Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Superpotravina jménem avokádo: Jak poznat v obchodě to pravé a nenaletět?

AustGraf / Shutterstock.com

Ve světě moderního zdravého stravování jen stěží najdete potravinu, která by vyvolávala více diskusí než avokádo. Ačkoli to na první pohled nemusí být zřejmé, tento plod hruškovce přelahodného je ve skutečnosti ovocem, které je bohaté na vitamíny, minerály a velké množství zdravých tuků. Díky těmto vlastnostem je právem zařazováno mezi superpotraviny. Kde se ale toto ovoce vzalo a jak v obchodech vybrat to pravé?

Přečtěte si také

Srovnání vysavačů: Dyson vládne všem, nebo zvládnou to samé i levnější vysavače od konkurence?

Kde se vzalo avokádo?

Avokádo pochází z Mexika, kde bylo hojně konzumováno již od starověku a Aztékové jej používali jako afrodiziakum. O jeho rozšíření do celého světa se pak zasloužili křesťanští kolonizátoři v 17. století. Námořníci si jej tehdy brali na daleké cesty, protože jim dodávalo energii – proto se mu také někdy přezdívá „námořnické máslo“.

Takto se avokádo počátkem 20. století rozšířilo do Kalifornie, kde Rudolf Haas vypěstoval nejrozšířenější odrůdu, která nese jeho jméno. Největším producentem avokáda je v dnešní době právě Kalifornie, přičemž plody převážně pochází ze Španělska a Izraele.

Elena Elisseeva / Shutterstock.com

Co obsahuje avokádo?

Chuť avokáda je máslová a je cítit po oříšcích. Zralý plod má tmavě zelenou, nahnědlou až hnědou slupku, na dotek je měkký, ale ne promáčknutý. Od ostatních druhů ovoce se avokádo liší minimálním obsahem cukru, zato je však zdrojem nenasycených mastných kyselin, vitamínů B5, B6, kyseliny listové, C a E. Z minerálních látek mají v avokádu zastoupení hořčík, měď, mangan, draslík, železo a zinek. Díky svému složení se proto řadí mezi superpotraviny.

Jak v obchodě vybrat to pravé?

V českých supermarketech se nejčastěji setkáme s odrůdami Hass, Fuerte a Green skin. Avokádo Hass je nejpěstovanějším druhem na světě, tvarově připomíná vajíčko a jeho slupka je při dozrání tmavá a hrbolatá. Nezralé avokádo Hass se zelenou slupkou nechte dozrát při pokojové teplotě na světlém místě. Odrůda Fuerte mate tělem, tyto plody jsou totiž zelené i po dozrání.

Jak už název napovídá, avokádo Green skin má slupku zářivě zelenou po celou dobu zrání. Zralost lze ověřit pohmatem. Zralé avokádo by mělo být na stisk lehce měkké, ale ne kašovité a příliš měkké. Příliš tvrdé je zase nezralé. V tom případě je nejspíše přezrálé. Co se týče ceny, levnější bývají avokáda nezralá, dražší, ale také ihned připravená k snědku jsou avokáda ready-to-eat.

Nezapomeňte zkontrolovat stopku. Pokud stopka odloupnout nejde, avokádo je pravděpodobně nedozrálé. Pokud je pod slupkou světle zelené nebo zelenožluté, avokádo je zralé a připravené ke konzumaci. V případě, že pod stopkou najdete hnědou barvu, plod bude nejspíš hnědý i uvnitř a přezrálý.

Tatiana Volgutova / Shutterstock.com

Jak ho zpracovat?

Velkou výhodou avokáda je jeho nevýrazná chuť, díky níž je možné upravovat jej na nespočet způsobů. Oblíbené je například mexické guacamole či avokádová pomazánka, přidat jej ale můžeme i do smoothies, dezertů nebo jej posnídat na čerstvém pečivu.

Ze zralého avokáda, které má krásně krémovou konzistenci, lze také připravit vynikající omáčku na těstoviny. Dá se však využít i na sladko, při rozmixování s medem a nepraženým kakaem vznikne nadýchaná čokoládová pěna.

Avokádový dip à la guacamole
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Avokádový dip à la guacamole

Svěží avokádový dip ve stylu guacamole ze zakysané smetany si jistě oblíbíte jako přílohu k masu, pečivu i zelenině.

Avokádový dip à la guacamole
Avokádová pomazánka
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Avokádová pomazánka

Avokádová pomazánka nejlépe chutná podávaná na toustu. Stačí si v topinkovači opéct plátek chleba, namazat bohatou vrstvu avokádové pomazánky, nahoru můžete přidat ještě volské oko, semínka z granátového jablka, semínka černého sezamu a lahodná snídaně je na světě.

Avokádová pomazánka

Avokádo je blahodárné pro tělo i vlasy

Avokádo není pouze chutné, je také velmi zdravé. Díky obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny pomáhá dobrému trávení a podporuje zdraví střev. Zároveň má významný vliv na funkci jater a ledvin, protože pomáhá vyplavování toxinů. Avokádo navíc obsahuje spoustu antioxidantů, které neutralizují účinky volných radikálů. Při časté konzumaci likviduje bakterie v ústní dutině a zamezuje tak zápachu z úst. Díky svému složení pomáhá tělu s odbouráváním tuků a odbourává cholesterol.

Je také blahodárné pro vlasy a pleť, které vyživuje a rozjasňuje. Maska z avokáda pomůže dodat pleti potřebnou hydrataci, karotenoidy v něm obsažené chrání pokožku před slunečním zářením a avokádový olej dodá potřebnou pružnost a jemnost.ediedi

Zdroj: Kupi, MedicalNewsToday, Healthline