Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Zkombinujte léčivé účinky medu a bylinek! 4 recepty, které zatočí nejen s podzimními virózami

BongrakArt / Shutterstock.com

Bylinné medy jsou lahodným i účinným způsobem, jak zkombinovat dvě zdraví prospěšné ingredience: Med a léčivé bylinky nebo koření. Jejich výroba je velice snadná a zvládnete si je v mnoha variacích vyrobit i doma. Kromě základního receptu vám navíc poradíme, jaké rostliny se pro nakládání do medu hodí a jaké mají účinky, jak vybrat v obchodech ten nejkvalitnější med a na kolik vás letos přijde.

Přečtěte si také

Restaurace záměrně plní obaly značky Heinz jiným kečupem. Řešením má být změna designu lahví

Které druhy rostlin a koření jsou do medu vhodné?

Do včelího medu se dávají čerstvě natrhané i sušené byliny a léčivé rostliny. Jedná se o snadnou cestu, jak zpracovat jejich úrodu do zásoby a vytvořit si dvojitou dávku zdraví v jednom. Podle druhu se používají listy, květy, semena, plody i kořeny:

  • Květy: Heřmánek pravý, levandule lékařská, smetánka lékařská, růže damašská a stolistá, mateřídouška obecná, fialka, echinacea, lípa srdčitá, černý bez.
  • Listy, nať: Máta, bazalka (pravá i bazalka posvátná neboli Tulsi), fenykl, tymián, majoránka, meduňka, rozmarýn, šalvěj lékařská, jitrocel kopinatý, pískavice.
  • Koření: Skořice, badyán, kardamom, vanilkový lusk, zázvor, kurkuma, fenykl.

Bylinné medy a jejich účinky na zdraví

Pro zvýšení účinků a bohatší chuť je samozřejmě možné vytvářet si vlastní směsi a jednotlivé bylinky a koření mixovat. Níže naleznete pro inspiraci několik kombinací (i samostatných druhů), které jsou vhodné například při kašli a bolesti v krku, nachlazení, trávicích potížích i nespavosti a stresu.

  • Proti angíně, bolesti v krku a kašli: Použijte 1 díl tymiánu, 1/2 dílu máty, 1/2 dílu meduňky. Na bolest v krku a kašel má dobrý vliv také fialka, jitrocel, pískavice, echinacea a badyán.
  • Proti nachlazení a chřipkám, pro posílení imunity: Použijte 1 díl květu černého bezu, 1 díl rozmarýnu, 1/2 dílu meduňky, 1/2 dílu zázvoru. Proti nachlazení můžete dát také lípu, badyán, tymián, jitrocel či echinaceu.
  • Na trávení a žaludeční problémy: Použijte 1 díl bazalky, 1 díl heřmánku, 1/4 dílu skořice, 1/4 dílu kardamomu, 1/4 dílu kurkumy. Na trávení, nevolnost a plynatost dobře pomáhá také máta, fenykl, lípa srdčitá, pampeliška, rozmarýn, majoránka a šalvěj.
  • Na uklidnění, pro dobrý spánek a proti stresu: Účinná je levandule, růže damašská a stolistá, mateřídouška, bazalka, meduňka a vanilkový lusk.
Mr Aesthetics / Shutterstock.com

Jak v obchodě vybrat kvalitní med?

Pokud si chcete na bylinkovém medu opravdu pochutnat a zároveň chcete mít jistotu, že obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek, pak sáhněte po medu pravém, českém. Med totiž nejen na našem trhu patří k jedné z nejfalšovanějších potravin, do které se přidávají sladké sirupy nebo se mísí s méně kvalitními druhy. V takovém případě se samozřejmě obsah léčivých složek výrazně snižuje a med slouží spíše jen jako sladidlo. Úplně nejlepší je nakupovat med přímo od prověřeného včelaře. Nejenže podpoříte lokálního výrobce, ale můžete i ušetřit. Často totiž prodávají med za nižší ceny než v obchodech.

Jak v obchodě poznat pravý med?

Nejlepší jsou medy jednodruhové s označením Český med, což je známka kvality, kterou uděluje Český svaz včelařů. Méně kvalitní bývají medy s nejasně označeným původem a složením (např. ve složení je uvedeno „směs medů ze zemí EU“, případně „mimo EU“). V neposlední řadě u čistých, nefalšovaných a nedoslazovaných medů by měla po otočení sklenice dnem vzhůru nahoru pomalu stoupat vzduchová bublina.

Africa Studio / Shutterstock.com

Základní recept na domácí bylinkový med

Budete potřebovat:

  • 500 ml včelího květového medu
  • 1–2 vrchovaté lžíce sušených nebo čerstvých bylin a koření (případně celé snítky nebo kousky) – podle chuti a potřeby jich můžete samozřejmě dát i více

Postup:

  1. Med opatrně zahřejte na maximální teplotu 40 °C, aby nepřišel o své cenné vlastnosti. Stačí, aby byl zcela tekutý. Pokud budete pracovat s právě zakoupeným pravým medem, který je tekutý (a cukernatí až později), postačí i nižší teplota ohřevu.
  2. Zahřátý med přelijte do uzavíratelné sklenice a přidejte do něj bylinky – celé snítky nebo drcené či najemno nasekané, které zavažte do prodyšného plátěného pytlíčku nebo kávového filtru. Bylinky je také možné rozemlít na jemný prášek, který v medu rozmícháte, a poté není potřeba jej cedit nebo vyjímat.
  3. Sklenici nechte uzavřenou odpočívat v chladu po dobu minimálně jednoho týdne, aby se stihly léčivé látky i aromata z bylin a koření dostatečně uvolnit. Med občas promíchejte.
  4. Po odležení pytlíček nebo filtr s bylinkami vyjměte a hotový med skladujte v chladu.
Medovník
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Medovník

Medovník je typický vrstvený medovo-perníkový dort původem z Arménie nebo Gruzie. Pro svou nezaměnitelnou chuť je oblíbeným dezertem v restauracích, cukrárnách, jednoduše si jej připravíte ale také doma. Jde sice o časově náročnější recept, samotná příprava je však velmi snadná.

Medovník
Pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Snadný

Pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem

Připravte si s námi skvělé a lahodné pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem, které se vám budou přímo rozplývat na jazyku. Náš videorecept vás provede jejich přípravou od začátku až do konce.

Pečené hrušky s ořechy, medem a zázvorem

Jak využít med v kuchyni?

Domácí bylinkový med si vychutnáte nejen v čaji a jiných horkých kořeněných nápojích, ale také v limonádách, smoothies, namazaný na pečivu, přidaný do snídaňových kaší a müsli směsí nebo jako součást nejrůznějších sladkých dezertů. Pokud pro nakládání zvolíte typické kuchyňské bylinky (tymián, majoránka, bazalka, rozmarýn apod.), jeho chuť skvěle vynikne také v marinádách na maso.

Zdroj: Science Direct, Healthline, Kupi