Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Jedovaté keře na zahradě: Možná je pěstujete i vy, největší nebezpečí hrozí dětem

Traveller70 / Shutterstock.com

Pokud na vaší zahradě rostou okrasné keře, které se na podzim pyšní pestrými plody, měli byste vědět o tom, že některé z těchto bobulí mohou být velmi jedovaté. Konzumace těchto plodů dětmi může způsobit vážné zdravotní problémy, které mohou vyžadovat i lékařskou péči. Jak ale odlišit bezpečné a jedlé bobule od těch nebezpečných? Naučte se rozeznávat různé druhy keřů a předejděte tak potenciálně nebezpečným situacím.

Přečtěte si také

Loupat zeleninu do vývaru? A jak to vlastně je s krájením?

Jedlé keře

Mezi okrasnými keři a stromky najdeme spoustu druhů s jedlými, a dokonce velmi chutnými plody. Mezi jedlé keře patří například:

  • Arónie (jeřáb černý), jehož plody vypadají jako černý rybíz a jsou bohaté na vitamíny A, B, C nebo P.
  • Mišpule německá, jejíž plody připomínají malé hrušky.
  • Dřín obecný, jehož plody vypadají jako jeřabiny a chuťově jsou poněkud trpké.

Chcete-li nejmenším členům rodiny zabránit v očesávání vaší zahrady a uchránit je tak před případnou otravou, neupozorňujte je ani na jedlé keře. Pro dítě je obtížné rozpoznat bezpečné plody od těch nebezpečných, a proto učiňte dohodu, že jíst budou vždy jen to, co jim vy sami otrháte.

Jedovaté keře

Pámelník

Keř s bílými bobulemi, které děti tak rády „zašlapávají”, protože duté kuličky krásně praskají. Řeč je o pámelníku, keři, který byste rozhodně neměli ani ochutnat. Pámelník je prudce jedovatý, lehčí trávicí obtíže se u dětí mohou objevit už po olíznutí šťávy z bobulí z prstů. V případě pozření hrozí zmatenost, bezvědomí a v nejhorších případech i smrt. Hraní s těmito kuličkami bychom proto u dětí měli zvážit.

Jehličnatý tis

Dalším jedovatým keřem je jehličnatý tis s červenými plody. Bobulky samy o sobě jedovaté nejsou, prudce jedovatá jsou však semena, která se v nich ukrývají. Jejich pozření může vést k zažívacím potížím, křečím, poruchám zraku a v nejhorších případech k zástavě srdce a smrti.

Ptačí zob a lýkovec jedovatý

Lehkou otravu spojenou s nevolností způsobuje i ptačí zob, který připomíná černý rybíz. Naštěstí je tak trpký, že člověku nedovolí pozřít větší množství. I lýkovec jedovatý dostal svůj přívlastek více než oprávněně. Migrénu a nevolnost totiž může způsobit už jen přičichnutí ke květům, pozření plodů pak může nenávratně poškodit ledviny, a proto je nutný včasný zásah lékaře.

Dina da / Shutterstock.com

Jak jednat, když dojde k otravě?

Nyní už víte, na které keře si máte dát pozor. Co když ale dítě pozře bobule na procházce? Vždy, když sní plody, o nichž nic nevíte, volejte Toxikologické informační středisko (TIS) na telefonním čísle +420 224 919 293.

  • Informujte operátora, co dítě snědlo (popište vzhled bobulí), kolik jich snědlo, sdělte jeho celé jméno, rodné číslo a kolik dítě váží.
  • Operátor vás poté navede, co máte dělat, případně vás odkáže na nejbližší pohotovost. Do nemocnice s sebou vždy vezměte zbytek bobulí.
  • Pamatujte si, že u malých dětí nikdy nevyvoláváme zvracení. Případné vdechnutí zvratků je totiž u dětí mnohem nebezpečnější než případné přiotrávení, na jehož řešení máte určitý čas.

Zdroj: Kupi, Healthline, ČT24, TIS