Těstoviny už dávno nejsou synonymem pro lepek. Výrobci přichází s novými druhy bezlepkových těstovin, které se mnohdy chutí i texturou podobají těm klasickým. Některé dokonce obsahují jen 10 kcal ve 100 gramech a perfektně se tak hodí do redukční diety.
Bezlepkových variant klasických těstovin v obchodech stále přibývá, a to je dobře. Výrobci totiž reagují na zvyšující se poptávku spotřebitelů po bezlepkových alternativách tradičních potravin.
Toto jsou tři poměrně mladé alternativy těstovin, které jste v obchodech možná ještě ani nezaznamenali.
Těstoviny z hnědé rýže svojí texturou a jemnou chutí velmi blízce připomínají klasické těstoviny.
Na rozdíl od ostatních druhů jsou vynikající zejména v tom, že obsahují velké množství vlákniny, manganu, selenu a magnézia. Podle studií jsou otruby z hnědé rýže plné antioxidantů a měly by být účinnou prevencí cukrovky, rakoviny a srdečních onemocnění.
Do shirataki těstovin se doslova zamilujete na první pohled a ochutnání, pokud je vaším cílem redukce hmotnosti. Tyto těstoviny totiž obsahují 0 % cukru a 0 % tuku.
Shirataki těstoviny se vyrábějí z ve vodě rozpustného polysacharidu, kterému se říká glucomannan – druhu vlákniny, která se extrahuje z kořene rostliny konjac. Tato vláknina usnadňuje hubnutí a snižuje hladinu ghrelinu, hormonu, který je zodpovědný za pocit hladu.
Shirataki těstoviny obsahují opravdu málo kalorií. Jejich počet zjistíte v nutričních hodnotách konkrétního výrobku, složení totiž záleží na výrobci. Energetická hodnota se u nich však pohybuje jenom okolo 10 kcal na 100 gramů výrobku, což je opravu málo. Hubnutí s nimi vám tak určitě půjde jako po másle.
Kupte se slevou Olivový olej extra panenský Ondoliva.
Chutnými bezlepkovými těstovinami jsou i ty z cizrny. Chutí i konzistencí se blíží klasickým těstovinám s lepkem a obsahují vysoký podíl bílkovin (cca 13 gramů) a vlákniny (cca 7 gramů), takže mají dobrý sytící efekt.
Zdá se, že je na poli bezlepkových těstovin pořád co objevovat. Společnost Nestlé totiž nedávno představila květákové těstoviny Lean Cuisine bowls, které se vyrábí z květáku, kořenového škrobu, tapiokového škrobu, vajec a konjakové mouky. U nás se ovšem bohužel zatím neprodávají.
Kromě výše zmíněných druhů těstovin se v českých obchodech prodávají také rýžové těstoviny, kukuřičné těstoviny, těstoviny z červené čočky, těstoviny z quinoy, soba nudle či vícezrnné těstoviny, které ale neobsahují pšenici. Obvykle se skládají z kukuřice, prosa, pohanky, quinoy, rýže či amarantu.