Co se vyplatí mít vždy doma pro nečekanou návštěvu? Listové těsto! S ním vykouzlíte během pár desítek minut dokonalé pohoštění, po kterém se jen zapráší. Potěší nejen svou chutí, ale také originálním vzhledem.
Jak vybrat dobré listové těsto?
Pokud jste se někdy pokoušeli vyrobit si doma v kuchyni listové těsto, tak víte, že to je úkol opravdu nelehký.
Neustálé překládání, podsypávání a hlavně opatrná manipulace, při které stačí chybička a těsto ztratí svou charakteristickou strukturu, dokážou pořádně nazlobit. Proto většina hospodyněk sáhne v obchodě po polotovaru z chladicího boxu v supermarketu.
Tyčinky z listového těsta
Zatočené tyčinky z listového těsta s parmskou šunkou (prosciutto) jsou jednoduché na přípravu. Vhodné na oslavy, večerní pohodu k televizi či pro návštěvu.
Tyčinky z listového těsta
Je v podstatě jedno, jestli do košíku vložíte mražené, nebo chlazené listové těsto, protože na výsledný pokrm to nebude mít vliv. Kvůli dobré manipulaci je ale přece jen lepší těsto chlazené, a pokud si chcete práci ještě více ulehčit, můžete koupit těsto již vyválené a připravené na pečicím papíře.
Ingredience
- 2 kupovaná listová těsta
- kečup na potření těsta
- 200 g šunky nakrájené na kostičky
- 100 g strouhaného sýru
- hrst oliv (dle chuti)
- hrst kukuřice z plechovky (dle chuti)
- 1 rozšlehané vejce s grilovacím kořením na potření
Postup přípravy
- Listové těsto na pečicím papíru si rozprostřete na plech.
- Plát těsta pomažte kečupem nebo rajčatovým protlakem.
- Posypte šunkou nakrájenou na kostičky, kukuřicí z plechovky, olivami a dalšími dobrotami, které máte rádi.
- Nakonec vše zasypte strouhaným sýrem.
- Přikryjte druhým plátem listového těsta a jemně přitlačte.
- Vykrojte tvar stromu.
- Udělejte zářezy jako větvičky, které opatrně několikrát stočte do vrtulek.
- Ze zbylého těsta můžete podle své fantazie velkými vykrajovátky tvořit tvary. Nebo těsto zatočte do ruliček, zkrátka se snažte mít co nejméně odpadu.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 20 minut.
Aby vás nečekaná návštěva nezaskočila v kuchyni
Mějte doma vždy v zásobě minimálně tyto potraviny:
- Čerstvou zeleninu a ovoce (zeleninový nebo ovocný talíř připravíte raz dva).
- Oříšky nebo sušené ovoce jsou zdravější variantou slaných smažených brambůrků.
- Bagetky na dopečení: během pár minut budete mít čerstvé pečivo.
- Tvrdý, plísňový sýr nebo kvalitní uzeniny.
- Listové těsto: z něj připravíte do pár minut slané nebo sladké pohoštění.
- Kávu a láhev vína.
Zdroj: Kupi.cz