Dýně už tak trochu patří mezi typické symboly podzimu a stala se součástí mnoha podzimních jídel. Připravte si doma dýňové pyré, které je základem nejen pro koláče, dorty, dezerty i sladké nápoje, a ušetřete tak peníze. Nabízíme vám základní recept na dýňové pyré, který usnadní vaše pečení, a také tipy, s jakými chutěmi dýni nejlépe kombinovat a co všechno z ní můžete připravit.
Na sladké pečení se nejvíce hodí sladší typy dýní, jako je máslová nebo muškátová. Sáhnout ovšem můžete i po klasické dýni Hokkaidó, kterou již nyní seženete ve většině supermarketů a hypermarketů, a navíc se začíná objevovat za sezónní ceny. To znamená, že jeden kilogram nyní v akci stojí už 17,90 až 29,90 Kč, což oproti běžné ceně dělá slevu i 46 %.
Většina receptů na sladké dezerty a moučníky (i nápoje) z dýně pracuje se stejným základem, kterým je univerzální dýňové pyré. Pyré se přidává přímo do těsta nebo do tvarohu, smetany a mascarpone, ze kterých se dělává náplň či krém. Výroba dýňového základu je velice jednoduchá, postup najdete níže.
Dýně skvěle vynikne v cheesecaku, v nejrůznějších koláčích, dortech, bábovkách nebo muffinech, kterým dodá vláčnou strukturu a zářivě oranžovou barvu.
Sladký dýňový chlebíček je úžasně nadýchaný, jemný a jeho vůně vám nádherně provoní celou kuchyni. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná i pro naprosté začátečníky. Jsme přesvědčeni o tom, že si tento zdravý chlebíček zamilujete.
Dýňový cheesecake je svěží a lehký dezert, který si zaručeně zamilujete. Pokud zrovna zpracováváte dýni Hokkaidó, odeberte jeden hrnek uvařené dýně a připravte z ní pyré do tohoto koláče. Z něj pak vykouzlíte jednoduchý a vláčný cheesecake s jemně sladkou chutí, který ocení malí i velcí mlsouni.
Krásně se chuťově doplňuje s čokoládou, jablky, rozinkami a brusinkami, ořechy (vlašskými nebo pekanovými) i karamelem. Pokud budete pro svůj dort nebo jiný pečený i nepečený dezert dělat sušenkový korpus, doporučujeme sáhnout po „lotusových“ sušenkách.
Neodolatelná je kombinace dýně s vanilkou. Ať už ji do receptu přidáte v podobě vanilkového lusku, nebo budete dýňový koláč podávat s vanilkovou zmrzlinou či vanilkovým tvarohovým krémem. Z koření se dýně ve sladkých receptech dobře páruje se skořicí, muškátem, zázvorem, badyánem a anýzem, jinak řečeno s jakýmkoliv perníkovým kořením.
Dýňové pyré využijete i při přípravě mnohých horkých nápojů. Pouze jej doporučujeme důkladně propasírovat přes jemné sítko, aby vznikla dokonale hladká tekutina. Pyré se nejčastěji míchá s medem nebo jiným sladidlem (např. agávovým nebo čekankovým sirupem) a kořením.
Pro docílení výrazné kořeněné chuti si můžete ze základního pyré vyrobit dýňový sirup: V hrnci svařte pyré, vodu a moučkový cukr nebo jiné sladidlo v poměru 50 ml vody a 30 g cukru na 1 lžíci pyré. K tomu podle chuti přidejte skořici, hřebíček, muškátový oříšek, vanilku, zázvor apod. Vařte, dokud tekutina nezhoustne. Sirup na závěr přeceďte. V lednici vydrží asi týden a využijete jej na přípravu nápojů i polévání a zdobení dezertů.
Při výrobě populárního dýňového latté dejte do sklenice nejprve základ (ať už oslazené, kořeněné pyré, nebo sirup), ten přelijte napěněným mlékem a nakonec šálkem espressa. Kromě mléka a kávy se dýně v nápojích také dobře kombinuje s jablečnou nebo jinou ovocnou šťávou a rostlinnými nápoji (např. ovesnými nebo mandlovými). Horké nápoje s dýní a kořením vás na podzim krásně zahřejí, a navíc podpoří imunitu.
Zdroje: Kupi