Nízkosacharidová strava má spoustu příznivců, protože je poměrně snadno dlouhodobě udržitelná. Víte, že ochudit se o lahodné pokrmy při ní nemusíte ani o Vánocích? Přinášíme inspiraci na low carb vánoční hostinu – protože i štědrovečerní menu v nízkosacharidové podobě vás může příjemně překvapit.
Když se řeknou Vánoce a jídlo, většina z náš si představí kapra a bramborový salát, možná i nějaké to cukroví. Ale co to letos udělat jinak? Také low carb Vánoce mohou překvapit chutí.
Pokud patříte mezi vděčné LC strávníky, nebo se mezi ně chcete zařadit, vyzkoušejte naše recepty. Nízkosacharidové vánoční menu směle konkuruje tomu běžnému.
Myslíte, že bramborový salát můžete připravit bez brambor? Kdepak – takhle by to samozřejmě nebyl bramborový salát. Ale pokud se jeho chuti chcete přiblížit, zkuste náš recept na vánoční salát. Low carb salát je chutný a potěší všechny milovníky tradičního vánočního menu – je totiž lahodný a dokonalý! Potřebujete:
Kupte se slevou Okurky Znojmia.
Jak na přípravu salátu? Postup jistě dobře znáte. Kořenovou zeleninu uvařte doměkka, vejce natvrdo. Vše si postupně nakrájejte na drobné kostičky a vložte do mísy. Přidejte kyselé okurky, cibuli, sůl a pepř, smetanu, majonézu a hořčici. Dochuťte, promíchejte a nechte odpočinout v lednici do dalšího dne. Pokud máte rádi šunku, můžete nějakou kvalitní přidat. Hotovo! Podávejte s rybou, low carb řízky nebo si pochutnejte jen tak.
Tip: Praktické mísy s víkem a další pomocníky do kuchyně nejen na salát najdete v prodejnách Tescoma, Orion a Kitos.
Najít vhodnou alternativu trojobalu může být oříšek. I přesto můžete řízečky obalit – máme pro vás tip. Chcete-li si k vánočnímu salátu naservírovat kuřecí maso, pak zvolte náš recept. Kuřecí řízky můžete připravit kdykoli a při jakékoli příležitosti. Přpravte si:
Kuřecí prsa omyjte, osolte a opepřete. Maso rozdělte na menší řízečky. V talíři si rozmíchejte vejce se smetanou a v dalším smíchejte sypké suroviny. Poté obalujte – nejprve ve vejci, poté maso opatrně obalte v sypké směsi. V ideálním případě pak rovnou smažte na ghí.
Kupte se slevou Přepuštěné máslo Ghí Allnature.
Lohikeitto je polévka původem z Finska. Krémovou polévkou můžete nahradit tu naši klasickou rybí. Milovníci čerstvého rybího masa zajásají a 100% si pochutnají. Sváteční menu může začínat voňavě a delikátně. Potřebujete:
Rybu zbavte kůže a kostí. Maso nakrájejte na drobné kostky a odložte. Zbylé odřezky vložte do vody s bobkovým listem a novým kořením. Svařte a po 20 minutách slijte. Mezitím orestujte pórek, mrkev a celer spolu se zvolenou zeleninou. Orestovanou zeleninku zalijte rybím vývarem a ochuťte.
Až zelenina změkne, část odeberte a rozmixujte dohladka se zakysanou smetanou. V čiré polévce krátce povařte lososa – pouze velmi rychle a na nízkou teplotu, abyste rybu nerozvařili. Přilijte rozmixovanou zeleninu se smetanou a promíchejte. Na závěr můžete dochutit smetanou, pár kapkami octa a kořením – je čas podávat. Ozdobte bylinkami a nechte si chutnat.
Tip: Na štědrovečerní stůl patří sváteční dekorace. Už máte vybráno? Vánoční hvězdu koupíte v akci v Tescu za 79,90 Kč nebo v OBI za 69 Kč.
Atraktivní vánoční dekorace různých tvarů a velikostí najdete v akčních letácích Tesco (48,90 Kč), Rossmann (34,90 Kč) a Billa (59,90 Kč). Další vánoční ozdoby a detaily, které rozzáří nejen váš stůl, hledejte na Kupi.cz.