Máte rádi hustou a krémovou horkou čokoládu, která nádherně voní? Pokud se vám doma nedaří dosáhnout takové chuti jako v kavárně, možná vám chybí jedna důležitá ingredience. V našem článku vám poradíme, jak si doma připravit dokonalou horkou čokoládu a na co si dát pozor při výběru instantních směsí v obchodě.
Základem pro výrobu domácího „tekutého štěstí“ je tabulka dobré čokolády a mléko. V obou případech sáhněte po tom nejlepším. Mléko volte plnotučné (3,5 % tuku), můžete jej dokonce smíchat s trochou sladké smetany.
Čokoládu vybírejte s alespoň 60% obsahem kakaa. Pokud vám horký nápoj zachutná a pustíte se do jeho přípravy ve velkém, nejlépe se vám bude pracovat s porcovanými čokoládovými pecičkami.
Horká bílá čokoláda je přesně to, po čem mnohdy toužíme během dlouhých zimních večerů. Připravit si ji můžeme i doma, stačí jen čtyři suroviny a chvilka času. Pak už se jen zachumlat pod deku a vychutnat si chuť této sladké dobroty.
Největším problémem při vaření bývá, že se velké množství čokolády v trošce mléka špatně rozpustí a místo krásné pudinkové hustoty dosáhnete řídkého „čehosi“ s hnědými sraženinami. A právě v tuto chvíli sáhněte po zachránci, kterým je klasický škrob (solamyl) rozmíchaný v troše vody a přilitý ke směsi. Jako zázrakem dokáže obě suroviny propojit a zahustit. Nápoj se rázem promění v onen bohatý čokoládový krém, který vykouzlí úsměv na tváři a pohladí po duši.
Množství surovin uvádíme pro cca dvě větší nebo čtyři menší porce. Nezapomeňte, že hustá čokoláda je hodně sytá a postačí jí opravdu troška (na rozdíl od tekuté, připomínající spíše kakao, která se podává ve velkých hrncích nebo sklenicích).
Místo škrobu můžete použít trochu pudinkového prášku – na zahuštění bude mít stejný vliv. To, zda sáhnete po klasice v podobě čokoládového a vanilkového, nebo zkusíte dodat zajímavější chuť s kokosovým či karamelovým, necháme již čistě na vás.
Tu pravou atmosféru doma navodíte také přidáním špetky perníkového koření, skořice, pomerančové kůry nebo dužiny vanilkového lusku. Pro zahřátí se zase skvěle hodí trocha mletého chilli.
Ani s kupovanou instantní čokoládou nemusíte vždy šlápnout vedle. Výrobky ale vybírejte podle složení. Sledujte co nejvyšší obsah kakaa, dostatečný podíl sušeného mléka a naopak se vyhýbejte těm, které překypují cukrem a autentickou chuť čokolády nahrazují řadou umělých aromat.
Aby byla výsledná chuť horké čokolády co nejlepší, doporučujeme ji povařit ve vroucím mléku a dobře promíchat. To platí především u těch, které obsahují také škrob a slibují hustou krémovost. Případně můžete směs vyšlehat pomocí parní trysky v kávovaru.
Některé kupované čokolády také lákají na snadnou přípravu, která spočívá v zalití horkou vodou. U těch je vždy potřeba počítat s řidší a vodovější konzistencí.
Zdroj: Healthline, Kupi.cz