Máte zálusk na oběd či večeři, ke které by dokonale pasoval nadýchaný houskový knedlík? Pak je čas vsadit na ten domácí! Jak jej připravit snadno a rychle? Inspirujte se – vyzkoušejte naše chutné recepty.
Svíčková nebo vepřo knedlo zelo? Na co máte chuť? Právě tyto národní pokrmy (a mnoho dalších) si většina z nás neumí představit bez poctivého houskového knedlíku. Přestože existuje jeden základní způsob přípravy, různých rodinných receptů je k dostání celá hromada.
Některé z nich se liší podle lokality, avšak základ většinou zůstává stejný. Co patří do houskového knedlíku? Mouka, housky, vejce – a mléko či voda. Pak záleží na verzi přípravy, zda je potřeba také droždí, či nikoli.
A že s přípravou knedlíku nemáte zkušenosti? Právě pro vás máme jednoduchý recept, se kterým si hravě poradíte.
Klasický houskový knedlík vyžaduje čas na kynutí, ale co když to jde i bez něj? Nadýchané, chutné domácí houskové knedlíky připravíte podle tohoto receptu. Budete potřebovat:
Do velkého hrnce nalijte obyčejnou vodu. Osolte ji a přiveďte k varu. V míse zatím rozšlehejte vejce, přidejte perlivou vodu a prosetou mouku včetně kypřicího prášku a špetky soli. Směs smíchejte, aby vzniklo hladké těsto, následně do něj zapracujte nakrájené pečivo. Z připraveného těsta na pomoučněném válu vypracujte dva knedlíky. Oba nakonec vařte v osolené vroucí vodě po dobu 20 až 25 minut. A co dál? Pak už jen podávejte a nechte si chutnat.
Tip: Hlídáte si stravování? Pak je dobré znát energetickou hodnotu houskového knedlíku. Množství 100 g má hodnotu 212 kalorií.
Kvásek vám nedělá problém? Podávejte kynutý houskový knedlík, uvidíte, že bude dokonalý! Připravte si tyto suroviny:
Do hluboké mísy prosejte mouku se špetkou soli a uprostřed vytvořte důlek. Do důlku rozdrobte droždí a lžičku cukru. Na připravené droždí nalijte zhruba tři až čtyři lžíce vlažného mléka, aby vzešel kvásek. Zatímco budete čekat na kvásek, nakrájejte housky. Vejce rozšlehejte a smíchejte se zbytkem vlažného mléka. Na připravený kvásek (vzešlý) nalijte směs mléka s vejcem, následně vařečkou vypracujte těsto. Přidejte housky a vymíchejte.
Hotové těsto posypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte 40 minut kynout. Nakynuté těsto na závěr vyklopte na pomoučněný vál a vypracujte z něj dvě stejné šišky. Nechte je odpočívat alespoň 10 minut. Na závěr je devět minut vařte v osolené vodě a ihned podávejte.
Jak na nejlepší kynutý knedlík? Vařte jej v páře 25 minut (namísto ve vodě).
Tip: Máte domácí pekárnu? Pak je příprava knedlíků naprosto jednoduchá! Stačí se inspirovat některým z receptů pro domácí pekárny, díky kterým připravíte knedlík téměř bez práce. A že si pekárnu teprve pořídíte? Rozhodně nebudete litovat, zvládne také domácí pečivo a nejrůznější dezerty.
A co příloha pro ty, kteří se vyhýbají běžné mouce nebo nemohou lepek? Nebojte, i v tomto případě rádi poradíme. Nejde sice o houskový knedlík, ale jedná se o jednoduchý přílohový knedlík z hrnečku, který zvládne každý během pár minut. Potřebujete:
Smíchejte mouku s práškem do pečiva přímo v hrnečku. Přidejte vejce a máslo a důkladně promíchejte. Připravenou směs vložte do mikrovlnky na 1,5 až 2 minuty. Nakonec jen vyklopte a nakrájejte. Podávejte s čímkoli, co máte rádi, tak jako běžný knedlík. Co bude dnes k večeři?
Zdroj: Ketorecepty.cz, Styl.magazinplus.cz, Kaloricketabulky.cz