Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Stáhněte si mobilní aplikaci Kupi.cz a vyzkoušejte chytrého pomocníka, který vám pomůže s každodenními nákupy.

Toužíte po dokonalém zeleném trávníku? Nejvhodnější čas pro jeho založení je na konci léta

Tatyana Mut / Shutterstock.com

Chcete mít zahradu pokrytou trávníkem? Nejlepší čas pro jeho založení je na konci léta a začátkem podzimu, nikoliv na jaře. Nižší teploty, častější deště a silnější ranní rosa vytvářejí ideální podmínky pro růst hustého a krásného trávníku. Ukážeme vám, jak dosáhnout dokonalého zeleného koberce.

Přečtěte si také

Sbohem šroubky: IKEA zavádí nové turbo montování, skříně teď postavíte do 20 minut

Díky podzimnímu počasí zasetá tráva poroste rychleji než na jaře a vy si hlavně ušetříte práci se zaléváním. Trávníku také prospívá to, že se po něm nešlape tolik jako v jarním období.

Připravte včas půdu k setí

Než se pustíte do samotného výsevu osiva, je potřeba půdu správně připravit. Zbavte se starého trávníku či jiných nežádoucích rostlin, odstraňte kameny a půdu zryjte zhruba do hloubky 15 cm.

Před výsevem je vhodné ji také prohnojit a dodat jí živiny. Volte ideálně speciální podzimní hnojiva, která mají zvýšený podíl draslíku, který zajistí vysokou odolnost trávníku proti vymrzání a napadení houbovými chorobami.

Následně pozemek nahrubo zarovnejte a nechte týden až dva odpočívat. Hnojivo bohužel může probudit k životu plevel, který je nutné ještě před výsevem mechanicky odstranit.

Tip: Vybavte se na svoji zahradu pořádně – prohlédněte si letáky obchodů se zahradním a hobby vybavením a nakupte si vše potřebné v klidu, levněji a na jednom místě.

Jakou vybrat travní směs?

Na trhu je široká nabídka travních směsí podle toho, jaké vlastnosti a charakter trávníku jsou potřeba – proto výběr nepodceňujte. Vybírejte zejména podle polohy zahrady a také jejího určení. Co se množství osiva týče, 1 kg travní směsi vystačí zhruba na 40 m² plochy.

  • Na suchá a slunná místa doporučujeme Aros Travní semeno do sucha 2 kg, které v prodejnách Bauhaus pořídíte za 423 Kč.
  • Na stinná a polostinná místa pořídíte v Baumaxu za 239 Kč Expert – travní směs do stínu 1 kg.
Fire-n / Shutterstock.com
  • Pokud dostává vaše zahrada hodně zabrat od dětských hrátek, doporučujeme odolnější Wolf – Garten Osivo pro sport a hry z e-shopu Woflgartennaradi za 423 Kč.
  • Zvolit můžete samozřejmě také univerzální travní směs, a to například Travní směs univerzální 1 kg ValaškaUNI HOBBY za 199 Kč.

Tip: Travní osivo používejte vždy nově koupené, nikoliv zbytky z předchozího setí. Travní semeno velmi rychle ztrácí svoji klíčivost, takže byste se zeleného trávníku nejspíše nedočkali.

Založení trávníku krok po kroku

Zakládáte-li trávník na menší ploše, můžete vysít ručně. Na větší plochy doporučujeme secí stroj, se kterým aplikujete nejen osivo, ale třeba i hnojivo. Na e-shopu Hecht pořídíte posypový vozík – HECHT 220 za 899 Kč, případně zvolte Combisystem sypací vozík Gardena od 1 080 Kč.

Semena je důležité zasít rovnoměrně. Nejprve si je tedy rozdělte na dva díly – ten první vysévejte podélně a druhý kolmo na první. Po vysetí je potřeba je opatrně vpravit do půdy, maximálně do hloubky 1 cm. K tomu vám budou stačit obyčejné hrábě.

Povrch půdy poté udusejte buďto zahradním válcem, anebo pomocí prken a zalijte jemným postřikem. Během klíčení by osivo nemělo vyschnout, takže každý den vlhkost kontrolujte. Jak už však bylo řečeno, díky podzimnímu počasí se zálivkou příliš práce mít nebudete.

philmillster / Shutterstock.com

Co stihnout, než přijde zima

Během 10–14 dnů se můžete těšit na první zelené lístečky. Zhruba po měsíci má trávník asi 10 cm a můžete ho poprvé posekat sekačkou – s dostatečně ostrým nožem, aby nedošlo k poškození kořenového systému. Výšku ovšem snižujte postupně, maximálně o jednu třetinu z celkové délky rostlin.

Do příchodu zimy stačí trávník bohatě zakořenit, takže pak už bude jen bez problému odpočívat a rostlinky mohou nabírat na síle.

Zdroje: Kupi, Dům a zahrada, Prima Receptář