Stává se to často. V obchodě sáhnete po hlávce salátu a až doma zjistíte, že je hořký. Rozhodně ho ale nemusíte hned vyhazovat. Prozradíme vám pár triků, jak jeho hořkost v jídlech zamaskovat i jaký pozitivní vliv má tato chuť na naše zdraví. Navíc poradíme, jak přezrálý salát poznat už v obchodě a jak doma listovou zeleninu vhodně skladovat.
Nahořklou chuť salátu nejčastěji způsobuje nedostatečná zálivka během pěstování a pozdní sběr v době, kdy už začínají zelené listy vybíhat do květů. A zatímco hlávkový salát může zhořknout celý, u ledového se mění chuť pouze košťálu, který je možné snadno vyříznout.
Nevalná chuť samozřejmě nejde nikdy poznat na první pohled, při nákupu si ovšem můžete všímat některých důležitých znaků, které na ni upozorňují. Vždy hledejte svěží hlávky bez hnědých, povadlých a nahnívajících listů. Co se ledových salátů týče, důležitá je nejen krásně zelená barva a svěžest, ale i jeho pevnost a celistvost. Určitě se nemusíte bát, že čím těžší a větší hlávka je, tím by mohla být starší a možná i přezrálá, tedy hořká.
Doma oddálíte nechtěné zvadnutí a zhořknutí salátů správným skladováním. Zásadním pravidlem je, že by se listová zelenina nikdy neměla omývat před uskladněním, ale měla by se čistit až těsně před podáváním.
Hlávkový salát byste měli z lednice sníst do 24 hodin od zakoupení. Potřebujete-li, aby vydržel ještě o něco déle, zkuste ho postavit do misky s vodou. Ledový salát naproti tomu vydrží v chladničce déle, klidně i týden. Důležité je, aby nebyl při cestě z obchodu domů vystaven velkým teplotním šokům. Před skladováním ho vybalte z igelitové fólie a uložte do plastové nádoby přikryté vlhkou utěrkou, která mu dovolí dýchat. Nejlépe mu bude v přihrádkách na zeleninu a ovoce ve spodní části lednice.
A pokud se přece jen „zadařilo“ a salát vám zhořkl (nebo jste si takový přinesli už z obchodu), není-li nahnilý, rozhodně ho nevyhazujte! V kuchyni se dá využít i tak, a ještě si na něm pochutnáte. Vyzkoušejte naše tři způsoby, jak ho zachránit:
Kupte se slevou Salát ledový.
Hořké potraviny mají navíc mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví. Pomáhají čistit játra a žlučník, podporují imunitu, stimulují nervovou soustavu a přispívají ke snížení únavy, stresu a vyčerpání. Také pomáhají při dýchacích obtížích a uvolňují ucpané dutiny, protože stimulují tvorbu hlenu. V neposlední řadě jsou skvělé při hubnutí, protože regulují naše chutě, vyvolávají pocit sytosti a urychlují odbourávání tukových buněk.