. Vodu z chemexu vylijte, do filtru nasypejte hrubě namletou kávu a postupně krouživými pohyby, ideálně za použití konvičky s husím krkem, kávu zalévejte požadovaným množstvím horké vody o teplotě zhruba 94 °C (i zde platí poměr 6 gramů kávy na 100 mililitrů vody). Filtrace by měla trvat asi 3–4 minuty.
French press neboli kafetiér pochází z Francie a je to více než dvě stě let starý a snad nejjednodušší způsob přípravy překapávané kávy. Většinou skleněná konvice s kovovým filtrem a pístem bývá součástí mnoha českých kuchyní. Káva z french pressu má výraznou chuť, a když si dáte pozor na pár detailů při přípravě, okouzlí vás, jak i takto výrazná káva může být jemná a lahodná.
Na půl litru kávy budete potřebovat 35 gramů hrubě namleté kávy. Dále si připravte french press a horkou vodu. Nejprve je vhodné konvičku propláchnout horkou vodou, aby se sklo „vyhřálo“ na provozní teplotu. Do prázdné konvičky nasypte kávu namletou na velmi hrubo (připomíná krystalový cukr) a zalijte vodou, která má ideálně 90 °C. Vše lehce zamíchejte a počkejte 4 minuty. Rovnoměrně stlačujte píst dolů a kávu hned rozlijte do šálků.
Nikdy nenechávejte ve french pressu kávu „na později“, pokračoval by totiž proces louhování a výsledná káva by byla extrémně hořká.
Kupte se slevou Mletá káva Jacobs Aroma Standard.
Aeropress je jedním z nejnovějších způsobů přípravy filtrované kávy. Vznikl v roce 2005 a jeho obliba stále stoupá. Je jednoduchý a lze s ním krásně experimentovat. Velkým plusem je také to, že je plastový, a tudíž lehký. Dá se sbalit do batůžku a vychutnat si díky tomu skvělou kávu i na výletě v přírodě. Káva z něj je výrazná a vyrovnaná.
Filtr vložte do sítka a propláchněte ho vodou. Na tubu aeropressu našroubujte sítko s filtrem. Pomocí trychtýře vsypte středně hrubě namletou kávu (cca 20 gramů na 230 mililitrů). Nejprve ji zalijte malým množstvím vody o teplotě 80 °C, zamíchejte a po 20 vteřinách dolijte zbylé množství. Nasaďte píst a počkejte zhruba 15 vteřin. Pak píst pomalu stlačte a sledujte, jak káva kape do hrnečku.