Ve škole nás učí mnoho důležitých věcí, ale pamatujete si, že by vám někdo vysvětloval, jak správně sníst jablko nebo banán? Možná si říkáte, že to musí vědět každý. Opak je ovšem pravdou, většina lidí to dělá špatně. Poradíme vám, jak už nechybovat při konzumaci tohoto populárního ovoce.
Milovníka jablek poznáte jednoduše – nechává za sebou mnoho ohryzků. Chytrý milovník tohoto ovoce za sebou však nenechá ani ten ohryzek. Jaký je důvod? Kromě stopky spořádá jablko celé.
Při konzumaci jablka má většina lidí ve zvyku okousat měkkou dužinu, která se nachází kolem jádřince. Někteří lidé si jablko dokonce okrájí. V současné době se velmi plýtvá potravinami, a tak vzniká mnoho potravinového odpadu.
Někteří proto radí: jezte jablko celé. Zdraví prospěšná je totiž nejen dužina, ale i jádřinec se semínky.
Pokud vám jádřinec připadá příliš tuhý, existuje snadná rada – jezte jablko odspodu. Začněte tedy tam, kde má jablko bubák (uschlý zbytek květu na spodu jablka), a skončete tam, kde má stopku. Když budete jíst jablko odspodu, jádřinec se nemusí zdát tak tvrdý. Jablka se mezi sebou samozřejmě liší, a zatímco některá jdou snadno konzumovat celá, jiná mají střed o poznání tvrdší.
Víte o tom, že většina lidí konzumuje banány špatně? Přitom se stačí podívat, jak to dělá náš nejbližší příbuzný – opice.
Když si většina lidí loupe banán, obvykle se ho snaží loupat od vrchní části, tedy od stonku, za který visí z trsu. To je ale špatný způsob, a to hned ze dvou důvodů. Loupat banán shora dolů je pracnější, protože jde o nejtvrdší část ovoce. Když vyvinete sílu k rozloupnutí banánu z této části, pravděpodobně ho u toho pomačkáte.
Opice loupou banány obvykle odspodu, tedy od tmavé špičky. Co je vlastně ta tmavá špička na konci? Jde o pozůstatek banánového květu.
Loupání odspodu je mnohem jednodušší – banán nebude pomačkaný, a navíc se vám bude za stopku lépe držet. Je to neuvěřitelné, ale většina lidí tuto zásadní informaci ve svém životě postrádá. Nedělejte nadále chybu a konzumujte toto ovoce správně. Stejně jako opice, které si tyto vzácné informace předávají z generace na generaci.
Zdroje: kupi.cz