Jedním ze způsobů, jak během podzimu a zimy zpracovat zbytky ovoce, je příprava pečeného čaje. Voňavý horký nápoj sice s čajem kromě horké vody nemá nic společného, ale právě milovníci horkých nápojů a voňavého koření si ho rychle zamilují. Jak a z čeho jej připravit? Prozradíme vám recepty, trvanlivost i využití.
Dáváte v zimě přednost ovocným čajům? Pak je ten správný čas vychutnat si chvilku pro sebe v doprovodu pečeného čaje. Tento typ horkého nápoje je oblíbený zejména v chladném období od podzimu do jara a připravit si jej můžete i sami.
Jedná se o speciální ovocnou zavařeninu, kterou stačí otevřít kdykoli během dne, abyste si na pár okamžiků pochutnali na letní vzpomínce. Líbí se vám ta představa? Tak to si jeden připravte – provoníte celý dům a vykouzlíte úsměv na tváři nejbližším.
Kupte se slevou Třtinový cukr Cassonade.
Pečený čaj vám umožní zpracovat jakékoli zbytky ovoce. Použijte jablka, maliny, ostružiny, jahody, hrušky, švestky, rybíz nebo rakytník. Sáhnout můžete také třeba po mangu, vyhněte se však banánům. Směs si vytvořte podle chuti – nebojte se experimentovat. Tady je jednoduchý recept:
Připravte si ovoce a důkladně jej očistěte. Větší ovoce nakrájejte na menší kousky, malé plody můžete překrojit na půlky nebo nechat v kuse. Na hlubší plech umístěte ovoce s kořením a cukrem – na kilogram ovoce použijte alespoň půl kilogramu cukru – nebo takové množství, které je vám příjemné (pozor, cukr je skvělý konzervant, určitě se v pečeném čaji neztratí).
Troubu předehřejte na 200 stupňů. Plech s ovocem vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut – je však potřeba směs každých deset minut zkontrolovat a promíchat. Nakonec k horkému ovoci přidejte trochu kvalitního rumu (volitelné) a pečený čaj je připravený. Hotovým šťavnatým ovocem naplňte zavařovací sklenice.
Tip: Do pečeného čaje můžete přidávat také citrusy a zázvor. Citron či pomeranče vždy oloupejte, aby čaj nebyl hořký. Stejně postupujte v případě zázvoru, jehož kůra je tuhá.
Jak hotový nápoj z ovocné směsi připravit ke konzumaci? Malé množství směsi – zhruba dvě lžičky – zalijte 250 ml horké vody. Ovoce můžete sníst – pochutnáte si dvojnásobně. Máte za sebou těžký den? Pečený čaj skvěle chutná s kapkou domácí slivovice nebo s dobrým rumem. Horkým míchaným drinkem můžete pohostit přátele.
Pečený čaj zní lákavě, ale jak dlouho vydrží? Nebojte se, pokud směs dostatečně osladíte, na zimu i jaro máte vystaráno a čaj se nezkazí. Skladujte ho v pevně uzavřené sklenici ve tmě a chladu, ideálně třeba ve spíži.
A že se vám do příprav nechce? Zkuste zapátrat v regálech obchodů – některé nabízejí hotový pečený čaj, na kterém si můžete pochutnat stejně tak. Které pečené čaje můžete zakoupit?