Snídaně po cestě do práce, oběd u počítače a večeře s telefonem v ruce u sledování zpráv. To nejsou zrovna ukázkové příklady toho, jak by měla správně vypadat jídelní kultura. Moderní, uspěchaná doba zkrátka vyžaduje, abychom toho stíhali co nejvíce v co nejkratším čase. Trend posledních let Mindfulness však razí pravý opak – záměrné cílení pozornosti v daný okamžik pouze na jednu věc. Z toho vychází i princip Mindful eating neboli princip vědomého či všímavého jedení.
Najíst se bez spěchu a zbytečného rozptylování, vnímat, co jíme a kolik toho jíme, je v dnešní době poměrně těžké. Nicméně vědomě si vychutnat jídlo od začátku do konce, bez přemýšlení nad pracovními úkoly, telefonování nebo kontrolování školních úkolů, by mělo být samozřejmostí. Vědomé jedení totiž může být skvělým nástrojem pro kontrolu stravovacích návyků.
„Mnozí z nás znají tu situaci, kdy do sebe ve spěchu nahází oběd nebo si dají na chuť tabulku čokolády a za okamžik ani neví, že něco snědli. V tom spěchu si náš mozek totiž ani neuvědomí, že něco jíme. Mozek totiž potřebuje zhruba 20 minut na to, aby vyslal signál, že jsme plní,“ vysvětluje pro Kupi nutriční specialistka Anna Hořejší.
Dělat více věcí najednou je zaručeným způsobem, jak dosáhnout toho, že člověk nikdy nebude vnímat jasné signály svého těla o tom, co potřebuje a chce, nebo nechce. Pokud je při jídle mozek zaměstnán ještě jednou nebo více činnostmi, velmi snadno se stane, že je jídlo odsunuto až na poslední místo.
Příkladem může být návštěva kina s velkým kyblíkem popcornu, který zmizí dříve, než je film v polovině, a my se pak divíme, kam ten popcorn zmizel a že nás pobolívá břicho. Náš mozek se soustředil na to, co se odehrává na plátně, a nevnímal, jestli náš žaludek křičí už dost. A právě to se u vědomého jedení stát nemůže.
Základem Mindful Eating, tedy všímavého jedení, je nejen vnímat to, co jíme a soustředit se jen na to, co je na talíři, ale také kdy, kde a s kým jíme. Stejně jako jídlo samotné je důležitým bodem i okolní prostředí a čas. Ne nadarmo existují jídelny nebo stoly v kuchyních.
„Kultura stolování je v podstatě stejně důležitá jako kvalita potravin, ze kterých vaříme. Pokud se krčím v křesle u televize, jím z plastových misek za pracovním stolem v kanceláři, dávám tělu jasnou zprávu o tom, že mi nezáleží na tom, jak se cítím. Neodmyslitelnou součástí vědomého jedení je také to, že se v klidu posadím za jídelní stůl, jídlo si nandám na talíř nebo misku, vezmu si příbor a v klidu se najím. V klidu ale neznamená, že jím sama. Obědvat s přáteli, rodinou či kolegy z práce a užívat si daný okamžik není nic proti mindfulness praxi,“ popisuje Hořejší.
Připravte si s námi lahodný salát z červené čočky. Výhodou červené čočky je, že není třeba ji předem namáčet, její příprava je tedy velmi rychlá. Chutná po oříšcích a lehce nasládle, v kombinaci se zeleninou a listovým salátem si ji tedy jistě zamilujete.
Salát tabbouleh s grilovanou pražmou je vynikající kombinace pečené ryby a osvěžujícího salátu. Tabbouleh je bylinkový salát s bulgurem, který je oblíbený v arabské kuchyni, především pak v Libanonu. Může se servírovat jako příloha, ale i jako hlavní jídlo.
Mezi hlavní benefity patří zlepšení trávení a regulace chuti k jídlu, což vede k dosažení a udržení zdravé váhy a snížení rizika přejídání. Všímavé jedení má však i psychické výhody. Soustředění se na smyslové vnímání jídla uklidňuje mysl, snižuje stres a úzkost a umožňuje nám vychutnat si jídlo naplno. Díky všímavému jedení si budujeme zdravější vztah k jídlu a zároveň i k sobě samým, učíme se lépe chápat své potřeby a touhy.
6 kroků ke všímavému jedení:
Zdroj: Kupi, Anna Hořejší, NIH, Healthline