Cena másla meziročně vzrostla o 47 % na průměrných 184 Kč za kilogram, což je nejvyšší nárůst mezi základními potravinami. Chléb v porovnání s tím zdražil o 30 % a krystalový cukr o 26 %. Řešením může být nákup másel v akci a jejich následné zamrazení. Nebo se více vyplatí privátní značky supermarketů?
Kvalita másla zamrazením neklesá, ale chuťově je samozřejmě čerstvé máslo na úplně jiné úrovni. Pokud se tedy rozhodnete využít akcí, dejte máslo do mrazáku jen v případě, že se z něj chystáte vařit. Naopak do studené kuchyně se příliš nehodí. A pozor i na pečení, kde byste měli využívat maximálně jednou zmrazené máslo.
Obsah tuku v másle nesmí být podle legislativy nižší než 82 %. Čerstvost ale automaticky zaručena není, pro uskladnění v mrazáku tedy hledejte na pultech supermarketů tzv. „čerstvé máslo“ – u jiných nemáte jistotu, že už zmrazena nebyla. Zabráníte tak nežádoucím hrudkám a hlavně žluknutí.
Například Billa České máslo má podle nezávislých testů jedno z nejlepších složení na našem trhu. V akci ho seženete i za méně než 40 Kč, běžně pak stojí zhruba 50 Kč. Máslo Tesco Value mu může konkurovat cenou (okolo 45 Kč a 35 Kč v akci), ale se řadí spíše k průměru. Na druhou stranu si spotřebitelé pochvalují jeho praktickou měkčí konzistenci.
V akčních nabídkách jsou běžně k dostání i másla od jihočeské Madety nebo Tatry, a to přibližně za 45 Kč. Pokud tedy kupujete jedno balení za dva týdny, velký cenový rozdíl neuvidíte, ale při nákupu několika másel týdně už se vyplatí po privátních značkách sáhnout.
V poslední době zkoušejí někteří lidé i domácí výrobu másla. Možná jde o příjemnou změnu, ale rozhodně ne o způsob, jak ušetřit – domácí máslo vás totiž vyjde téměř na 90 Kč.