Jedním z viníků, kteří stojí za nejrozšířenějšími příčinami úmrtí v Česku, je špatný cholesterol. Právě on ucpává tepny, kvůli čemuž může dojít k infarktu či mrtvici. Naštěstí je možné včas změnit životní styl a vsadit na prevenci. Jednou z možností je i zdravější jídelníček, obohacený o potraviny, které čistí cévy.
Mrtvice a infarkt jsou u nás rozšířenými příčinami úmrtí – a věková hranice postižených se bohužel stále snižuje. Právě proto je čím dál důležitější myslet na prevenci, kterou je bezesporu zdravý životní styl. Aby kardiovaskulární systém fungoval co nejlépe, lze jej podpořit některými potravinami. Které to jsou? A kterým se naopak vyhnout?
Některé potraviny jsou skvělou prevencí proti onemocněním kardiovaskulárního systému – přesto je potřeba chápat, že nejde o krabičku poslední záchrany, ale dílek z komplexní skládačky. Kromě jídelníčku je dobré omezit alkohol, kouření a průmyslově zpracované potraviny. Namísto toho zpestřete svůj život pohybem, ovocem a zeleninou.
Co si dopřát k obědu? Nespletete se s chutným chřestem. Pomáhá snižovat krevní tlak a předcházet tvorbě krevních sraženin. Obsahuje antioxidanty, kyseliny alfa-linolovou a kyselinu listovou a díky svému složení funguje také jako prevence kornatění tepen.
Pochutnat si můžete i na brokolici. Je bohatým zdrojem vlákniny, vitaminu K a dalších látek – obsahuje mimo jiné i sulforafan, který podporuje tělo ve využití bílkovin k prevenci ucpávání tepen sraženinami. Brokolice by měla být na jídelníčku minimálně jednou týdně.
A na závěr – špenát. Je bohatý na živiny, obsahuje draslík, kyselinu listovou a vlákninu. Pravidelná porce reguluje hladinu homocysteinu, který patří mezi rizikové faktory vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Špenát navíc dávno nemusíte jíst jen v podobě protlaku. Čerstvé lístky přidejte do ranního smoothie – a váš den může začít porcí lahodné energie.
Kupte se slevou Smoothie mixér 7v1 SilverCrest.
Zobněte si hrst ořechů. Oříšky jsou bohaté na mononenasycené tuky, vitamin E a bílkoviny. Vhodné jsou mandle, ale i vlašské ořechy. I ořechy by měly být součástí vyváženého jídelníčku, protože díky svému složení napomáhají upravit hladinu špatného cholesterolu a snížit tak riziko tvorby krevních sraženin.
Dalším delikátním pomocníkem je také avokádo. Tato superpotravina obsahuje dobrý tuk, vitamin E a draslík. Podporuje snižování špatného cholesterolu, který má vliv na vznik některých onemocnění.
Ryby, ryby a zase ty ryby. Už chápete, proč jsou jižané, kteří denně konzumují ryby, tak zdraví? Omega-3 mastné kyseliny zvyšují dobrý cholesterol a pomáhají také snižovat zánět cév a krevní tlak. Podle odborníků by každý měl ochutnat rybu alespoň dvakrát týdně. Bude to tuňák, losos nebo snad pstruh?
Při vaření pak zvažte i využití kurkumy. Oblíbené koření čistí organismus, zahřívá a podporuje imunitu. Obsahuje vitamin B6, který napomáhá regulovat tvorbu plaků krevních cév. V podobě lahodného zlatého mléka navíc kurkuma dokáže uklidnit a ukolébat ke spánku. Ideální večerní nápoj před spaním! Jak na něj? Mléko, kurkumu, skořici, zázvor a med krátce povařte a po scezení vypijte.
Už znáte hromadu dobrých potravin, které mají pozitivní vliv na stav cév a organismu – ovšem bohužel existují i takové, které dělají opak. Kterým záškodníkům se vyhnout?