Česnek, často nazývaný „přírodní antibiotikum“, je jedním z nejcennějších darů, které nám příroda nabízí. Díky svým protizánětlivým a protiplísňovým vlastnostem a schopnosti posilovat imunitní systém si právem vysloužil označení „imunitní stimulant“. Proč je tedy důležité zařadit česnek do našeho jídelníčku a jaké blahodárné účinky může mít na naše zdraví? Pojďme se společně ponořit do fascinujícího světa této pozoruhodné potraviny a odhalit její skryté poklady.
Drcení česneku pomáhá lépe uvolnit allicin, hlavní aktivní sloučeninu zodpovědnou za mnoho zdravotních přínosů česneku. Allicin se vytváří, když je česnek rozmělněn nebo nařezán, protože dochází k míchání enzymů a sloučenin, které jsou v neporušených stroužcích odděleny.
Nadrcený česnek má také intenzivnější chuť a aroma než krájený česnek. To je způsobeno větším uvolněním esenciálních olejů a sloučenin při drcení. Drcení česneku může také usnadnit tělu vstřebávání prospěšných sloučenin, protože se zvětší povrchová plocha a buňky česneku se více naruší. Při vaření se drcený česnek rovnoměrněji rozptýlí v pokrmu, což zajistí konzistentnější chuť v každém soustu.
Česnekový čaj nezní zrovna lákavě, ale má velké množství zdravotních benefitů. Vedle svých antibakteriálních a antivirových vlastností podporuje také trávení, snižuje hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak a posiluje imunitu.
Česnekový dresink vykouzlíte během chvilky a dochutíte jím řadu jídel. Je vhodný ke grilovanému masu, grilované nebo čerstvé zelenině, k zeleninovému salátu nebo například jako náplň do tortill.
Jak se říká, česnek je přírodní antibiotikum. Česnečka se tak hodí vždycky, když potřebujeme vyhnat bacily z těla. Mrkněte na náš recept na luxusní krémovou česnečku, kterou si zamilujete. Česnekem v ní rozhodně nešetříme! Polévku můžete zjemnit mlékem nebo smetanou. A nezapomeňte na krutonky! Bez nich to není ono.
Tento jednoduchý, a přesto neuvěřitelně chutný recept v sobě skrývá dokonalou souhru ingrediencí. Jemný cottage sýr s krémovým bílým jogurtem a majonézou doplňují pikantní tóny česneku a svěží nádech pažitky. Ať už pomazánku nanesete na křupavý toast, čerstvou bagetu či použijete jako dip, vždy si získá srdce vašich blízkých.
Česnekový sirup má podobné zdravotní přínosy jako česnekový čaj, ale může být chuťově příjemnější a snadněji se konzumuje. Česnekový sirup může pomoci zmírnit příznaky kašle a nachlazení, uvolnit hleny a zklidnit podrážděné hrdlo.
Zdroje: Kupi, Healthline, NCBI