Vánoční stromečky jsou jednou z nejkrásnějších a nejtradičnějších svátečních dekorací. Bohužel také jednou z nejchoulostivějších. Pokud vám doma již ozdobený svítí, přečtěte si, jak se o něj správně starat. Tak, aby vám krásně zelený vydržel nejméně do Tří králů a neměli jste více jehličí pod ním než na větvičkách samotných. Máme pro vás pár tipů, jak o stromeček pečovat.
Vánoce bez ozdobeného stromečku si dokáže představit málokdo. V Česku se za tímto účelem nejčastěji prodávají kavkazské jedle, černé borovice, stříbrné a ztepilé smrčky.
Největší poptávka bývá každoročně po jedlích, které si kupuje zhruba 70 % zákazníků. A to nejen díky jejich vzhledu, ale také proto, že neopadávají tak moc jako smrčky.
Jedle současně patří k nejdražším, protože se do ceny promítá jejich nutná doprava. U nás totiž nejsou ideální podmínky pro jejich pěstování a na rozdíl od českých smrčků a borovic se musí dovážet ze zahraničí.
Doma o živý stromeček pečujte stejně jako o řezané květiny. Dbejte na to, aby měl neustále dostatek závlahy. Skvělým trikem, aby déle vydržel zelený a čerstvý, je také každodenní rosení větví vodou z rozprašovače. Nejvíc vláhy stromu totiž ubírá jeho jehličí.
Pro stromy, které vyžadují pravidelnou zálivku (zejména jedle a borovice), je dobré pořídit stojany s integrovanou nádržkou na vodu. Pokud ho letos nemáte, můžete ho koupit třeba na příští rok. Seženete je například v hobby marketech.
V zahradnictvích, hobby marketech a na internetu seženete také speciální tekuté výživy pro vánoční stromky, které oddalují usychání větviček a zajišťují delší svěžest. Vybírejte přípravky, které jsou obohaceny o draslík (zvyšuje výdrž jehliček) a o stříbro (to mimo jiné působí antibakteriálně a voda díky němu nezapáchá a nekazí se). Po Vánocích můžete výživu používat i do vody pro řezané rostliny.
Vánoční stromek se vám odvděčí, když ho necháte stát na světlém místě. Důležité je pro něj i umělé světlo, ke kterému by měl mít přístup několik hodin denně. Stromkům naopak nesvědčí dlouhodobé stání v blízkosti topení. Obecně se doporučuje umístění do alespoň metrové vzdálenosti od topení. Samozřejmě byste to neměli přehánět ani s vytápěním bytu.
Slaný strom z listového těsta je super tip na rychlé občerstvení pro nečekanou návštěvu. Z listového těsta vykouzlíte během pár desítek minut dokonalé pohoštění, po kterém se jen zapráší. Potěší nejen svou chutí, ale také originálním vzhledem.
Na konci svátečního období je potřeba se se stromečkem rozloučit. Abyste se vyhnuli nepořádku při odstrojování, položte na zem plachtu, do které většina jehličí opadá. Pokud vám na podlaze zůstane smůla, zvládnete ji odstranit běžným čisticím prostředkem.
Následně je nejlepší stromek odvézt do sběrného dvora nebo ho rozřezat a využít na zahradě. Někteří prodejci dokonce nabízejí odběr suchých stromků. Rozhodně ho nevozte do lesa, zvířata by společně s lahodným jehličím mohla spolknout i nebezpečný háček od ozdob.
Zdroj: Kupi.cz