Kolem potravin panuje velké množství mýtů, které se rychle šíří a lidé jim věří. Ať už se jedná o vaření, konzumaci, skladování potravin nebo jejich úpravu, v mnoha případech mohou nepravdivá tvrzení a domněnky pouze uškodit našemu zdraví. Pravděpodobně i vy znáte mnoho mýtů, které se kolem vás šíří. Níže si představíme některé z nich a také je vyvrátíme.
Nepravdy o jídle se týkají velkého množství surovin a pokrmů – tady jsou ty největší z nich. Víte, co si vlastně dáváte ke snídani, na co si dát pozor při přípravě oběda či co se hodí dát si před spánkem?
Ačkoliv jde o sladkou dobrotu, nejde o ovoce ani o zeleninu. Jedná se o uzavřený květ, respektive uzavřené plodenství.
Nízkotučné a dietní potraviny mají obvykle vysoký obsah cukru a soli. Nezměněné alternativy s vyšším obsahem tuku jsou proto často zdravější volbou.
Kupte se slevou Bílý jogurt řecký 0% Milko.
Když je med kvalitní a dobře skladovaný, může vydržet i měsíce nebo roky. U kvalitního medu se maximálně může stát, že zkrystalizuje a možná ztratí své aroma, rozhodně však nebude nepoužitelný.
Pokud do svého jídelníčku zařadíte zdravé sacharidy, nepřiberete na váze. Nicméně, následování nezdravého stravování a nadměrné vyžívání se ve sladkých potravinách bohatých na sacharidy k nárůstu hmotnosti povede.
Nemusíte. Bakterie na kuřeti zabijete při pečení. Jeho umytím naopak dřez zbytečně infikujete choroboplodnými zárodky.
Pokud si kupujete vejce z bezklecových chovů a představujete si, jak si slípky užívají pohyb na čerstvém vzduchu, většinou to tak není. Slepice nejsou v kleci a mají mnohem více prostoru, ale stále jsou většinou v uzavřených prostorách budov.
Mrkev je pro oči skutečně zdravá, ale není ze všech nejzdravější. Tmavá, zelená, listová zelenina a čerstvé ovoce obsahují více antioxidačních vitamínů jako C a E a jsou pro vaše oči lepší než mrkev.
Říká se jim sladké brambory, avšak o brambory nejde. Brambor obecný je z čeledi lilkovitých a batáty jsou zase z čeledi svlačcovitých.
Bojíte se polykat žvýkačky? Na chodníku nebo na podrážce se mohou držet přilepené i roky, nicméně v našich střevech se nikdy nepřilepí, naopak, vaše tělo je stráví jako běžnou potravu.
Technicky vzato to čokoláda není, protože zde není kakaový prášek. Vyrábí se z cukru, mléčných produktů, vanilky, kakaového másla a lecitinu. Aby však mohla být označena jako bílá čokoláda, musí mít alespoň 20 % kakaového tuku.
Kupte se slevou Kakao holandské Dr. Oetker.
Naopak, semínka melounu jsou velmi výživná a rozhodně byste je neměli plivat.
Samotný etanol – tedy látka, ze které alkohol vzniká – zvyšuje hladinu ochranného HDL neboli dobrého cholesterolu a pomáhá snižovat srážecí faktory, které přispívají k infarktu a mrtvici.
Ve skutečnosti nenajdete v žádném mase látky podporující spánek, spíše jste unaveni tím, že se najíte.