Banány patří k nejoblíbenějšímu exotickému ovoci na světě. Pod žlutou slupkou se skrývá sladká bílá dužina, která dodá tělu energii a báječně chutná. Pokud se banánům vyhýbáte, protože jsou plné cukru, věřte, že děláte velkou chybu. Jaký vliv má konzumace banánu na zdraví člověka a proč bychom si ho měli dopřát každý den?
Zelené banány vás díky vysokému obsahu rezistentního škrobu, který působí jako vláknina, zasytí na dlouhou dobu. Oproti žlutým (zralejším) mají tu výhodu, že obsahují méně cukru, což ocení zejména dietáři.
Žluté banány končí v nákupních košících zákazníků supermarketů nejčastěji. Jsou sladké, a právě v tomto stadiu obsahují nejvíce antioxidantů, které bojují s volnými radikály v těle člověka.
Přezrálé, hnědé banány většina lidí vyhazuje, je to však chyba! Přestože v tomto stavu už neobsahují téměř žádnou vlákninu, i tak jsou stále plné zdraví prospěšných minerálů. Skvěle se hodí do mléčných koktejlů nebo na zmrzlinu.
Zdroj: Health.com, Healthline.com, Webmd.com