Nejen na silvestra oceníte naše tři tipy na dokonalé sýrové pomazánky, které se skvěle hodí jako pohoštění na každou párty. Milovníci plísňových sýrů si pochutnají na jednohubce z třené nivy, a jestli se nebojíte experimentovat, pak musíte vyzkoušet i pomazánku ze syrečků a piva.
Někdo to rád naslano
Co by to bylo za oslavu bez chlebíčků či jednohubek a je jedno, jestli slavíte silvestra, narozeniny nebo pořádáte letní párty u bazénu.
Slané chuťovky jsou rychlé na přípravu, zasytí, a pokud je budete konzumovat při popíjení alkoholových drinků, s největší pravděpodobností se vyhnete i ranní kocovině.
Jak správně jíst jednohubky?
Myšlenka je taková, že v jedné ruce se drží jednohubka o velikosti na jedno sousto a v druhé sklenka alkoholu. Hostiteli tak odpadá práce se sklízením použitého nádobí a hosté nemusí řešit, kam si odloží dezertní talíř nebo vidličku. V zahraničí se pro jednohubky používá pojem finger food – tedy jídlo, které se dá jíst rukou.
Nataliya Arzamasova / Shutterstock.com
Nejen veka a rohlík
Chuťovky nemusí být nutně jen v podobě namazaného rohlíku nebo veky. Fantazii se meze nekladou, pouze byste měli pamatovat vždy na to, že jednohubka má mít ideální velikost na jedno sousto.
Pomazánky tak můžete namazat na slané krekry, vykrojit z toastového chleba vykrajovátky různé tvary anebo si můžete vyhrát s plastovým nádobím a připravit speciální lžičky na finger food s pomazánkou a kostkou pečiva. Dobrý tip je i naplnit malé pohárky pomazánkou a zapíchat do ní tyčinky nebo nakrájenou papriku a mrkev jako zdravější alternativu tyčinek.
Pomazánka na jednohubky z plísňového sýru Niva
Ingredience
- 150 g plísňového sýru niva
- 1/2 kelímku bílého jogurtu
- 20 g másla
- 2 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- pepř a sůl na dochucení
Postup
- Nivu nastrouhejte na hrubém struhadle do větší mísy.
- Přidejte prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli.
- Zalijte bílým hustým jogurtem (ideálně řeckého typu) a přidejte povolené máslo.
- Vše vyšlehejte ručním šlehačem s metlami do hladké konzistence.
- Dochuťte podle svého gusta solí, pepřem nebo špetkou chilli.
Na ozdobu můžete podle chuti použít vlašské ořechy, hroznové víno nebo kyselejší jablíčko nakrájené na velmi tenké plátky.
Razmarinka / Shutterstock.com
Pomazánka na jednohubky a chlebíčky z hermelínu
Ingredience
- 200 g sýru hermelín
- 50 g šunky
- 1 vejce uvařené natvrdo
- 1 menší bílý jogurt
- 1 cibule
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 lžíce majonézy
- pepř a sůl na dochucení
Postup
- Na hrubém struhadle nastrouhejte do hlubší mísy hermelín a vařené vejce.
- Do mísy přidejte na malé kostičky nakrájenou šunku a najemno nakrájenou cibuli.
- Promíchejte a přidejte bílý jogurt (používejte raději ten řeckého typu, protože je hustější), hořčici a majonézu. Vše důkladně promíchejte a dochuťte podle gusta solí a pepřem.
- Pomazánku před podáváním nechte minimálně 10 minut odležet v lednici.
Stepanek Photography / Shutterstock.com
Pomazánka na jednohubky a chlebíčky z olomouckých tvarůžků
Ingredience
- 300 g olomouckých tvarůžků (nebo jiný druh syrečků)
- 300 g tvrdého tvarohu
- 1 cibule
- 50 g másla
- 2 stroužky česneku
- pár lžiček piva na zjemnění konzistence a chuti
- sůl, pepř, mletou papriku a chilli
Postup
- Syrečky společně s tvarohem nastrouhejte na hrubém struhadle do větší mísy (nebo je rozmačkáme vidličkou, pokud je máme dostatečně odleželé).
- Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
- Dále dejte do mísy máslo a v mixéru nebo pomocí ručního šlehače s metlami zpracujte do krémové konzistence. Pokud se vám pomazánka zdá být příliš hutná přidejte po lžičkách pivo.
- Nakonec pomazánku dochuťte kořením podle libosti a dejte do chladna krátce odležet.
Zdroje: toprecepty.cz, recepty.eu, az-recepty.cz, kupi.cz