Rok se s rokem sešel a české a moravské sklenice se opět třpytí zlatavou barvou. Burčák, kdo by neznal tento sladký životabudič. Poradíme vám, na co si dát při jeho výběru pozor a kde letos ochutnáte ten zaručeně nejlepší. Tak na zdraví!
Víte, kde vzal burčák svoje jméno? Napovíme, že s medvědy či buráky toho má společného opravdu pramálo. Jeho kořeny byste správně hledali na jižní Moravě. Právě zde totiž uzrálo tzv. burčení, tedy zvuk, který se ozývá při bouřlivém procesu kvašení.
Na přesné vymezení slova burčák jsou velmi opatrné i české zákony. Jasně deklarují, že takto lze pojmenovat pouze nápoj pocházející z letošních a výhradně tuzemských hroznů. Zároveň je přísně omezena i doba jeho prodeje, ta se musí vejít mezi 1. srpen a 30. listopad.
Ke kontrole původu burčáku navíc potravinářské inspekci slouží i velmi pokročilé metody. Například pomocí magnetické rezonance je schopna srovnat izotop kyslíku (z vody daného vzorku) se svojí databází, kde má každý region či kraj svoji vlastní unikátních hodnotu. Prohlašovat zahraniční mošt za český burčák se tak podvodníkům vyplatí jen málokdy.
O dobrém burčáku se říká, že se dá poznat hned na první pohled – naprosto klíčová je totiž jeho barva. Burčák z bílého vína by správně měl být žlutavý až medově zlatý, ale určitě ne dohněda. Hnědá barva zpravidla znamená, že k čerstvosti má daleko.
Jako spolehlivý indikátor svěžího burčáku stejně dobře poslouží i drobné bublinky – správně vyrobený a skladovaný burčák neustále kvasí a má jich tak na rozdávání. A jestli si potrpíte na méně sladký burčák, pozorně sledujte průzračnost tekutiny. Kalnější konzistence znamená vyšší obsah kyselin, a tedy i méně cukru.
Vůně burčáku by měla být vždy ryze hroznová, s nádechem typickým pro danou odrůdu. Výrazné tóny jablek a jiného ovoce nejčastěji prozrazují nežádoucí příměsi, nemluvě o odéru zatuchliny či hniloby.
Pro výsledný chuťový zážitek je velmi podstatné i místo, kde si burčák pořídíte. Stánky u silnic či na hlavních třídách často trpí nedostatečným skladováním, kdy na nápoj pere celý den slunce a on tak ztrácí na hodnotě. Zajít do vinotéky či přímo k vinaři je proto vždy bezpečnější volbou.
Kupte se slevou Víno Chardonnay Viňa Tarapaca.
Babská rada říká, že burčáku se má (za sezonu) vypít tolik, kolik je v těle krve – tedy čtyři až šest litrů. A něco na tom skutečně bude. Burčák totiž obsahuje velmi pestrou paletu vitaminů B. Ať jde například o thiamin, nedocenitelného pomocníka správné činnosti srdce, vitamin B5, ochraňujícího trávicí ústrojí, či niancin s blahodárnými účinky na nervovou soustavu.
Požehnaná je i koncentrace kvasinek, bakterií, minerálních látek (zejména zinku a železa) a přírodních cukrů, které mohou posloužit jako rychlý zdroj energie.
Po výčtu všeho pozitivního se tak jako největší kámen úrazu jeví problematické skladování burčáku, na kterém si už řada konzumentů vylámala zuby. Oxidu uhličitému jednoduše neporučíte – svoji cestu ven si vždy najde a vy se tak můžete těšit na ne zcela dobrovolnou ozdravnou lázeň. Je proto dobré mít na paměti, že když si burčák nesete domů, vždy povolte víčko, čímž zajistíte vyrovnaný tlak v lahvi.
Cena burčáku se v současné době pohybuje okolo 80 až 120 korun za litrovou PET lahev. Výjimečně narazíte i na levnější exempláře, ale u těch je vhodnější se mít na pozoru. Nejlepší je samozřejmě ten čerstvý, ale kolem dvou dnů vám bez větší újmy vydrží i v lednici.
Kupte se slevou Víno Cabernet Sauvignon - Merlot Cuvée Viňa Tarapaca.
Za nejlepším burčákem samozřejmě musíte hlavně na jižní Moravu.
Na své si nicméně přijdou i obyvatelé Čech.