Bramborová kaše je klasická příloha, kterou si mnozí rádi dopřejí k masu, rybě, nebo dokonce jen tak samotnou. Existuje spousta způsobů, jak ji připravit. Inspirujte se našimi tipy a užijte si dokonalou bramborovou kaši. A i když vám zbyde, nezoufejte! Máme pro vás nápady, jak ji využít a skvěle si pochutnat!
Jak se bramborová kaše připravuje?
Bramborová kaše může mít mnoho způsobů přípravy a často se v různých rodinách liší. Základem jsou však brambory, máslo a mléko. Na porci pro dva lidi si připravte zhruba půl kila brambor, šálek mléka a dvě lžíce másla.
- Oloupejte brambory a nakrájejte je na čtvrtky. Umístěte je do hrnce s vodou, přidejte trochu soli a nechte je vařit zhruba 15 minut, dokud nebudou dostatečně měkké.
- V malém hrnci zahřejte na mírném ohni máslo a mléko. Počkejte, dokud se máslo nerozpustí, následně sporák vypněte.
- Uvařené brambory slijte a pomocí šťouchadla je rozmačkejte. Použít můžete také elektrický šlehač.
- Přidejte mléčnou směs s máslem do brambor a míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne krémová konzistence.
- Kaše je hotová, můžete ji dochutit dle libosti a podávat.
Lehký bramborový salát bez majonézy
Zkuste na Vánoce připravit lehčí bramborový salát bez majonézy se zakysanou smetanou. Salát je chuťově vyvážený a skvěle doplní lososa, kapra nebo třeba vegetariánskou alternativu štědrovečerní večeře.
Lehký bramborový salát bez majonézy
Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší
Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší patří mezi jídla, která se připravují velmi snadno. Stačí jen uzené maso uvařit společně se zeleninou, připravit cibulku, bramborovou kaši a můžete servírovat. Z vývaru pak jednoduše připravíte třeba uzenou polévku s kroupami.
Uzené maso se smaženou cibulkou a bramborovou kaší
3 tipy pro dokonalou bramborovou kaši
- Pro nejlepší bramborovou kaši volte moučné brambory (varný typ C), ty se lépe rozpadají.
- Krátké vysušení brambor po slití pomůže odpařit přebytečnou vodu. Díky tomu bude kaše nadýchanější a méně vodnatá.
- Pro extra nadýchanou kaši můžete přidat lžíci zakysané smetany.
Pixel-Shot / Shutterstock.com
Jaká je instantní kaše a je lepší než domácí?
Na začátek je potřeba vědět, že domácí kaši nemůže instantní konkurovat, protože ta domácí je vyrobena jen ze surovin, které znáte, a dokonce i její chuť bude vždy lepší. Příprava ovšem zabere nějakou dobu, a pokud nemáte tolik času, instantní verze se nabízí jako ideální řešení.
Nejde o žádný moderní vynález, instantní bramborové kaše jsou tu s námi už přes 50 let. Vznikly v USA, když tam došlo ke snížení spotřeby brambor. V továrně se brambory oloupou, spaří, vychladí a znovu uvaří v páře. Uvařené brambory se smísí s dalšími surovinami a vytvoří se kaše. Následuje sušení a rozemletí na vločky, které si koupíte v obchodě.
Postup přípravy mají instantní bramborové kaše na obalu a musí tam být uvedeno i množství brambor, které bylo pro výrobu použito. Najdeme v ní přidané látky, které v domácí verzi rozhodně nejsou, jde o emulgátory, které mají zlepšit vstřebávání vody. Dále se v ní často objevují stabilizátory a siřičitany.
Na trhu jsou instantní kaše bez mléka i s mlékem. U verzí bez mléka ho musíte při přípravě přidat. Není to ovšem na škodu, protože verze se sušeným mlékem obsahují i dochucovadla a tuky, zejména palmový. Ačkoliv se návody liší, postup je obvykle podobný:
- Instantní kaši dáte do hrnce a zalijete vroucí vodou.
- Přidáte máslo a zamícháte. (U kaší bez mléka přidáte navíc mléko.)
- Dochutíte dle potřeby a necháte několik minut odstát.
Sergey Lapin / Shutterstock.com
Dá se udělat bez mléka?
Bramborová kaše bez mléka jsou v podstatě šťouchané brambory. Pokud jste ovšem alergičtí na kravské mléko a chcete si kaši dopřát, můžete použít běžný recept, jen kravské mléko nahradíte rostlinným, třeba sójovým, ovesným nebo rýžovým. Mléko nemusí do procesu přípravy vstupovat vůbec, ale je zapotřebí přidat složku, která kaši zjemní. Namísto mléka můžete použít dvě lžíce olivového oleje a trochu vody. Kaši rozšlehejte dohladka a můžete ji servírovat.
Kombinace, které dodají dokonalou chuť
Pokud jste běžné kaše už přejedení, zkuste přidat ingredience, které ji ozvláštní. Můžete do ní zamíchat čerstvou nebo osmaženou cibulku, pažitku nebo třeba nastrouhanou mrkev. Samotná kaše může být i hlavním jídlem, stačí ji smíchat s masem. Lahodnou kombinaci vytvoříte vmícháním mletého masa nebo nakrájeného kuřecího masa. Použít se dá také šunka nebo klobása. Možností je mnoho a vyplatí se trochu experimentovat.
Šťouchané brambory s hříbky a kapustou
Brambory s hříbky a kapustou jsou jednoduchá pochoutka, když se vám zrovna v lese nebo v obchodě poštěstí. Hříbky lze samozřejmě nahradit i jinými houbami. Neklesejte tedy na mysli, není-li zrovna jejich sezóna.
Šťouchané brambory s hříbky a kapustou
Španělská bramborová tortilla
Španělská bramborová tortilla je dobrota, která vás dokonale zasytí, a navíc je velmi jednoduchá na přípravu.
Španělská bramborová tortilla
Špenát s vejcem a bramborem
Špenát patří mezi velmi zdravou zeleninu. Skvěle se hodí k těstovinám, jako příloha k pečenému masu a je taky vydatným hlavním jídlem. Tento skvělý recept na špenát s vejci a bramborem si jistě oblíbíte. Jeho příprava je totiž velmi rychlá a jednoduchá.
Špenát s vejcem a bramborem
Co udělat ze zbylé bramborové kaše?
Neodhadli jste množství a opět vám zbylo mnoho bramborové kaše? Do koše ji nevyhazujte, využijete ji na řadu chutných receptů.
- Bramborové placičky – Počkejte, až vám kaše vychladne. Následně do ní přidejte 1–2 vejce a hrubou mouku v takovém množství, aby z kaše vzniklo husté těsto. Z tohoto těsta vytvarujte kolečka, která jen osmahněte na pánvi. Do těsta můžete přidat tvaroh, kousky masa nebo další ingredience, které dodají tu správnou chuť.
- Bramborové lívance – Kaši smíchejte s hrubou moukou, 1–2 vejci a hrnkem mléka. Přidat můžete i nivu, pórek a další ingredience pro dochucení. Vše míchejte, dokud vám nevznikne řídké těsto. Následně si z něj na pánvi připravte lahodné lívance.
Andrei Iakhniuk / Shutterstock.com
- Zapečené maso – V kaši můžete zapéct rybu, slaninu nebo třeba kuličky z mletého masa. Stačí do kaše přidat dvě vejce, hrubou mouku a obalit maso ve vzniklém těstíčku. Následně ho nechte zapéct v troubě na 200 °C.
- Krokety z kaše – Do kaše přidejte 1–2 vejce a hrubou mouku. Ze vzniklého těsta uválejte kuličky nebo válečky a obalte je ve strouhance. Krokety jsou na světě, následně je stačí usmažit na pánvi nebo ve friťáku.
Máte nějaké vlastní tipy, jak udělat perfektní bramborovou kaši nebo jak využít tu, která vám zbyla? Podělte se s námi o své nápady.
Zdroj: Kupi