Jen málokterá vůně exkluzivně vystihuje pravé kouzlo Vánoc tak, jako právě ta perníčková. Ta už dávno není záležitostí pouze sladkých výrobků, ale čím dál častěji se objevuje i v produktech tělové kosmetiky, bytových vůních či nejrůznějších lahůdkách. Navíc pro vás máme pár „kořeněných“ zajímavostí i recept na jednoduchý domácí perníkový sirup, se kterým tyto Vánoce zabodujete!
Původní receptura tohoto oblíbeného cukroví obsahovala pouze tři suroviny: mouku, med a pepř. Právě díky poslední zmíněné dostala také svůj název.
Do „peprníku“ (později zkráceného na nám známý perník) se typické koření jako např. hřebíček, zázvor, anýz, badyán či kardamom začalo přidávat až později – zejména proto, aby těsto vydrželo i velké vzdálenosti při obchodní přepravě a skladování. Výhodou ale bylo i to, že mělo dobré účinky na zdraví a mimo jiné podporovalo trávení a imunitu.
Určitě jste někdy slyšeli o staré tradici, kdy se při narození dcery zadělalo na perník a ten se poté upekl až na její svatbě. Těsto obsahující přírodní sladidlo (med) bylo totiž možné nechat několik měsíců až let odležet, aniž by se mu cokoliv stalo. Naopak, rozjel se v něm proces fermentace a díky částečnému rozkladu moučných bílkovin bylo původně tvrdé a tuhé těsto krásně kypré a vláčné.
Nejen u nás, ale i ve světě proslavila toto cukroví nejvíce asi pohádka bratří Grimmů o Jeníčkovi a Mařence. Z perníkové chaloupky se stal slavný pojem. V roce 2013 se dokonce do Guinnessovy knihy rekordů zapsal největší „jedlý“ dům z pravého perníku, který se postavil v Texasu a pohodlně by ubytoval i pětičlennou rodinu.
Kupte se slevou Medovník Original.
Ze sladkých dobrot s touto příchutí si můžete pochutnat na snídaňových kaších, lázeňských oplatkách, pudincích, čokoládách i pralinkách (letos je koupíte například od Milky, která na pulty vyslala plněné mikulášské kuličky s perníčkovou příchutí). V zimě krásně zahřeje i perníková horká čokoláda nebo čaj (k dostání např. od značek Sonnentor či Megafyt), případně můžete horké nápoje nebo cukroví ozvláštnit lžičkou medu s perníkovým kořením (na internetu ho prodává třeba Včelařství Domovina, Meduška nebo Včelařské potřeby Ještěd).
Anebo si za pár korun doma vyrobte vlastní sirup, kterým krásně prosladíte a provoníte mnohé nápoje, dezerty i jiné pokrmy. Recept na něj naleznete na konci článku.
Nedáte-li na vůni tohoto oblíbeného cukroví dopustit, pak vás jistě potěší, že na ni každým rokem sází také čím dál více výrobců. Oblíbené jsou vonné oleje, bytové difuzéry a svíčky – levnější ve skle seženete např. od značky Airpure (u internetových prodejců od 159 Kč/510 g), o něco dražší je svíčka Medový perníček od Renovality (249 Kč), která je vyrobena ze sójového vosku a opatřena dřevěným knotem s efektem praskajícího ohně v krbu. Velké populární svíčky s vánoční vůní nabízí i značka Yankee Candle.
Neodolatelná je také nejrůznější kosmetika v limitovaných edicích: sprchové gely, krémy na ruce a tělová mléka s vůní tohoto oblíbeného koření, to vše se dá v předvánočním období na trhu sehnat. Včetně pomády na rty! Jelení lůj Perníček od české značky Regina koupíte za cenu od 26 Kč.
Budete potřebovat:
Postup:
Pokud se vám bude zdát moc řídký, můžete ho ještě povařit s trochou kukuřičného škrobu (nebo ho přidejte rovnou spolu se surovinami). Složení si samozřejmě upravujte podle své chuti, například přidáním vanilkového lusku nebo pomerančové kůry.
Kupte se slevou Pomeranče.
Perníčkový sirup si zamilujete v kávě (skvělou vánoční chuť dodá šálku espressa i latté macchiata), na lívancích, zmrzlině a jiných dezertech. Skvělý je také do horké čokolády, nejrůznějších koktejlů nebo dortových krémů. A na závěr více netradiční tip: pokud máte rádi maso v kombinaci se sladkými chutěmi, perníkový sirup zkuste přimíchat do marinády nebo omáčky, například při přípravě pečeného vepřového masa na švestkách.