Ta nejchutnější jídla nemusí být výsledkem mnoha hodin vaření. Důkazem jsou míchaná vajíčka. Jde o jeden z nejrychlejších pokrmů, které můžete uvařit. Přitom jsou velmi zdravá a výživná. Umíte je dělat tak, aby byla skutečně chutná? Lze je připravit na nespočet způsobů a my vám představíme ty nejlepší.
Jsou vajíčka zdravá?
Vaječný bílek i žloutek jsou bohaté na živiny, včetně bílkovin, vitamínů a minerálů. Žloutek obsahuje vitamíny rozpustné v tucích (jako jsou vitamíny D a E) a esenciální mastné kyseliny.
Dospělý člověk by měl každý den zkonzumovat alespoň 50 g bílkovin a vejce jsou jejich ideálním zdrojem, který může tvořit pravidelnou součást jídelníčku.
Jsou vhodná i pro děti od šesti měsíců, ale v rozptýlené formě, třeba jako zavářka v polévce. Děti si mohou dát vejce i čtyřikrát za týden. Jedná se o lehce stravitelnou bílkovinu, která podpoří jejich růst.
Lenasirena / Shutterstock.com
Proč jíst vejce?
- Silné svaly: Protein ve vejcích pomáhá udržovat a opravovat tělesné tkáně, včetně svalů.
- Zdraví mozku: Vejce obsahují vitamíny a minerály, které jsou nezbytné pro efektivní fungování mozku a nervového systému.
- Výroba energie: Obsahují všechny živiny, které tělo potřebuje k výrobě energie.
- Zdravý imunitní systém: Vitamín A, vitamín B-12 a selen ve vejcích jsou klíčem k udržení zdravého imunitního systému.
- Nižší riziko srdečních onemocnění: Obsažený cholin hraje důležitou roli při štěpení aminokyseliny homocystein, která může přispívat ke vzniku onemocnění srdce.
- Zdravé těhotenství: Obsahují kyselinu listovou, která může pomoci předcházet vrozeným postižením, jako je rozštěp páteře.
- Zdraví očí: Lutein a zeaxantin pomáhají předcházet makulární degeneraci, hlavní příčině slepoty související s věkem. Dobré vidění podporují i další vitamíny ve vejcích.
- Hubnutí a udržování váhy: Vysoký obsah bílkovin prodlouží pocit sytosti. To může snížit nutkání na svačinu a snížit celkový příjem kalorií.
- Zdraví pokožky: Některé vitamíny a minerály ve vejcích pomáhají podporovat zdravou pokožku a zabraňují rozpadu tělesných tkání. Silný imunitní systém také pomáhá člověku vypadat a cítit se dobře.
Stepanek Photography / Shutterstock.com
Nutriční hodnoty vajec
Vařené, smažené nebo sázené vejce o hmotnosti 44 g může poskytnout následující živiny:
- Energie: 62,5 kalorie
- Bílkoviny: 5,5 g
- Celkový tuk: 4,2 g (z toho 1,4 g nasycených)
- Sodík: 189 mg
- Vápník: 24,6 mg
- Železo: 0,8 mg
- Hořčík: 5,3 mg
- Fosfor: 86,7 mg
- Draslík: 60,3 mg
- Zinek: 0,6 mg
- Cholesterol: 162 mg
- Selen: 13,4 μg
- Lutein a zeaxantin: 220 μg
- Folát (kyselina listová): 15,4 μg
Top recepty na míchaná vejce
Dali jste si v kavárně naprosto dokonalá míchaná vajíčka? Doma se vám tak dobrá možná ještě nepovedla. Nemusíte prosit kuchaře o recept, můžete si je připravit díky našim návodům.
Jak připravit ta nejlepší míchaná vejce
- Do misky rozklepněte čtyři vejce, přidejte 30 ml (dvě polévkové lžíce) mléka a špetku soli a černého pepře.
- Směs lehce prošlehejte metličkou nebo vidličkou.
- Ve středně velké pánvi na mírném ohni rozpusťte jednu polévkovou lžíci másla, a když máslo začne pěnit, vlijte do pánve vejce a nechte je 60–90 sekund tuhnout.
- Pomocí stěrky opatrně vytáhněte vejce z okrajů pánve do středu. Otočte a nakloňte pánev tak, aby tekutá vejce zabrala dostupný prostor, a znovu je jemně vytáhněte směrem ke středu. Toto jemné zatažení směrem ke středu pánve vytvoří krásný, lehký, nadýchaný pokrm.
- Než vejce zcela ztuhnou, stáhněte pánev z ohně. Nechte minutu nebo dvě odležet, aby se vejce mohla jemně dovařit ve vlastním teple.
Arkadiusz Fajer / Shutterstock.com
Jak připravit míchaná vajíčka v mikrovlnce
Udělat chutná míchaná vajíčka je možné i v mikrovlnné troubě. Tento recept je pro jednu osobu.
- Do misky nebo džbánu vhodného do mikrovlnné trouby rozklepněte dvě vejce, přidejte 15 ml (jednu polévkovou lžíci) mléka a špetku soli a černého pepře.
- Směs lehce prošlehejte metličkou nebo vidličkou.
- Zahřejte ji v mikrovlnné troubě na 30 sekund, vyjměte a promíchejte vidličkou.
- Poté ji zahřejte v mikrovlnné troubě na vysokou teplotu po dobu dalších 30 sekund, vyjměte a míchejte.
- Na posledních 20 sekund zapněte mikrovlnnou troubu, přejeďte vidličkou kolem okraje misky a vyjměte vejce, abyste je mohli podávat.
Míchaná vajíčka se salátkem
Míchaná vajíčka se salátkem mohou být servírována na snídani, svačinu, ale i jako rychlá večeře. Vejce obsahují zdravé tuky a jsou zdrojem bílkovin. Díky salátku si dopřejete něco zeleného a olivový olej vám dodá zdravé tuky.
Míchaná vajíčka se salátkem
Smetanová míchaná vejce
Tato verze nahrazuje mléko smetanou a je skvělá, pokud chcete opravdu krémová míchaná vejce.
Je to stejné jako u výše uvedené metody na pánvi, jen vyměňte mléko za čtvrt šálku smetany a do směsi před šleháním přidejte ½ šálku jemně nastrouhaného parmazánu a jednu polévkovou lžíci nasekané čerstvé pažitky.
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Vejce Benedikt se často označují jako milionářská snídaně, kterou si nemůže dovolit jen tak někdo. Kombinace opečené křupavé housky, šunky, vejce a jemné holandské omáčky je totiž naprostý luxus kulinářského umění. Máme pro vás recept, podle kterého si je zvládnete připravit i sami doma.
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
Míchaná vejce na cibulce
- Připravte si vejce v misce jako v prvním receptu.
- Najemno nakrájejte jednu malou nebo ½ větší cibule.
- Na pánvi rozpalte tuk a následně na něj nasypte nasekanou cibuli.
- Nechte cibuli zpěnit a poté přimíchejte připravené vejce v misce. Přidat můžete i nakrájenou šunku, podle chuti.
- Vejce míchejte společně s cibulkou, dokud neztuhnou. Vypněte je dříve, než příliš vyschnou. Následně můžete servírovat.
Jak máte míchaná vejce nejraději? Možná do nich rádi přidáváte i další ingredience. Pochlubte se nám se svými recepty a inspirujte ostatní čtenáře.
Zdroj: Kupi.cz, Healthline.com