Podzim už se nezadržitelně blíží, a tak je právě teď čas na to připravit na něj zahradu. Čím ale začít? Jednoznačně péčí o jahodníky a jahodové záhony. Jak o ty stálé, tak o nově založené. Jakou péči jim dopřát a na co při tom nezapomenout, aby se vám v následující sezóně odměnily bohatou sklizní sladkých plodů?
Jak se starat o jahody na podzim?
Pečovat je potřeba nejen o čerstvě vysazené jahodové záhony, pozornost vyžadují i jahodiště zavedená. Umět se o ně správně postarat je klíčem k jahodové hojnosti během následující sezóny.
Že se o jahody staráme na jaře, před rozkvětem, během něho i ve chvíli, kdy se na jahodnících začínají objevovat první plody, je samozřejmé. Úplně stejně samozřejmá by měla být nicméně také péče po jejich odplození. Jahodníky nejsou jednoleté, jeden jahodový záhon lze mít na stejném místě i čtyři roky a najít pro něj po této době jiné stanoviště se doporučuje zejména kvůli vyčerpání živin z půdy.
Julia Zavalishina / Shutterstock.com
Péče o jahodníky krok za krokem
- Jahodníky na stálých záhonech v první řadě odplevelíme, případně citlivě okopeme. Snazší to bude v tuto chvíli pro ty, kteří mají mezi jahodníky mulč v podobě štěpky či slámy, nebo mají záhon pokrytý černou netkanou textilií. V takovém případě roste mezi jahodami plevelu jen málo, nebo vůbec žádný.
- V dalším kroku z nich odstraníme staré žloutnoucí listy, mladé výhony i květy a drobné plody – rostlinu to před zimním obdobím vegetativního klidu zbytečně zatěžuje a vyčerpává, nezralé plody už s největší pravděpodobností stejně nestihnou dozrát.
- Zkušenější zahradníci v tomto období jahodníky sežnou a ostříhají, přibližně na výšku 5–10 cm. Důležité je neporušit přitom rostlinám listová srdéčka – středy, na nichž závisí zdraví celé rostliny. V ideálním případě jim kromě srdéčka ponecháme ještě 3–5 mladých listů, které středům poslouží jako ochrana.
Jahodový crumble
Jahodový crumble je doslova nabitý zdravím díky obsahu ovesných vloček i ovoce. Připravte si jej ke snídani a nakopne vás energií na celé dopoledne. A chutná přímo báječně.
Jahodový crumble
Panna cotta s jahodami
Panna cotta je italský dezert ze smetany, želatiny, vanilkového lusku a cukru. Tato nepečená dobrota se buď horká lije do formiček a poté přelije ovocnou polevou, případně servíruje do skleniček a ozdobí ovocným přelivem. Připravte si tuto oblíbenou italskou lahůdku doma, zaručujeme, že si na ní pochutná celá rodina.
Panna cotta s jahodami
- Dále je potřeba jahodový záhon důkladně přihnojit, a to nejpozději do konce října – později už rostliny hůře vstřebávají dodávané živiny. Hnojivo posílí kořenový systém jahodníků, díky čemuž budou rostliny odolnější a snáze přečkají zimu. Výživu jim je potřeba zakládat na fosforu, draslíku a vápníku, naopak je lepší hodně šetřit dusíkem. Nechcete-li se se správnými poměry a živinami trápit, v hobby marketech sáhněte po speciálních podzimních směsích.
- Až do zámrazu nezapomínáme jahody pravidelně zalévat, aby neuschly a nevymrzly.
- Nakonec je překryjeme lehkou vrstvou slámy, bílou netkanou textilií, případně chvojím, aby se k nim mráz nedostal v plné síle.
Pozor: Čerstvě vysazené jahodníky neostříháváme ani neotrháváme dříve než na konci příští sezóny.
SrideeStudio / Shutterstock.com
Péče o jahody v truhlících
O jahody v truhlících se staráme podobně jako o ty na záhonech. Péče se liší jen v pár bodech a v konečném kroku.
- Nejprve truhlíky odplevelíme, obereme z jahod staré listy, mladé výhony a popřípadě květy, přihnojíme, i když méně než jahody v záhonech, a pravidelně zaléváme.
- Jahodníky v truhlících ovšem výrazně víc ohrožují zimní mrazíky, půda v nich rychleji promrzá, a o své rostliny byste tak mohli rychle přijít. Máte-li tu možnost, dejte je alespoň na zimu do země. Jde to bez i s truhlíkem, záleží na vás. V obou případech je potřeba dát na jaře do truhlíku čerstvou a vyživenou půdu.
- Pokud tuto možnost nemáte, obalte alespoň truhlíky čímkoli, co je dokáže tepelně izolovat od chladu i mrazů. Nebojte se použít staré oblečení, deky či jutové pytle. Nebude to sice vypadat příliš esteticky, ale svůj účel to splní. Nezapomeňte odizolovat i dno truhlíku!
- Truhlíky nakonec překryjte slámou, chvojím nebo bílou netkanou textilií, aby se mráz k jahodníkům nedostal ani shora. Pokud máte lodžii nebo zimní zahradu, tento krok můžete směle vynechat.
Zdroje: Jak pěstovat, Kupi