Podzim je nejen obdobím, kdy se příroda zbarvuje do zlatohněda, ale též kdy řádí nejvíce virů a naše imunita je oslabena. Své tělo můžeme v nadcházejících měsících ochránit nejen teplým oblečením, ale především vydatnou stravou plnou vitamínů a minerálů. Přednost bychom proto měli dát sezónním potravinám, které neztrácí své přirozené vlastnosti dlouhým skladováním ani dovozem z jiné země. Ochutnejte plody podzimu, jako jsou dýně, patizon, řepa, vlašské ořechy, jablka, hrušky nebo švestky, a podpořte své zdraví.
V dnešní době už není problém dopřát si po celý rok jakoukoli potravinu. Její chuť a vůně se však může v různých obdobích lišit, a to zkrátka proto, že každý druh ovoce i zeleniny má svou hlavní sezónu, během níž je nejen chutnější, ale navíc nám přináší více živin a vitamínů než v jiné roční době.
Na jaře jsou nejlepší volbou čerstvé bylinky, chřest, saláty, ředkvičky či jarní cibulka.
V létě pak cukety, rajčata, jahody, třešně, rybíz či angrešt.
S podzimem dejte zase přednost zelenině, kam patří dýně, řepa, celer, květák, kedlubny či čínské zelí, a ovoci, jako jsou jablka, hrušky, švestky a hroznové víno.
V zimě se spolehněte na zásoby uskladněného letního ovoce či kořenové zeleniny, která vás příjemně zahřeje a zasytí.
Pokud se zajímáte o zdravý životní styl, v každé roční době byste měli dát přednost sezónním potravinám. Proč? Každá plodina ke svému správnému růstu potřebuje přirozené podmínky. Převoz přes půl zeměkoule a dlouhé skladování proto takovým potravinám neprospívá a některým vyloženě škodí. Ovoce a zelenina ztrácí svou přirozenou chuť a vůni, a navíc také množství prospěšných živin.
Lidské tělo je s tímto koloběhem silně spjato, protože v každém ročním období potřebuje jiné živiny. Sezónní potraviny přitom obsahují to nejlepší, co v daný okamžik můžeme svému tělu dát. V poslední době proto ve společnosti vzrostl zájem o využívání sezónních potravin od lokálních zemědělců, které jsou nejen prospěšnější, ale navíc také levnější. Takové potraviny už koupíte nejen na farmářských trzích, kde je najdete sotva pár hodin po utržení, ale i ve většině obchodů.
Na podzim je pro tělo nejdůležitější posílit imunitu a nabrat energii, aby ve zdraví zvládlo nadcházející chladné měsíce. Nejlepší a zároveň nejjednodušší volbou je sáhnout po sotva sklizeném ovoci – jablkách, hruškách nebo švestkách. Pochmurné počasí si přímo říká o nějaký křehký koláč nebo štrúdl. Nezapomeňte však na to, že nejvíce živin a vitamínů najdete v ovoci čerstvém.
Z ovoce, které nestihnete sníst, můžete udělat kompot, který oceníte v zimních měsících, nebo jej nasušit. To zvládnete i bez speciální sušičky – stačí jablka nakrájet na tenké plátky a zavřít do elektrické nebo horkovzdušné trouby, které necháte pootevřená dvířka. Vzniklé křížaly pak můžete zobat po celou zimu.
Do hlavních jídel nezapomeňte zakomponovat podzimní zeleninu, kterou můžete péct, vařit, dusit či mixovat do polévek. Podzimní plodiny, mezi něž patří dýně, mrkev, cibule, ředkev, červená řepa, květák, pórek nebo kapusta, také můžete různě kombinovat. Zkuste třeba pečenou zeleninu k masu nebo hustou dýňovou polévku, která vám dodá betakaroten i vitamíny C a A.
Na podzim kombinujte i různé druhy koření, například zázvor, badyán, tymián, kari nebo chilli.
Zapomínat bychom neměli ani na houby. Houbová omáčka či polévka vaše tělo probudí k životu.
Mezi potraviny vhodné ke konzumaci na podzim patří i zvěřina, která se skvěle hodí k podzimním druhům zeleniny.
Zdroj: kuchynelidlu.cz, fresh.iprima.cz, itesco.cz